Jump to content

spöken och sånt


jns

Recommended Posts

tänkte göra en slags spökfilm i svartvitt, utan dialog, en slags kortfilm då.

En person ska då gå omkring halvt transparant ibland en hel bunt andra människor. Ensam så är det ju inga problem men när det ska vara annat som rör sig blir det svårare.

tänkte också få honom att på nått sätt gå igenom en dörr.

vet inte riktigt hur det ska utföras...

använder premiere och after effects.

tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

Om han skall gå igenom en dörr utan att öppna den så är lite cromakey på sin plats. Filma mot blue eller greenscreen och keya i After effekts. Filma bakgrunden alltså dörren med en kamera på stativ, tona in eller mecka till nån slags försiktig wipe eller svurreffekt och voila su har ditt spöke. Kör med lite låg opacitet på det keyade lagret så blir det fest.

 

När det inte skall gås igenom saker så är det bara att filma en bakgrund och sedan ta exakt samma bild med "spöket" i och sedan lägger du det ena lagret över det andra och har lite låg opacitet på det övre lagre... Genast får du en fantastisk spökfilm..

Link to comment
Share on other sites

Men ska du ha en massa annat folk som fjantar runt i bilden så måste du ha nog ha bluescreen hela filmen igenom för spöket.

 

En lösning som jag spontant kom på (gällande dörren) är att låta två bluescreentyger överlappa varandra lite. Låt sedan spöket tränga sig in i bild genom dem. Då kan han först sticka in handen och vifta runt lite och sedan komma med hela kroppen. Om ditt spöke ska vara färglöst så blir det inte så farligt med blå reflektion från bluescreenen som kan vara svåra att keya bort sedan. Råkar man sedan se vad som finns bakom bluescreenen kan du ju försöka lägga någon sorts bländande ljus där i postproduktionen (eller kanske en lampa som står och lyser där redan vid filmningen).

Link to comment
Share on other sites

Att få spöket att röra sig bland andra skådespelare / statister löser man nästan alltid genom att det först nogrannt planeras och genomförs vid inspelning vart spöket skall gå och när. Endast då kan man försäkra sig om att ingen "kliver på tårna" på spöket.

 

Steg två blir sedan att fundera ut om man skall tillåta andra aktörer att kliva framför spöket eller inte (vilket ger en dimension av svårigheter extra). Om man kan planera scener så att spöket inte har någon framför sig så är det vanliga att använda en Green/BlueScreen. (som de tidigare svaren skrivit.)

 

Vill ma ha spöket både bakom och framför andra skådespelare så måste man krånga ännu mer. Enklast, för en kortare film med begränsat antal bildrutor som måste jobbas med, är att göra som tidigare men att samtidigt maskera tillbaka bakgrunden när spöket råkar vara framför något som han ska vara bakom. Att köra en bluescreen till blir mycket krångel eftersom det blir svårt för personer att börja scenen framför spöket och sluta bakom.

 

Alternativet är ju såklart att filma ALLA i scenen mot blått och sedan sköta all lager logistik i posten. (antagligen ruggigt overkill.)

 

 

Link to comment
Share on other sites

tänkte att man kanske skulle kunna använda 3 stycken lager, ett där folk går om kring med 100% opacity, ovanpå det lagret med "spöket" på i ca 33% opacity, ovan det samma lager som det första men ca 60-70% opacity, detta bör väll göra så att de andra människorna endast är lite genomskinliga så att det knappt märks, när man ändo fokuserar på spöket tenkte jag.

eftersom filmen inte ska vara så avancerad, lång eller tidskrävande.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Har ingen aning om det funkar, men rent spontant tänker jag att du borde kunna först filma som vanligt utan spöket, och sedan filmar du spöket mot en helt svart bakgrund. Lägg sedan spökfilmen ovanpå övrigt filmat material, och välj att filmerna skall adderas ihop och ge spökfilmen en lite mindre "opacity". Borde kunna fungera.

 

Man skulle kunna säga att du digitalt dubbelexponerar filmen...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...