Jump to content

tidningsartiklar


hannibal

Recommended Posts

tjena Voodoo!

 

håller på med ett skräckfilmsprojekt och i en scen så ska huvudpersonen komma in i ett rum och där se en massa gamla tidningsartiklar som är utklippta. Det jag undrar är hur man får till artiklarna så dom ser verkliga ut, finns det speciellt papper att köpa? Finns det någon mall i Word? tacksam för svar!

 

 

 

Hannibal

 

:D

Link to comment
Share on other sites

Skaffa ett tunnare papper, gärna lite gulnat. Eller så skriver du ut i färg med gulnad bakgrund. Såg ett riktigt dåligt exempel i någon av filmatiseringarna av Camilla Läckbergsböcker där de visade upp ett gulnat urklipp, bara det att de missat att färga fotot i artikeln och det stod ut med sin skinande vita bakgrund...

Du kan även färga papper själv med te eller kaffe för att få det att se äldre ut.

 

Själv skulle jag nog göra artiklarna i InDesign, Illustrator, eller Photoshop. Men har du inte tillgång till eller vana med dem så är det inga större problem att göra det i word heller. Du kan lätt hitta bilder på tidningsurklipp via Google som du kan härma.

 

Se till att ha flera spalter, kanske är det enklast att göra med textrutor.

 

För att få det att se realistiskt ut är det viktigt att du hittar ett lämpligt typsnitt. Titta på vad de använder för stil i de klipp du vill härma och leta upp ett liknande typsnitt. Det finns ett flertal sidor med gratis typsnitt på nätet bl.a. dafont.com. Har du en hyggligt stor bild av typsnittet kan du prova att ladda upp den till WhatTheFont! « MyFonts och få förslag på liknande. Tänk på att det kan vara olika typsnitt i rubriker och brödtext.

 

 

Är det utrivna klipp så gör även omkringliggande artiklar, använder du photoshop så fota/scanna gamla tidningar och ersätt någon artikel med din egen. Är det klippta urklipp så behövs det kanske inte. Fundera på om det ska finnas något på baksidan av urklippen.

Link to comment
Share on other sites

Instämmer i föregående.

Tänk också på att inte överarbeta.... Om du inte ska göra en closeup, så kommer inget annat synas i bild än bilder och någon rubrik här och där. Använd faktiska riktiga tidningsurklipp, använd fantasin kreativt och plocka rubriker från tidningar som kan tolkas så de anknyter till din story, osv. Toppa sedan det med två tre editerade artiklar som har de rubriker/bilder du vill de ska ha, så kommer ingen tänka/titta på resten.

 

Filmrekvisita och scenografi handlar i grund och botten om att fuska och ta genvägar - Att göra allt i minsta detalj är inte ens ett alternativ för mångmiljonbudgetar för det tar för mycket tid och pengar.

Link to comment
Share on other sites

tack så mycket för svaren, alltid kul när folk vill hjälpa till!

 

Jag har inte alls mycket erfarenhet av photoshop och liknande program så jag ska försöka göra det i Word.

 

Det är tänkt att tittaren ska få reda på historian bakom allt via tidningsklippen så det blir en closeup. Har ni några tips på vilket slags papper man kan använda och om pappret funkar i en vanlig skrivmaskin? Kan ju som GutteG sa använda kaffe/te för att färga klippen så de ser gamla ut, klippen ska vara 50+ i åldern.

 

MVH

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Söker du papper som liknar eller ofta motvarar det som dags- och kvällstidningar trycks på kan du köpa makulaturpapper på många ställen som erbjuder flytt- och förpackningsmaterial. Sedan skär du till det till rätt storlek och skriver ut på det.

Vill du enkelt föråldra det så låt det ligga i starkt solljus några dagar så gulnar det snabbt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...