Jump to content

Vilken kamera bör jag köpa?


Longfang

Recommended Posts

Jag tänker köpa en kamera och funderar på om jag ska börja med en vanlig konsumentkamera, den jag har i tankarna är PANASONIC HC-X800. För att sedan köpa en systemkamera senare i år, då av märket canon, då jag redan har en systemkamera av det märket men som inte kan filma och jag har redan några linser.

 

Eller är det bara ett onödigt steg så att jag bör köpa en systemkamera direkt?

Vilken i så fall, 650D, 60D, 6D eller en 7D är det nån större skillnad mellan dessa vid just filmning?

(Hade givetvis velat ha en 5D mark III, men det är ju en bra bit över min nuvarande budget.

 

Jag har lite olika mål med filmandet. Dels så ska jag göra enklare instruktionsfilmer med HLR, Brandsäkerhet och liknande på jobbet. Dels så bygger jag och en kompis massa dräkter och tänkte filma de en gång om året i en fightingsekvens och då blir det en hel del greenscreen för alla effekter vi ska göra. Jag är så inne i just efterproduktion, med mycket effekter och så, så jag lär göra mer kortare filmer utöver de jag nämnt också.

 

Jag har även en kompis som har köpt en ny rigg till sin systemkamera, så jag ska köpa en shoulder mount med follow focus av honom med för att ha till systemkameran.

 

All ljudupptagning sker för övrigt externt med en NTG-2 mikrofon in i en ZoomH4N, så ljudkvalitet i kameran är inte viktig alls, utan det är bildkvalitet jag vill ha.

 

Så för att sammanfatta, ska jag köpa PANASONIC HC-X800 nu och systemkameran senare i år eller ska jag köpa systemkameran direkt?

Fungerar nån av de jag nämnt tillräckligt bra själv, eller bör man komplimentera så jag filmar vissa saker med PANASONIC HC-X800 och vissa med system?

Link to comment
Share on other sites

Köp systemkamera direkt, vad som helst av kamerorna du listat förutom 7D som är föråldrad, dyr och överskattad.

Hade rekommenderat en Panasonic Gh2/Gh3 som spöar Canon på alla fronter men äger du redan en massa Canon-objektiv är det nog mer ekonomiskt att hålla dig på den banan.

Link to comment
Share on other sites

Tack så mycket Tolin, då satsar jag på systemkamera direkt, såg att 6D var lite dyr med och 7D är som du påpekar inte så ny.

 

Då står det just nu mellan 650D och 60D (mest inne på 60D). Fast har kollat runt en del nyss och enligt ryktena kommer 70D snart och den kanske eventuellt kommer ha fullformat på sensorn. Så kanske bäst att vänta på den, för att köpa en 60D nu känns lite dumt om det kommer en uppföljare snart. Dels så lär ju 70D vara bättre, men om den inte är tillräckligt mycket bättre så lär 60D sänkas i pris när den släpps ändå.

Link to comment
Share on other sites

Även 700D är ju på ingång, denna ska dock bara vara väldigt marginellt förbättrad (förändrad?) mot 650D, och dessutom ersätta 650D helt av vad jag hört. Således borde denna alltså sjunka i pris snart, om den inte redan gjort det förstås. Eller så gör den det inte alls. Vilket också är en risk förstås. Däremot beror det ju helt på budget om du ska vänta på 70D eller inte, antagligen snackar vi helt andra pengar än vad en 60D går lös på idag. Bara för ett år sedan (var säkert längre sen), fick man lägga omkring 9-10 för en 60D, och då var den inte ens ny.

 

Kikade på en 60D nu (blev otroligt många modellbeteckningar i detta inlägg), och till det pris den ligger på idag, så skulle jag hugga en direkt om jag vore i dina skor. Eller en GH2/GH3, som herrarna ovan nämnt. Men det är ju några lappar till.

Jag har ingen superkoll på modellerna, men av någon anledning så uppgraderade en vän till mig från 550D (då det begav sig) till en 60D. Tror det fanns fler steg i iso-skalan på den eller liknande. Så om det inte finns i "x-hundra-D", så kan det ju vara ett köpargument.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...