Jump to content

Motljusskydd på high-end-kameror?


thundercat

Recommended Posts

På många high-end-kameror i 16- och 35mm format eller på dyrare digitala kameror så ser man ett stort, karakteristiskt rektangulärt motljusskydd.

Vad kallas de egentligen, och varför ser de ut som de gör?

 

Det heter kompendium (matte-box) om det ser ut som en fyrkantig bälg. du kan fästa saker som bl a filter på det. finns för DV/HD-kameror också.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Matte_box

http://www.prosourcebmi.com/technotes_markallen.cfm

Link to comment
Share on other sites

bra svar. vill dock bara tillägga att de inte har något med kameran att göra. de köps separat och kan sättas på vilken kamera som helst med rätt fästanordning. ibland direkt på gluggen men oftast på pinnar som i sin tur fästs i en bottenplatta som fästs via stativskruven eller eller på vissa kameror i en speciell sko. det är väl bara det att eftersom de kostar mer än alla videokameror du kan tänkas ha råd med så är det inte så många som vill kosta på sig ett. ;-)

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

det är väl bara det att eftersom de kostar mer än alla videokameror du kan tänkas ha råd med så är det inte så många som vill kosta på sig ett. ;-)

 

/mattias

 

Vad gör att de är så dyra? De ser ju inte så märkvärdiga ut!

 

Om man är händig och har en liten verkstad till förfogande, vad är viktigt i konstruktionen och vilka mått ska man ha för att filter etc. ska passa?

Link to comment
Share on other sites

de är dyra för att de används till kameror som är dyra. :-) en ond cirkel som inte är helt ovanlig i filmvärlden. om någon kommer på idén att massproducera kompendier och lyckas övertyga alla videofotografer att de behöver ett så ska du se att priset droppar.

 

ska du bygga själv så beror det på vilken storlek på filter du vill använda. 3x3 tum är en vanlig storlek som används i mindre kompendier för äldre 16mm-kameror och stillbild, men 4x4 är vanligast och är du riktigt macho finns det ännu större. jag har ett 3x3-kompendie och det smutta är att då kan man använda ambico och cokin-filter, som såklart är mycket billigare än typ tiffens glasfilter.

 

glöm inte att du måste göra en slot roterbar och helst höj/sänkbar så att du kan snurra och flytta dina polariserare och gradfilter som du vill.

 

smartast kanske är att köpa en filterhållare och bygga på motljusskydd och matte-hållare på den?

 

slutligen, om du har en kamera med fast glugg som inte snurrar när du zoomar och fokuserar, det vill säga 99% av alla videokameror, så är det nog smidigare att skruva på såväl filter som shade direkt på gluggen.

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

Slutligen, om du har en kamera med fast glugg som inte snurrar när du zoomar och fokuserar, det vill säga 99% av alla videokameror, så är det nog smidigare att skruva på såväl filter som shade direkt på gluggen.

/mattias

 

Utmärkt med ett så bra svar! Undrar bara med det som du skrev sist.

Om man skruvar ett filter på filtergängen då kan man väl inte vrida, höja eller sänka filtret. Jag vet inte hur ofta man behöver vrida på ett ex. polarisationsfilter men om man har en riktig matte-box så verkar det ju gå bra.

 

Sedan undrar jag om de stora sol/ljusskydden krävs för att skydda från blänk i filterglaset eller krävs det så stora skydd även utan filter till kameran?

Link to comment
Share on other sites

Om man skruvar ett filter på filtergängen då kan man väl inte vrida, höja eller sänka filtret. Jag vet inte hur ofta man behöver vrida på ett ex. polarisationsfilter

 

man behöver alltid vrida ett polarisationsfilter. därför går i allmänhet själva filtret att vrida fast filtergängan är fast. vill du använda gradfilter rekommenderar jag en cokin-hållare. den skruvar du på och sedan kan du skjuta i filter och höja och sänka som du vill. och har du ändå en sådan kan du ju köpa alla dina filter i det formatet. lättare att sätta i och ur och aningen billigare också.

 

Sedan undrar jag om de stora sol/ljusskydden krävs för att skydda från blänk i filterglaset eller krävs det så stora skydd även utan filter till kameran?

well, håll handen framför kameran, flytta runt lite och kolla var skuggan hamnar. då vet du också hur "stort" (långt?) skydd du behöver. om du har ett kompendium kan du dessutom sätta en matte framför som har ett hål exakt lika stort som ditt utsnitt, och då kan det ju per definition inte komma in oönskat ljus.

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...