Jump to content

Filmkamera? köpa?


Bleckert

Recommended Posts

är lite sugen på att testa på att filma med filmkamera men vart kan man komma över en sådan? antar att det är 8mm man börjar med om man nu inte är miljonär vilket jag inte är än! finns det butiker på nätet? eftersom att det är en långsamt åldrande teknik så antar jag att det måste finnas en begagnatmarknad för dem?

 

Bleckert

Link to comment
Share on other sites

Du hittar kameror på http://www.blocket.se, http://www.tradera.se, http://www.ebay.de, http://www.ebay.com och kanske på http://www.ebay.se (den svenska siten är så ny att det knappt finns något alls). Sedan finns ju http://www.wibergsfoto.se men de är ganska dyra.....

 

8mm kan man börja med, det är billigast.

 

När du köper en kamera ska du se till att du har full manuell kontroll över exponering, slutare osv. De ska sluta tillverka K40 nu i höst och ersätter den med en ny snabbare filmsort, det spekuleras en hel del i att en hel del kameror blir mer eller mindre värdelösa då eftersom de inte kan hantera den snabbare filmsorten.

 

http://www.onsuper8.org hittar du mängder med info om super8!

Link to comment
Share on other sites

Ok, men är det värt att skaffa en 8mm av det gamla slaget där bara k40 filmen funkar? vad är prosessen innan man kan få in det i datorn och redigera det digitalt? vart köper man film och vart lämnar man in den för framkallning?

 

vad är den största skillnaden mellan att filma med video och filmkamera?

 

Bleckert

Link to comment
Share on other sites

Värt att köpa en kamera som inte klarar av att exponera snabbare filmer rätt?

Tja, K40 är slutsålt innan året är slut. Men ska du filma i sommar så visst, kamerorna är ju billiga.

 

Var man köper den nya filmen är osäkert, kanske kommer http://www.andecfilm.de/html/start_english.htm att erbjuda filmen med framkallningen inkluderad i priset? Framkallningslabb, priser och detaljer är ännu okänt, det är mest spekulationer.

 

Läs andra trådar i det här forumet, du har en tråd som heter "Redigering av matrial filmat med filmkameror", bör vara intressant om redigeringen. En annan tråd heter "Nybörjare... Är filmkameror svårare?", bör vara intressant för nybörjare som vill veta mer om filmkameror.

 

Skumma igenom alla trådarna på förstasidan och jag tror att du har fått svar på en hel del frågor. :)

Link to comment
Share on other sites

en sak till förresten!

 

om man vill ha svartvit film... blir det snyggare att filma med svartvit film än att bara lägga på svartvitt filter på videofilmen i redigeringsprogrammet?

 

är svartvit film dyrare eller billigare än färgfilm i sin helhet (inkl film och framkallning)?

Link to comment
Share on other sites

Den nya filmen fungerar garanterat i kameror där du kan ställa in filmens ljuskänslighet manuellt, och med en del kameror som ställer in ljuskänsligheten automatiskt.... men inte alla.... Jag har inte riktigt fått grepp om det där än, men det är ganska ointressant för mig då jag bara tänker filma med min Beaulieu 4008 ZM II, och den är det inga problem med.

 

Kamerorna blir inte svindyra, du får en "top of the line" super8 kamera för runt 2000:-, och då är det bland de bästa kamerorna som finns. Jämför det med en miniDV kamera som är top of the line..... Billiga kameror får du för allt från 20:- till 500:-, inga pengar alls med andra ord.

 

Svartvit film är dyrare än K40 (om man räknar med priset för framkallningen), hur det blir i jämförelse med ersättaren för K40 är det ingen som vet idag.

 

Ska du göra en svartvit film så kan du testa både Plus-X och Tri-X, de är båda svartvita med lite olika utseenden, tar du en färgfilm och gör den svartvit med ett filter i redigeringen så blir det ett lite annat utseende.

 

Vad som är snyggast eller passar bäst är väl en smaksak.

Link to comment
Share on other sites

Ok, känner att jag har en heldel att lära mig innom området men vad finns det för olika tillverkare och märken? vad ska man titta efter och vilka funktioner är det som avgör om det är en bra eller dålig kamera? vart går gränsen för att de ska klara den nya snabbare filmen? googlade lite och hittade lite bilder och info om Beaulieu kameror. de flesta fanns utomlands och låg på 5-600€ vilket är överkommligt. men hur bra kamera behöver man egentligen? jag vill lära mig!

Link to comment
Share on other sites

Nu är jag ingen kameraexpert, läs på http://www.filmshooting.com/scripts/forum/viewforum.php?f=1 , det finns mängder med gamla och nya trådar, det är ett bra forum med många medlemmar som vet mycket mer än jag om kameror.

 

Till de bättre kamerorna hör Beaulieu, Nizo och Canon. Beaulieu 4008 hör till de absolut bästa kamerorna, sedan har du ju 6008 och 7008 ochså.

Sök på filmshootingforumet så hittar du en hel del att läsa, bli medlem och gör en ny tråd?

 

På Ebay.de hittade jag ett antal Beaulieu, en 3008 som ligger på 70 Euro, 4008 med priser på 25:- , 132:- , 113:- , 49:- , 80:- och en på 440:- (alla priser i Euro). Men kom ihåg att det är i de sista minuterna som de flesta lägger sina bud, så det här är inte det kamerorna kommer att sälja för, kanska den för 440:- då.

 

Köper du en Beaulieu 4008 så behöver den troligen ett nytt batteri (special), jag har en kontakt i Argentina som bygger ett batteripaket åt mig, han gör snygga och relativt billiga externa batteripaket man har på bältet.

 

En stor fördel med Beaulieu kamerorna är att de kan underhållas och lagas! Vi har Björn Andersson här i Sverige som är väldigt duktig Beaulieu expert, folk från hela världen skickar sina kameror till honom för service. Han har servat Lennart Nilsson med hans Beaulieu kameror de senaste 30 åren....

 

Han kan nås på bjorn.andersson[a]brevet.nu

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...