Jump to content

samma person i bild som 2 personer?


darko

Recommended Posts

hur gör jag om jag vill att samma person ska synas i bild samtidigt? alltså vi säger att filmen handlar om tvillingar. hur får man samma person, att bli 2 personer, att vara i bild samtidigt? typ som i filmen adaptation.

finns det något enkelt sätt att fixa det på? det behöver inte vara snyggt...men det ska helst inte se ditklistrat ut.

Link to comment
Share on other sites

Ja, men denna metod förutsätter i de flesta fallen att de inte korsar varandra (typ)...

 

Vi säger att du har kameran framför tvillingarna så spelar du bara in ett klip där ena tvillingen står och gör det han/hon ska göra, sen spelar du in ett klip till (utan att röra kameran) där den andra tvillingen står på sin position och gör det hon/han ska göra.

 

Så gäller det att skådespelaren låsas om att det står en brevid och så att det inte pratar samtidigt eller dyl. (om de inte ska göra det)

 

Sen i datorn så tar du bara ena bilden och lägger en slags mask så att du antingen kapar bilden direkt eller gör edt med hjälp av en färgad "layer" som du "keyar" bort... Hoppas du har förståt principen :)

Link to comment
Share on other sites

Titta på filmer som gör detta (särskillt de lite äldre) och notera hur de ofta först "säljer konceptet" med ett klipp där båda syns bredvid varandra i bild. Efterföljande klipp visar bara en av "bröderna" i bild med endast en axel eller annan del av broder nummer två (bakifrån). Denna bror är då någon annan skådig med rätt kläder/peruk mm.

 

Helt utan specialeffekter :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Okej, då kan du lägga en bild över ena klipet med ena "tvillingen" som är helt grön eller helt blå (bäst med de färgerna) som täcker den del av klipet som den andra tvillingen. Sen lägger du bara det sista klipet med den andra tvillingen under de klip (gör det första klippet och bilden till ett) jag nämnde innan så borde det funka..

 

Jag brukar inte göra det i Premiere Pro, utan i After Effects för då får man större möjligheter och där funkar det med ungefär med samma sätt, men man kan även använda en mask för att kapa bilden där... :)

Link to comment
Share on other sites

Nej kameran måste inte vara stilla, men det är enklast. Om du rör kameran måste du bara kombinera de båda klippen så de passar ihop.

 

Hehe, det var tydligen lite svårt det här...men jag ska försöka vara tydlig. Gör såhär i After Effects:

 

På ditt klip med ena tvillingen så har du ju ett område där den andra tvillingen ska synas. Du skapar en layer och väljer färgen grön eller blå och placerar den "layern" där den andra tvillingen ska synas Sen skapar du en ny "composition" som är samma storkle, längd som klippen har (de måste ju ha samma längd från början). Där lägger du in ditt klip med den andra tvillingen och över det lägger du in den "composition" som du skapat med den gröna layern och den första tvillingen. Sen väljer du effekten Color Difference Key (glöm inte Gama längst ner, ska stå på 10 helst!) som du meckar med och får på så sätt ett hål där den andra tvillingen ska vara och alltså syns båda i samma bild! :D

 

Det finns ett annat lite snabbare sätt i After Effects och då skapar du en composition, lägger in båda tvilling klippen. Väljer det som ligger överst och skapar en "Mask" som omringar det område där andra tvillingen ska synas. Sen väljer du "Subtract" istället för "Add" så borde den andra tvillingen synas! :D

 

Hoppas det blev lite tydligare nu :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...