Jump to content

Problem med objektiv


Agrajag

Recommended Posts

Jag har just införskaffat två Opteka-linser; ett vidvinkelobjektiv, 0.45x + macro, samt ett teleobjektiv, 2x. Mitt problem består i att det på båda objektiven blir en stor och tämligen irriterande svart rand vid full utzoomning. På teleobjektivet måste man zooma in drygt hälften för att randen ska försvinna, på vidvinkeln ca 1/3. Se bifogade bilder (den första är helt utzoomad, den andra inzoomad precis så man inte längre ser kanten).

 

Finns det något sätt att bli av med detta (utan att köpa nya objektiv)? Det tar ju bort en rätt stor del av poängen med att ha vindvinkelobjektiv om man inte ens kan ha helt utzoomat...

 

Ytterligare en sak; den tidigare nämnda macron som följde med vidvinkelobjektivet går förvisso att skruva av, men då passar inte linsen på kameran längre - diametern på kamerans lins är 84mm, men på själva vidvinkeln är diametern mycket mindre. Vidvinkeln är knappast .45x när macron är på, vilket är synd, eftersom jag tänkte använda mig av fiskögeeffekten... Kan man göra något åt detta?

 

Kameran jag använder är en canon xm-1, och linserna ska enligt säljaren (från ebay) vara helt kompatibla med kameran. Tack för hjälpen.

heltutzoomat.jpg

halfteninzoomat.jpg

Link to comment
Share on other sites

Med teleobjektiv så är ramen inget konstigt men på vidvinkeln ska den inte vara där, som sagt så tar det ju bort effekten av vidvinkeln! men fråga återförsäljaren som du köpte lincerna av, de borde veta. låter som att den är felkonstruerad!

 

/bleckert

 

______________________________________________________________

Har någon sett min rörtång?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...