Gå till innehåll

Onkelborg

Medlemmar
  • Inlägg

    6
  • Blev medlem

Allt postat av Onkelborg

  1. Onkelborg

    Playlist-system?

    Har tittat på arkaos lite mer i detalj, tror inte att det är vad du är ute efter, är mer åt "effekthållet". Dessutom så är det där med att det ska låta ljud inte så prioriterat.
  2. Jag tror det finns ett annat problem än just det här med ljusstyrkan; spektrat på ljuset. Citerar från wikipedia: "Då chippet i lysdioden är monokromatiskt återger den en väldigt snäv del av färgspektrat. Detta kräver en bra fosforteknologi ovanpå chippet som i samband med vitt ljus håller ca 450-460 nm innan fosforkonverteringen, faktiskt inte helt olik den som används i lysrör och lågenergilampor." - http://sv.wikipedia.org/wiki/LED Problemet är alltså att lysdioder sänder ut ganska få våglängder på ljuset, och det inte alltid helt önskvärt misstänker jag då det man vill ljussätta kan se "konstigt" ut jämfört med om t.ex. solen (som har väldigt brett spektra, några smala band som saknas) eller en glödlampa (som har betydligt fler glapp än solen i spektar, dock klart överlägsen den relativt smala lysdioden) belyser objektet istället. Så jag skulle nog råda att man testar först i liten skala innan man slår på stort. (Dessutom kan det vara bra att testa med samma lysdioder som man planerar att köpa mycket av sen eftersom att det finns olika spektrum på olika dioder)
  3. Onkelborg

    Reklamparodi

    Hm, var ni på spåren? Känns lite kriminellt om så är fallet?
  4. A står för Ampere, och är hur mycket ström som någon "drar". Ah står för Amperetimmar, och är ett mått på hur mycket ström man kan ta ut/drar över tid. Ett enkelt räkneexempel är att du har ett batteri på 1,3Ah, och du har en belastning (skärm) som drar 1A konstant. För att då räkna ut hur lång tid det tar innan batteriet är tomt så får man då helt enkelt dela antalet Amperetimmar med antalet Ampere (Ah / A = h om man tittar på enheterna.) Batteriet kommer då alltså att räcka i 1,3 timmar. Observera nu att det där är i teorin, troligtvis kan man dra ut 1,3Ah innan batteriet är _helt_ tomt, men den sista biten innan det är helt tomt så har batteriet tappat spänning så pass att det inte ens är i närheten av 12 V, och den ström man kan ta ut är också relativt liten. (Man kan alltså inte ta ut oändligt med ström hela tiden ända tills det är tomt, den gränsen börjar relativt högt, men sjunker sedan. Efter ett tag kan du inte få ut 1 Ampere längre.) Du har dessutom ytterligare ett problem, om batteriet är en enkel blyackumulator, exempelvis ett bilbatteri, så är det inte gjort för att laddas ur särskilt mycket innan det tar skada, det finns något som heter "minne" på laddningsbara batterier, dvs. att de inte kan laddas upp lika mycket som förra gången. För varje cykel (ladda -> tömma -> ladda) så minskar batteriets kapacitet (som mäts i Ah.) Ju mer man laddar ur batteriet, desto mer minskar kapaciteten. Blybatterier är känsliga för det här, under 70-80% ska du helst inte med ett vanligt bilbatteri tror jag. (Tänk på att de är gjorda för just bilar, motorn ska starta, sedan är det ju generatorn som gör jobbet.) För applikationer där det är intressant att kunna tömma batteriet mer utan att skada det finns det så kallade fritidsbatterier, det är fortfarande blybatterier, men de är gjorda på ett lite mer avancerat sätt, och är således dyrare än vanliga bilbatterier, dock med den fördelen att de tål djupare urladdningar utan att ta så mycket skada. Avslutningsvis: Överdimensionera batteriet gärna (tänker på blybatteri), och undvika att ens komma i närheten av att tömma det. Nackdelen är vikten på batteriet, samt att det blir lite dyrare, men å andra sidan så kanske du slipper köpa nytt batteri så snart? Som en bonus får du även en möjlighet att kunna köra lite längre om det verkligen kniper, även om batteriet inte mår så bra av det. För att ladda batteriet så räcker det med en vanlig billaddare. Tänk på att om det är en "dum" laddare så måste du själv stänga av laddaren när batteriet är fullt, annars finns det risk att du skadar batteriet. (Blybatterier är de klart billigaste laddningsbara batterierna som går att få tag på, andra batterier är dock mycket trevligare, men både dyrare och jobbigare att ladda eftersom de kräver mer av laddaren.)
  5. Onkelborg

    Playlist-system?

    Är det inom budget programmet? Är det för mycket funktioner (för hög inlärningströskel dvs?) Eller är det något annat problem? :) Arkaos används rätt ofta professionellt inom ljud/ljus så länge kraven inte är för höga nämligen. Annars skulle det säkert gå att hacka ihop ett program åt dig (mot betalning förstås, jag jobbar ju med programmering :) ) som gör jobbet, men frågan är vad som är billigast i slutändan, speciellt om man väger in vad man får för pengarna.. :)
  6. Onkelborg

    Playlist-system?

    Om det får kosta pengar så tror jag att det här kan vara något för dig: http://www.arkaos.net/product/index.php?catid=1&pid=1001&iid=42
×
×
  • Skapa nytt...