Jump to content

Karaktärsnamn introducerade i notering?


ScandiG

Recommended Posts

Hej,

 

Jag undrar: om en parantes-notering - typ (NOTE: blah blah blah.) - i ett skript innehåller karaktärs-namn som ännu inte har introducerats i den ordinarie skripttexten, bör namnen anges med versaler?

 

Och om så är fallet: när karaktärerna senare förekommer för första gången i den ordinarie skript-texten, skall samma karaktärers namn återigen anges med versaler, dvs, betraktas som nämnda för första gången i skriptet?

Link to comment
Share on other sites

Tack.

 

Så versaler vid karaktärers introduktion gäller alltså även för karaktärsnamn som är tidigare nämnda i notering? Okay, det tycker jag verkar logiskt (antagande att noteringar inte betraktas som del av löptexten/narrationen).

 

En följdfråga: bör versaler även användas för ej introducerade karaktärsnamn när de skrivs inom noteringar? Eller är det kanske valfritt?

Link to comment
Share on other sites

Ett korrekt skrivet manus beskriver vad man ser och hör. Det betyder att det du kallar noteringar förväntas höra hemma i ett senare skede... när projektet utvecklas vidare. En frihet man självkart kan ta. Det beror på vem som läser manuset. Bryter du regler, bryter du hur du själv vill.

Link to comment
Share on other sites

Jag kanske bör förtydliga: det jag kallar för noteringar är vad som i den engelsk-språkiga formatguide som jag följer - "The Screenwriters Bible"; David Trottier - går under namnet "Special notes". Som jag uppfattar Trottier så går det att undantagsvis inkludera sådana noteringar även i spek.-skript utan att bryta mot formatreglerna.

 

Men visst, absolut, jag förstår att vad som accepteras beror slutligen på sammanhanget, inkluderande vem som läser.

 

Tack för hjälpen.

Link to comment
Share on other sites

Jasså, Trottier skriver så. Har inte läst boken, men den är det ju som folk följer mest. Roligt att veta. Intressant hur Trottier här försöker att tänka på allt. Special notes. Är lite roligt. Ja precis, undantagsvis får man göra vad man vill och desto kändare du är, desto mindre skakar manusläsarna på huvudet när dom ser undantag.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...