Jump to content

Rättigheter...


farlig

Recommended Posts

Jag vill få klarhet i detta med rättigheter till musik. Jag har läst att om låten utgavs för mer än 70 år sedan så är det okej att använda den hur man vill? Stämmer detta, eller är det så att det är 70 år efter artistens död som man kan använda musiken?

 

Därmed undrar jag också, om jag låter någon spela ett klassiskt musikstycke(dvs nyinspelning), är det okej att använda det då?

Link to comment
Share on other sites

Så här har jag flr mig att det är:

 

70 år efter upphovsmannens död blir ett verk fritt. Det innebär att ett motiv eller inspelning får användas utan att man måste betala för det. Du får alltså göra en nyinspelning på en Chopin-låt till din film, men du får inte använda en nyinspelning som någon annan har gjort eftersom DE har copyright på SIN inspelning.

 

Däremot får man i sverige använda sig av copyrightat material ibland, i s.k. konstnärligt syfte. Det får då inte vara någon stor eller betydande del av filmen.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

De undrar jag, men de vore bra om de var så ska höra med STIM på måndag. Såg på deras hemsida o deras regler var så offantligt hårda. En butik får inte ha på en radiokanal utan att behöva betala STIM-avgifter så länge kunderna hör. All offentlig spelning måste betalas. Låter sjukt. Först ska radiostationen betala sen ska butiken betala för spelningen av den. De hade docj varit förståeligt av spelning av CD, men radio har de gått lite för långt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...