Jump to content

hvx200 eller dvx100?


torrone

Recommended Posts

DVX100 duger lika bra till slow motion som även de billigaste dv-kamerorna när man filmar i det sammanflätade läget (interlaced). Då filmas som vanligt 50 fält (halvbilder) per sekund som i efterarbetet kan konverteras till helbilder med olika metoder. Dock får man kvalitetsförlust vid en sådan process eftersom bilderna egentligen bara har halva upplösningen.

 

HVX200 är den enda kameran i sin prisklass som har variabel bildhastighet och som kan filma 50 hela bildrutor per sekund. Därför lämpar den sig väldigt bra för snygg slow motion utan krångel, men den är också väldigt dyr, och kan bara spela in i HD-upplösning och med variabel bildhastighet om man spelar in på P2-kort som i dagsläget är aningen dyra. Så räkna med några tio tusen till för korten om du vill kunna spela in mycket innan du laddar av materialet på en dator.

 

Jag säger som så, om du inte vet varför du behöver den dyrare kameran så räcker förmodligen den billigare. Jag har själv ägt en DVX100 och den ger en bra bild tycker jag. Den ser skapligt organisk ut. Om den ska sluta på DVD så behöver du ju knappast den extra upplösningen för just detta projekt heller. Kör hårt! :)

Link to comment
Share on other sites

Något att tillägga kanske, uteslut inte Canons nya HDV-kamera Canon XH A1. Bildkvaliteten håller nästan jämnt upp med HVX. Somliga skulle säga att Canon ger skarpare bild och att den klarar sig bättre i dåligt ljus, men den spelar in HDV på vanliga miniDV-band istället för DVCPro HD på P2-kort som HVXen spelar in. Det fina med Canon XH A1 är att den kostar inte så mycket mer än en ny DVX.

Link to comment
Share on other sites

Ska hyra kamerorna och jag hittar båda kamerorna på http://www.ljud-bildmedia.se/. Kostar lite mer för en hvx kamera såklart :P

Men ja ska spela in lite filmer, är inte så haj på kameror, ska bränna ut på dvd. Läste någonstans att Dvx100a hade bra dvd känsla med cine gamma. Är det då bara att trycka på cine gamma på kameran och filma??

 

tack

Link to comment
Share on other sites

Eller så kör du bara med ett kort och downloadar efteråt till extern hårddisk via USB.

 

Detta är ett arbetsflöde som jag tror få står ut med om det är mer folk involverade på plats. Där med inte sagt att du har fel och jag rätt, pallar man med att vänta så funkar detta helt ok.

 

Men ska ni hyra så kan ni ju lika gärna se till att ni får med flera kort eller en FS-100. Om ni kör med kort så är 3 kort att föredra, ett i kameran, ett som downloadar till datorn och ett på vänt till kameran.

Link to comment
Share on other sites

Och ska man ändå bara köra 25fps i 720p så duger ju en Canon lika bra och kanske bättre eftersom den spelar in på miniDV-band. ;) Det beror ju på hur mycket pengar man vill lägga ut och hur man vill arbeta med grejerna. Tråkigt att Canon inte finns att hyra.

 

En liten sidofråga: Tillkommer det något mer på priserna på ljud-bildmedia än momsen? Typ risktillägg eller något sånt? Jag läste att självriskförsäkringen var på 0,5 gånger basbeloppet. Är det något som man betalar när man hyr grejerna?

Link to comment
Share on other sites

Jaha men på dvx100 används väl bara miniDV elle används dvcpro50 där med? Behöver man då 3 kort?

 

tack igen norbert

 

Det är miniDV.

 

HVX200 är kanske inte den kameran som passar bäst för att "börja" filma med. Det är lite bökigt arbetsflöde med P2-kort mm. Belöningen är att du kan köra DVCpro 50 eller DVCpro 100.

Link to comment
Share on other sites

Det finns vissa skillnader mellan att köra 720P(HVX200) och 1080F(Canon A1)

 

720P tillåter variabla framerates vilket gör att du får ingen kvalitetssänkning för slowmotion scenerna. Filmen håller en konstant kvalite.

 

Du får även okomprimerat ljud vs mpg2 ljud

 

Samt 4:2:2 vs 4:2:0

 

Fördelen för Canon är högre lumaupplösning samt billigare lagringsmedia.

 

Sen har man ju saker som noise latitude etc som man kan debattara hela dagen.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...