Jump to content

Filma i ett mörk rum


Ivan
 Share

Recommended Posts

ljussätt från sidan och bakifrån. då kan du ha ganska mycket ljus utan att det ser ljust ut. sedan kan du ha lite svagt ljus framifrån som du underexponerar två steg eller så. ett annat trick är att göra ljuset lite blått. då ser det också mörkare ut än vad det är förmodligen eftersom det associeras med månljus. testa att ta en stillbild med lång exponering i ett mörkt rum. inte kolsvart utan med lite månljus och kanske en bordslampa. det brukar vara lärorikt.

 

(månljus har förstås samma färg som dagsljus men relativt alla lampor som vi tänder på kvällen är det blått)

 

/mattias

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Jag säger ungefär samma sak som Mattsand. Metoden kallas "day for night" och används i många gamla skräckisar (och även Kalle Blomkvist om jag minns rätt). Filma med mycket hårt ljus (skarpa, stora kontraster) från det håll ljuset kommer (ett fönster eller månen utomhus). Dra ner ljuset i efterarbetet 2-3 bländarsteg och lägg på ett blåfilter. Om du också ska ha varmt ljus från t ex en sänglampa ska du istället sätta blåfiltret framför de

lampor som ger månljuset. I ett sovrum kan du om möjligt sätta lamporna utanför fönstret och sätta filtret på fönstret. Blåfilter säljs per löpmeter och är billigt.

Erik Fagerholm

Link to comment
Share on other sites

[citat=mattsand]ljussätt från sidan och bakifrån. då kan du ha ganska mycket ljus utan att det ser ljust ut. sedan kan du ha lite svagt ljus framifrån som du underexponerar två steg eller så. ett annat trick är att göra ljuset lite blått. då ser det också mörkare ut än vad det är förmodligen eftersom det associeras med månljus. testa att ta en stillbild med lång exponering i ett mörkt rum. inte kolsvart utan med lite månljus och kanske en bordslampa. det brukar vara lärorikt.

 

(månljus har förstås samma färg som dagsljus men relativt alla lampor som vi tänder på kvällen är det blått)

 

/mattias[/citat]

 

Du gav mig bra tips där!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...