Jump to content

Bränna DVD - vilket formaT?


c4kristoffer

Recommended Posts

RW kan du ju slopa direkt, för att du vill väll inte spela över filmerna med ngt annat.

Så då återstår bara -R och +R, och måste nog säga att det inte spelar så stor roll, har man inte en allt för gammal DVD-Spelare så klarar den båda formaten.

-R är lite billigare än +R, men KANSKE ngt sämmre kvalitet också!

Link to comment
Share on other sites

DVD-video skall vara DVD-R om det skall vara korrekt gjort. Då har man större chans att den spelar i vanliga spelare. Men även då är det långt ifrån säkert även med relativt nya och dyra maskiner.

 

Valet av skiva spelar roll åxå. Bra kvallitet på skivan kan lätt göra skillnad på många maskiner.

Link to comment
Share on other sites

Av den enkla anledningen att det är vad som är definierat i DVD-video standarden pga att när den sattes fanns bara DVD-R. +R med bättre felkorrigering och sånt har kommit senare.

 

+R är säker bättre men Murphy säger att om du bränner en viktig skiva och skickar iväg den till en viktig kund (eller nått) så har de garanterat en äldre spelare som inte klarar +R. Jobbar man med att bränna för okända spelare så måste man räkna med att de kan vara gamla spelare. Jämför med muskbranchen som numera säljer "CD-skivor" som inte ens får kallas för CD längre eftersom kopieringsskyddet strider mot standarden. Många har upptäckt att de inte kan spela sina skivor i sin favoritspelare :(

 

Även bland spelare som klarar +R finns de som får jobba hårdare för att lyckat spela upp DVD-video. RW skivor är extremt svårlästa för många spelare vilket gör att de inte klara att spela upp 10Mbit utan att hacka som de annars klarar.

 

En Philips spelare som vi köpte 2001 kostade 7000kr +moms men klarade inte att spela Pioneers 800krs DVD-R skivor (1 av 4 funkade). Pioneer som köptes ett år tidigare för 3000kr klarade (och klarar fortfarande alla skivor vi stoppat in i den). Så det finns spelare som kommer från stora tillverkare och som såldes för inte så länge sedan som inte klarar brännda skivor alls.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

[citat=Jockzon]Om inte jag har helt fel ska DVD-R vara för video och DVD+R för data av olika slag[/citat]

 

När man bränner en förlaga för distribution används DVD-R för såväl video som data just eftersom man inte vill ha arga konsumenter som klagar på att deras antika ångdrivna DVD-spelare inte klarar av skivan.

 

Bränner man mer för hobbybruk spelar det i praktiken ingen roll.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...