Jump to content

Mono och Stereo


Clown

Recommended Posts

Jag förstår inte riktigt det där med mono och stereo... När man läser i voodoofilms ordlista står det att stereo har 2 kanaler medan mono bara har en. Betyder det att stereomikar tar in olika ljud från 2 olika håll, eller vad menas?

Link to comment
Share on other sites

annars finns det säkert adaptrar man kan använda (2 mono-in till 1 stereo-ut) om man inte vill koppla genom en dyr mixer. Jag är inte hundra på att sånna adaptrar finns men tycker att de borde göra de!

 

om man inte har nån mikingång alls på kameran så måste man ju ha något annat lagringsamedia för ljudet också

Link to comment
Share on other sites

Alla kameror (som inte är från 50 talet typ) har ju stereo ingång. Alltså 2 kanaler. Sedan att det inte är många som utnyttjar det är ju en annan sak ;) Om jag bara använder en mik så brukar jag splitta signalen in i kameran och lägga den ena signalen 12dB lägre så jag säkrar upp om det skulle råka slå över på ingången på den ena. Så har jag en safe på andra (om det inte slår över i miken / mikförstärkaren då). På så sätt utnyttjar man båda kanalerna även om man bara har en mik. Lägger du samma ljud på båda kanalerna så tar du ju ändå bort den ena i redigeringen, för att slippa fasfel etc, + att det är lättare att redigera ett spår istället för två.

Link to comment
Share on other sites

När du skriver uttag så tänker jag att du tar ut ljudet. Och det har du ju också. Men det är ju i ingången du kopplar in sladden för att spela in ljudet :)

Och det är inte alltid det är två uttag, på mindre kameror så brukar det vara en ministereotele ingång (utom vissa som tom har 2 x xlr ingångar, typ pd150) Men du har ju fortfarande två kanaler. Bara att det är obalanserat in då. Antingen gör du en egen split och kopplar till kameran (ministereotele -> 2 x Xlr eller vad du nu vill ha) eller så köper du en xlr box som är anpassad till kameror och har 2 xlr ingångar.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...