Jump to content

Minis DV, DVD, många frågor


sassa

Recommended Posts

Hej

 

Vet inte om detta är något forum att ställa dessa frågor i då min problematik gäller "budget-videokamera", allt jag läst verkar handla om avancerade videofrågor, filminspelningar osv. Men jag försöker ändå.

 

Jag ska snart ha barn och vill därför skaffa mig en videokamera, vill även ha den till att filma annat med när man åker på semester och filma inomhus och sånt.

 

Är inte helt borta med teknik men just med videokameror så är jag nog lite vilse.

 

Här är dock mina krav:

Den ska ha bildstabilisator

Den ska ta bra video inomhus i dåligt ljus

Den får gärna ha fotolampa eller nightshot-kapabilitet

 

Här är dock något jag inte har någon aning om:

DVD ?

Mini-DV?

 

Vet att DVD spelar in direkt på småa dvd-skivor, men har hört att kvaliteten inte blir så bra där eftersom filmerna komprimeras. Vidare har jag hört att det är svårt redigera filmerna just pg.a. kvalitetsförlusten.

 

Mini-DV bästa bildåtergivning eftersom det sker i RAW-format. Men jag kan alltså inte se själva filmen direkt i min DVD-spelare. Dock är det bättre redigera film tagen med mini-dv band.

 

Problemet är att jag inte har någon aning om redigering, hur man bränner över til DVD, osv. Dessutom har jag inte ens firewire ingång på datorn.

 

Hmmm ja, några tips på kamera och gärna lite tankar och ideer om det här med DVD och Mini-DV. Står nämligen med aftonbladet och expressen i handen och kan inte välja.

 

Prisintervall: 1-3700:-

 

Tack

Sass

Link to comment
Share on other sites

För familje-filmandet och barnafödande tror jag på Sonys och panasonics konsumentkameror, enchipskameror. De har alla stablisiering, riktigt skapligt mörkerseende och "easy-mode", dvs helautomatiska inställningar alá titta och tryck. DVD-kameror ser precis lika bra ut i teven för blotta ögat som miniDV och är ju tusan så bekvämt att snabbt kunna titta utan krångel. Men, DVD-skivor är svårare att redigera. Det går ju att titta på sina miniDV-band med kameran med. (Så kommer alltid nån som säger att det sliter på kameran...)

 

Det är inte så svårt att redigera och bränna på DVD. Det lär man sig rätt snart, i all fall så länge man håller sig till familje-redigering. Dock behöver man mycket ledig hårddisk och någotsånär skaplig dator, och en massa tid och intresse för redigeringen. Kommer det att bli av? Men det går också att bara spara banden på hög med. Man måste inte bränna skivor och på lång sikt är det kanske bättre med band. Vad vet jag?

 

Det sannolikaste svaret i detta forum är att man skall lägga till mera pengar, köpa 3ccd, köra firewire och massa annat som egentligen bara är kul för filmskapare. För husbehovsfilmandet tror jag inte behovet är riktigt detsamma.

 

Jag tror du redan har träffat rätt i dina funderingar. Men kolla lite elekronik världen och liknande tidningar vad de skriver, hellre än aftonbladet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...