Gå till innehåll

Stefan_holst

Medlemmar
  • Inlägg

    610
  • Blev medlem

  • Dagar Vunna

    3

Inlägg postad av Stefan_holst

  1. On 9/17/2021 at 5:59 PM, ghijohansson said:

    Jag vet inget om produkten men en tumregel som ofta fungerar är att frågor om en viss produkt brukar besparas bäst på forumet för den specifika produkten. Nej, jag har ingen aning om ifall det finns något forum för den produkt du nämner.

    OK, jag har inte varit varit aktiv påm  detta forum sedan drygt 10 år tillbaka. Så det var ett nytt sätt för mig som jag inte kände till. Trodde det passade här för det handlar om att ta hand om celluloidfilm. 

  2. Har någon på forumet provat konsumentprodukten Wolverine Movie Maker Pro för att skanna 8mm/Super-8 film?

    Den skapar en 1080P MP4 fil, men codec och kompressionsgrad okänt för mig. 

    Några råd om värdet på en sådan utrustning och möjligheter till efterbearbetning av det digitaliserade materialet tar jag tacksamt emot.  

    Jag är väl medveten om att en professionell scanning ger så väldigt mycket bättre kvalitet och överväger det alternativet också men vill ha lite mer info om Wolverine. 

    MM100_Pro_main.jpg

  3. Det intressanta är att 7D har en ungefär lika stor sensor som bildrutan på en analog Super35 filmkamera. Och RED ONE har ungefär lika stor sensor den med och har således samma sorts DOF som 7D. Canon 5D är mer som 70mm-film.

     

    http://blog.abelcine.com/wp-content/uploads/2010/08/35mmdigitalsensors_2011.jpg

     

    Helt rätt! För stillbildstagning så har 5D "rätt" sensorstorlek, 35mm hög, men den är för stor för rörlig bild om man har 35mm som mall.

    En analog 35mm stillbildsfilm dras ju oftast fram horisontellt medan en rörligfilm matas vertikalt.

    7D motsvarar väldigt väl en 35mm film för rörlig media eftersom sensorn är strax under 24mm bred som just film ytan på en analog film för filmkameror är.

  4. Vi har ju sett ohyggligt massa trådar på forumet om att börja filma med stillbildskameror och folk argumenterar hit och dit om att videokameror är out och stillbild är in. Det är alltid svårt att förklara för den som inte arbetat med en "riktig" kamera vad som är skillnaden, speciellt varför man skall investera i riktiga grejjer direkt istället för att köpa konsumentprylar och sedan försöka utrusta dem till en "riktig" kamera. Codecs, stöd för ljud mm mm i all evighet.

     

    Då såg jag denna video.. och kände att denna kanske kan få något att reagera och förstå..

     

     

    En jämförelse där de tar nya iPhonen mot en 7D.. de flesta vet att 7D är bättre att filma med men i videon upplever man det som hyffsat samma och iPhonen har du ju alltid med dig, smidig, kan redigera i iPhonen direkt.. bla bla bla osv..

    Samma resonemang med nya ord helt enkelt. Fast alla som hållit i en 7D skulle ju aldrig ta en iPhone istället till ett shoot, precis som någon som filmat med en pro film/videokamera inte skulle ta en 550D/7D/5D till en inspelning. Det är helt enkelt mer saker än det enkla i bilden som avgör resultatet.

     

    Som sagt dock.. stillbildskamerorna är fantastiska på sin sak men kanske inte rätt väg att gå ännu om du vill göra saker på "riktigt". Hoppas detta inlägg hjälper någon i sommarvärmen.

     

    Det är kvalmigt men ditt inlägg gör mig inte mer sval.

    Vet inte vad du vill egentligen men självklart kan en iPhone vara bättre än en 35mm Panavision kamera att rusa runt med. Fast du menar ju tvärt om.

     

    Jämför digital video mot film ger filmen en kvalitet som vi upplever som behagligare i allmänhet.

    Den är oftast också bättre i brusnivå.

     

    Upplevelsen som vi får med film kallas på engelska Cinematic.

     

    Flera tester visar ju att du kan få denna Cinimatic effekt med digitala stillbildskameror i konsumentkostnadsklass.

    Det har varit så intressant att professionella produktioner valt att testa detta upplägg i tv serier som Lost och House.

    Så sanningen är ju att folk med professionell vana visst velat prova denna setup.

    Jag vill inte säga att den digitala videokameran och absolut inte filmkameran är passé.

    Det beror på vad man ska utföra.

    Så som DSLR teknik är idag har den många nackdelar, speciellt vid hastiga scener så den är inte alltid lösningen. Men om ett par år så tror ju jag att tekniken är nästan framme för RAW format med slutarlös sensor, kanske.

  5. Köpte kameran igår. Med 18-55 och en 50mm 1.8 gick jag runt i stan och filmade allt o alla.

     

    Här kan ni se testet.

     

    http://www.youtube.com/watch?v=FuzvQDqfrUY

     

    Snygg film, för att förbättra kanske ett nd filter är bra investering.

    Enligt denna test är "Light craft fader nd" ett bra filter i klass med eller kanske bättre i vissa applikationer än en professionellt filter för matte box.

     

    http://media.fxguide.com/fxguidetv/fxguidetv-ep074.mov

  6. tack för det bra svaret, precis vad jag ville veta. Tror det blir en "riktig filmkamera" :)

     

     

    Tier, det blir nästan lite komiskt.

    En videokamera är det du ska ha, en riktig filmkamera har celloidfilm a 8, 16 och 36mm.

     

    Du gör helt rätt i att välja en videokamera, det är ett bra insteg.

    Du har nog en hel del att sätta dig in i videofilmandet och redigerandet.

    Då passar nog en DSRL dåligt som kräver ett tålamod och intresse.

  7. Sorry jag formelerade frågan lite konstig, men försök läsa genom raderna. kan du svara på de andra frågorna jag ställde då?

     

    Även om man läser mellan raderna så är din fråga konstig.

    Du väljer mellan alla möjliga kameror i din fråga.

     

    Om man köper en 550D har man ett lite extra intresse för video. Det man väljer mellan är antingen en sådan här DSLR eller en semi pro HD video camera, mellan 10'000kr och 25'000kr.

    Video kameran har sina fördelar att den är mer anpassad till att filma och ta upp ljud med, men det som lockar med DSLR kameran att den ger i mångas tycke vackrare bilder.

    Att spela in lite sketcher med kompisarna och lägga upp på Youtube ex. skulle jag inte satsa på kamera av detta slag. En billig HD för en 4-5000kr eller kanske till ock med en SD kamera.

     

    En 550D kräver en hel del intresse för redigering och postproduction.

    Man har nog ett intresse att skapa vackra bilder, ögongodis, mer än kul sketch.

  8. Inga andra kort än dom certifierade/specificerade kommer att kunna använda GPU Acceleration i CS5.0.0.

     

    Fler kort kommer att läggas till senare i framtida uppgraderingar av CS5.

     

    Målet har varit att man som användare skall få riktigt god prestanda oavsett det certifierade kort man väljer, och inte halvbra eller ganska bra eller tom dålig prestanda. Därför valde man ut ett begränsat antal kort då det skulle ta för lång tid att testa många olika kort och samtidigt se till att *alla* fungerar när CS5 finns tillgängligt.

     

    EDIT:

    Hoppsan, Max hann före...

     

    Jag kan förstå att man vill bara supporta den högsta prestandan men jag var tvungen att fråga. För i Autodesks värld, som jag känner lite bättre, har de också en uppställning av supporterad hårdvara, per programvara, men annan hårdvara kan ändå fungera.

     

    De anser nog till skillnad från Adobe att det är upp till kunden att använda den rekommenderade hårdvaran som då också innebär support eller ta risken med en annan hårdvara som de inte lovar fungerar.

     

    Men bra svar av er båda Adobare, det är bara att följa då om min lap top med dubbla NVidia GTX 8800M någonsin blir aktuell.

  9. Nja, Mercury Playback Engine är både mjukvara och hårdvara. För att få realtids-acceleration av tex Three Way CC så krävs något utav dom fem certifierade korten. För att spela upp och redigera klipp från tex Canon 5D behövs inte ett certifierat kort och du använder fortfarande Mercury Playback Engine. Prestandan utan kort är väldigt stor om man jämför CS4 med CS5, dvs att CS5 är mycket bättre.

     

    Med certifierat kort får du sjukt bra pretsanda.

     

    Jag har också sett listan på certifierade kort.

     

    På Adobes sida för system requirments, http://www.adobe.com/products/premiere/systemreqs/ , för premiere pro cs 5 kan man läsa...

    "Supported NVIDIA graphics cards for GPU acceleration

    Quadro CX (Windows)

    Quadro FX 3800 (Windows)

    Quadro FX 4800 (Windows and Mac OS)

    Quadro FX 5800 (Windows)

    GeForce GTX 285 (Windows and Mac OS)

     

    Visit the NVIDIA website for system requirements and compatibility. The list of graphics cards that are compatible with Adobe® Premiere® Pro CS5 is updated on a regular basis."

     

    Man använder ordet Supported och hänvisar till NVDIA för compabillitet.

    http://www.nvidia.com/object/builtforadobepros.html

    Där kan man läsa....

     

    "Upgrade TodayNVIDIA Quadro and GeForce GPUs are designed

    to boost performance of Adobe Creative Suite 5.

    The following solutions are certified by Adobe

    for use with Premiere Pro CS5:

    > Quadro FX 5800

    > Quadro FX 4800

    > Quadro FX 4800 Mac

    > Quadro FX 3800

    > GeForce GTX 285 "

     

    Nu kanske jag läser för mycket mellan raderna men det som är beskrivet är att GeForce GPU:er är designade för att utnyttja prestandan i cs5 och att GeForce GTX 285 är certifierad. Men inget om att övriga CUDA fungerande grafikkort inte fungerar.

    Är det verkligen så att bara dessa kort fungerar eller fungerar fler men de har ingen support från Adobe?

  10. Kan du ladda upp nån bild på dina renderingar. skulle vara kul att se hur det ser ut med en lambert och spekularitet på läpparna.

     

    Jag menade inte att man ska använda lambert men som sagt så upplever jag hud ofta för glansig på 3d modeller. Då ser de konstgjorda ut. Har inget ansikte på lager med lite åt det som jag beskriver med labert och specularity. Men jag har en fot också med SSS men blandad med lambert och glansiga naglar. Inte alls lika snyggt som din modell och rendering.

     

    http://public.bay.livefilestore.com/y1pAPBeZEU0eH2GUJJXIP1gTG-Lj0AQ5Xx-wlBr145BwrD55rM0sr8gC-1Jnw3F50SA0K0XiLgxa75zVNt-QOP-3g/Man%20behind%20fence.tif

  11. Nu ramlade den in =) 550D med 18-55 is kittet samt en 50mm 1.8 lins.. bara ladda batteriet och börja foto.. tänk om det varit en apple så man kunnat börja pyssla direkt ;) Tacka vet jag prylar som kommer med batteriet laddat..

     

    Man kan ju plöja instruktionsboken från pärm till pärm under tiden. :)

  12. Vad det gäller materialvalet så skulle jag dra ner på speculariteten lite. Han ser lite "svettig" ut.

    Vet inte varför men det är vanligt att 3d ansikten har en relativt hög specularitet.

    Jag uppfattar dem egentligen som torrare och mattare än de brukar textureras.

    Det är nästan så att man skulle ha en Lambert i botten och lägga en map med specular i ex blinn material över på ex läppar, kanske?

     

    Dra ner bump värdet med någon tiondel, känns lite överdriven, om nu överdriven är rätt ord för så subtilt förändringsbehov.

     

    Sedan när det gäller modellen så är det enda jag kan klaga på är att muskeln som startar där öga och näsa möts och svänger ner och bygger upp kinden skall vara lite mer markerad.

     

    Underläppen skall vara lite mer markerad mot hakan.

    Övrigt håller jag med FilmFix.

     

    Kan du göra en rendering till där kamerainställningen motsvarar det riktiga fotot?

     

    Känns lite dumt att ge kritik till nått så bra som det ändå är.

    Du kan det här med Maya!

     

    Till sist ska du animera ansiktet?

  13. Intresset för filmisk look, antar att det är det man får på 35mm celluloid, på video har ju alltid varit stort här på forumet.

    Den digitala SLR kameran, med stora bildcensorer, som kan filma video, har ju öppnat fältet grundare skärpedjup.

    Men det är inte självklart enkelt att få till det ens med dessa kameror.

    Bländaröppningen har stor betydelse för skärpedjupet.

     

    Senaste fx-guide tv inslaget visar test med olika ND-filter.

    De dyraste är tydligen inte alltid bäst enligt detta test.

     

    http://media.fxguide.com/fxguidetv/fxguidetv-ep074.mov

  14. Ett sätt du kan åstakomma det är t.ex att ha lite kullar och höjder i bak, och sedan sätta upp en backdrop av något slag. Det kan vara en enkel himmelsblå tonad skiva eller solnedgång eller vad som helst om den bara går in bakom bergen.

    Ett annat spännande alternativ är att sätta upp en greenscreen och lägga dit en set extention av vidsträckt öken. Man måste inte använda dyra köpta dukar eller ens äkta chroma key färg utan det finns billiga hemmalternativ...

     

    Väldigt bra idéer! :)

  15. Hur har du gjort storyboardet ? Det föll mig väldigt i smaken faktist.

     

    Det är ritat i Autodesk Sketchbook Pro och med min Wacom bräda. Har använt bilder på folk som underlag och "kalkerat" av i många fall.

    Det går ju lika bra att rita med papper och penna egentligen men att kopiera/klippa/klistra bilder är det ju oslagbart med datorhjälp.

    Att använda fotoförlaga är rätt tidsbesparande. Du kan ju sedan ändra på gester eller miner samt bakgrund hur du vill när du tecknar vidare i bilden.

    Jag har alltid gillat att rita så det gick rätt lätt trots att det tar en del tid.

  16. Jag gillar upplägget men hakade upp mig på stav och meningsbyggnadsfel i synopsis.

     

    /KN

     

    Meningsuppbyggnad ska ju vara rätt om man inte ska tröttna på att läsa igenom texten.

    Mina stavfel är säkert lika irriterande.

     

    Men jag får skylla på att jag är dyslektiker vilket har gjort mig rädd för att skriva och därför inte skapat vanan.

    Det är först efter jag blivit över 40 som jag släppt denna rädsla och skriver i alla fall.

    Det är inte alltid det hjälper att använda stavningskollen i ordbehandlingsprogrammet.

     

    Det jag funderar på är treatmentet, är det gångbart?

  17. Gillade hur du lagt upp synopsisen. Har alltid haft lite problem med det. Kanske använder den som mall nästa gång...

     

    Var så god, kul att du gillar upplägget av synopsis. Personligen tycker jag att det svåraste med synopsis är att hålla det kort.

    När jag läser andras synopsis så tycker jag att det ofta finns en skaplig början och berättelse men avsluten brukar vara lite krystade.

    Det är nog där man ska lägga ner mycket idétid.

  18. Jag kör med 25 fps, men det går inte att ändra i mitt redigeringsprogram Premiere Elements 3.

     

    25 fps är helt normalt för video i det tv format som vi européer använder i vanligast fall, PAL.

    24 fps är för film men uppträder också i vissa hd format för både kamera och tv samt projektorer.

    Fortsätt du med din 25fps inställning, det går finfint!

  19. Hur menar du "mindre leksak"? Fördelen med att ha den vinklen jag har i klippet är att jag slipper bygga upp en stor scen med bakgrund och grejer.

     

    Att filma i grodperspektiv ger intryck att det man ser tycks verka större. Tvärt om att filma i ett fågelperspektiv ger intryck att föremålen verkar små. Det är ju en leksaksbil/modell som du filmar/fotar och jag antar med dina inlägg hur du kan göra det hela verkligare att du vill att man inte tydligt ska se att det är en modell.

    Det är klart att det kanske ställer för stora krav på din kuliss om du ska göra så men vill bara vara snäll att berätta hur det kan förbättras.

×
×
  • Skapa nytt...