Jump to content

Adobe Premiere vs FCPX?


octagon

Recommended Posts

Nu har jag skjutit upp övergången tillräckligt länge. Dags att går över till nytt klipp program. Kommer från Avid men fick ofrivilligt gå över till FCP 7 och fastnade i det. Fast det programmet är ju dött nu och jag är väldigt skeptisk mot FCPX. Förutom allt som är fel där förstår jag inte hur man ska kunna klippa fiktion med bara en canvas. Får inte ihop logiken där. Sen när man inte har spår på traditionellt vis och man sen kanske ska ha 15-20 ljudspår måste det bli väldigt förvirrande. Logiskt sett borde jag väl bara gå tillbaka till Avid. Och för frilans jobb kommer jag göra det. Men för egna projekt är jag mer intresserad av något program där jag kan göra mer än bara klippa. Något jag kan experimentera med plugins och förstöra bilden efter önskemål. Spontant känns Premiere intressant där. Dessutom verkar det inte så svårt att gå över till från FCP 7. Provade lite och gränssnittet skrämde inte bort mig helt.

 

Ni som kan Premiere, vad är det för fel med Premiere? Vad fungerar inte? Vad är dåligt? Hör gärna bra saker också men vill gärna höra dom dåliga och inte bara sales pitchen för det. Går det att klippa en långfilm på det utan att hela datorn segar ner? Har hört att FCPX blir segt vid längre projekt.

 

Ni som gått över till FCPX, vad tycker ni om det? Vilket program kom ni från innan? Har det mycket barnsjukdomar? Hur fungerar längre klipp? Blir det rörigt i timelinen när det blir mycket klipp och många spår? Är det förvirrande att inte ha spår som vanligt? Skulle ni våga klippa en långfilm på det?

 

Hur har branchen gjort? Vad jag vet sitter många kvar på FCP 7 och såklart Avid.

Men vart är branschen på väg? Är det Avid som enbart kommer gälla där?

Link to comment
Share on other sites

Det är lite otydligt just nu var branshen är på väg. Den naturliga tanken är att folk går tillbaka till Avid (vilket många gjort) eftersom det är en gammal branschstandard. Men ta inte det för självklart. Rykten om ekonomiska problem kring Avid har florerat länge. Premiere Pro CS6 är den absolut stabilaste och bästa versionen av PPro hittills (nog med säljsnacket). Adobe går inte alltid att hålla i handen på skarpa produktioner. CS4 var så dålig och så buggig att en det orsakade en irreparibel försening som gjorde att jag blev av med min största och bästa kund för några år sen. Men CS6 har jag väligt lite i kritisk väg att säga om. Det är i regel inga som helst problem att klippa långa projekt i PPro. Jag har klippt tre långfilmer i det och åtskilliga andra längre projekt. Innan du beslutar dig för var du ska ta vägen så släng även ett öga på LightWorks. lwks.com

Link to comment
Share on other sites

Jag har klippt en långfilm (spelfilm) på 1,5 timme i Premiere CS6 och tycker inte att något har segat alls. CS6 är faktiskt riktigt stabilt och väsentligt bättre än de tidigare versionerna.

Dessutom är all ljudläggning gjord direkt i Premiere samt grading (via justeringslager).

Link to comment
Share on other sites

Bra information. Den tackar man för. Har också hört om Apple och ev ekonomiska problem. De sålde väl dessutom av M-Audio nyligen tyckte jag att jag läste någonstans. Som helhetslösning för egna projekt känns Avid antagligen inte så aktuellt. FCPX verkar vara den fula ankungen i sammanhanget och det finns kanske någon charm med det också men känns i nuvarande version lite för riskabelt att slänga in en långfilm i även om jag läst om folk som vågat det. Premiere Pro verkar ju rätt för mina omedelbara behov. Skulle iofs gärna vilja höra lite mer skitsnack om det så man vet de dåliga bitarna också som alla program har :)

Är det någon som gått över till det från FCP 7 som har lust att dela sina erfarenheter?

Och Munte och casino83, kan ni inte berätta lite hur det var att klippa långfilm på Premiere Pro? Lite hur ert workflow var osv.

Link to comment
Share on other sites

För egen del har jag aldrig använt något annat program - så jag har tyvärr inget att jämföra med (utöver tidigare versioner). Inte heller har jag redigerat ett så komplext projekt som en långfilm tidigare.

Jag ska förresten tillägga att hela filmen var filmad med Canon 7D och redigerades med originalfiler (ingen transcoding behövs).

 

Så här gjorde jag:

Jag skapade en tidslinje och en "Bin" (filmapp) för respektive scen - och redigerade scen för scen.

När jag var nöjd med de olika scenerna skapade jag en tidslinje för hela filmen och kopierade in scenerna i den ordning de skulle vara.

Jag hade nog egentligen föredragit (teoretiskt) att bara dra in respektive tidslinje till totaltidslinjen för att få allt mer samlat - men bedömde att det skulle vara lättare med ljudarbetet om jag såg alla klipp direkt.

Därefter arbetade jag mer direkt med ljudet och att matcha övergångar mellan scener.

 

Jag trodde från början att ett projekt med alla klipp för en hel långfilm på en tidslinje skulle bli segt - men absolut inte. Fungerar hur smidigt som helst.

Och funktionen att lägga färgkorrigering och effekter i ett justeringslager är suveränt. Man kan då slå av och på allt sånt om man behöver ett smidigare workflow.

Dessutom kan man i realtid färgkorrigera medan klippen spelas upp - vilket också är nytt i CS6. En annan stor fördel med Premiere är ju så klart "direktkopplingen" till After Effects.

 

Det finns säkert hur många workflows som helst - men det här fungerade rätt bra för mig.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle säga att klippa långfilm i Premiere Pro CS6 är ungefär som att klippa långfilm i Final Cut Pro 7 fast med betydligt bättre GPU-accelerering av renderingar (om man är seriös och använder Windows-versionen av programmet).

 

Jag har ingenting direkt negativt att säga om CS6 faktiskt. Skulle nog kalla det det mest kompetenta klipprogrammet vi har sett på marknaden fram till idag. Men det ÄR inte bra att Adobe då och då har drabbat sina användare med versioner som är extremt buggiga. CS4 gjorde ingenting för Premiere Pros rykte som folk hade svårt att släppa som "enklare multimediaprogram". Korrupta projektfiler är ungefär det värsta man kan råka ut för. Men alla såna problem är helt borta i CS6.

Link to comment
Share on other sites

Tack för input. Premiere Pro känns onekligen intressant. Nu är det kanske mer att våga ta steget. Man är ju bara så satans inkörd på det gamla. Nu kör jag på en gammal Mac Pro men är inte främmande för att ha en PC som arbetsstation. Men hur mycket bättre rullar Premiere Pro på en PC? Men tanke på vart Apple verkar vara på väg så har jag varken lust eller råd att investera i en nyare Mac Pro. Sen förstår jag inte hur Apple tänker. Min Macbook Air har Thunderbolt men inte senaste Mac Pro. Ufo!!!

Men då jag har noll koll på PC så undrar jag, för att leka med tanken, vad en okej PC för Premiere Pro skulle kosta? Vad skulle man skaffa då? Sen att gå över till Premiere Pro och PC blir ju en ganska stor utgift. Då vill man verkligen vara säker på att man väljer rätt. Oavsett vad jag tycker om Apple så har deras maskiner fungerat relativt bra för mig. Kan inte påstå att jag har goda minnen av PC men det var på Windows 98 tiden som jag håll på med det. Antar att mycket hänt sedan dess. Ekonomiskt vore det såklart bäst om jag kunde köra vidare lite till med min gamla Mac arbetshäst. Ännu bättre vore det om FCPX var genialt iom priset och jag var en savant. Tyvärr verkar det ju inte vara så. Får prova Premiere Pro demo versionen lite mer och känna efter.

Link to comment
Share on other sites

...Kan inte påstå att jag har goda minnen av PC men det var på Windows 98 tiden som jag håll på med det. Antar att mycket hänt sedan dess...

 

Det där kan du inte ens försöka att använda som argument. Det enda Windows 98 har gemensamt med Windows 7 är en startknapp och att det heter Windows.

 

Välj den hårdvara du trivs med. Det går att jobba med båda. PC kan bli billigare om du bygger eget. Samt att Premiere är något snabbare på en välbyggd PC

Link to comment
Share on other sites

OSX har inte så mycket gemensamt med MacOS 7.5. Man kan jämföra Windows 7 med Windows 98 på samma sätt.

 

En bra tumregel är att en bra PC är inte ett dugg billigare än en bra Mac. Däremot kan man bygga en billig PC som är kraftfull...men man får vara beredd på att delar kommer att behöva bytas och att det kan uppstå strul med billiga komponenter.

 

Ska man köra Adobes grejer är det bra att utgå ifrån deras specifikationer när man skaffar en maskin.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...