Jump to content

Justera "burkigt" ljud?


Davido

Recommended Posts

Hej,

 

Jag filmade en intervju som jag trodde skulle räcka med en sjysst riktmic för att avståndet var kort men ljudet blev istället burkigt eftersom ljudet studsade mot väggarna, finns det någon möjlighet att förbättra ljudet och göra det användbart i Final Cut?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gör som ovanstående. Hitta EQ:n (equalizer) och dra upp de övre frekvenserna lite (inte de allra översta). Det burkiga ljudet som du upplever ligger oftast i mitt frekvenserna, dvs mitt på EQ någonstans. Det jag brukar göra är att jag tar en punkt och drar upp den och drar runt den mellan frekvenserna för att hitta det stället där man hör att det burkiga ljudet är. Sedan kan man dra ner den frekvensen. Men överdriv inte, det kan låta skumt då.

 

Tänkt på att inte dra upp frekvenserna och hitta massa olika ställen där det låter dåligt och sedan dra ner dem. Många frekvenser kan låta dåligt när man höjer dem, men det betyder inte att de låter dåligt när de ligger rakt på linjen (0 db). Så hitta det stället (ställena) där du hör redan innan att det låter dåligt, och dra sedan ner dem :).

Link to comment
Share on other sites

Att höja diskanten av någon som helst annan anledning än att det helt enkelt låter för oskarpt kan VÄLDIGT lätt totaldöda ljudet. Skär man i basen så måste man vara väldigt försiktig eftersom det låter fan ifall man tar för mycket.

 

I övrigt finns det tyvärr inget bra svar på den frågan utan att verkligen sitta med materialet. Om ens då.

Jag har inte den blekaste vad du har för erfarenhet, men om du inte verkligen är duktig på att hantera resonanser & notching så skulle jag säga att du vinner absolut mest på att låta det vara som det är & bara forma ljudet för att ta bort onödig sticksighet eller bumlighet. Burkigheten beror minst lika mycket på att det fattas frequenser som att vissa är förstärkta, ibland mer. Det kallas kamfilter-effekten, & när den ligger så är det permanent tyvärr.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...