Jump to content

Bra XLR-mikrofon till Boom pole!


Jonteponte

Recommended Posts

Hejsan!

 

Har använt mig utav Rödes Videomic och en Tascam DR-05 under några månader och börjar bli less på att det är så mycket brus i mina inspelningar. Jag ska spela in en seriösare kortfilm till våren och vill verkligen lära mig att spela in professionela dialoger!

Just nu sitter Röde micken på en Boom pole, kopplad med en 3.5mm sladd till Tascamen längst ner. Har en känsla av att min billiga sladd spelar en stor roll i bruset, och när jag har sladden i mellan måste jag höja Gainen på Tascamen väldigt mycket, därmed väldigt mycket brus.

 

Jag tänkte köpa en Zoom H4n, en bra xlr sladd och en bra shotgun mikrofon med xlr. Har ni några tips? Budgeten ligger på 1500-3000 för mikrofonen, men det viktiga är att hela setupen kommer att fungera bra tillsammans!

 

Tack på förhand! :D

Link to comment
Share on other sites

NTG-2 med möjlighet för batteri är ett fullgott alternativ till det priset. Det eller en använd Sennheiser shotgun. Audio Technicas är inte lika snäva men många gillar ljudet på grund av andra kvalitéer, så kan vara värt en titt. Med H4n så är det viktigt att kolla efter mickar som har batterimöjlighet!

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar! Jag har kikat lite på NTG-2:an, när du säger möjlighet för batteri, vad menar du då? Ser att det står att man kan köra det med phatommatning 48V eller ett AA batteri. Hur fungerar det rent praktiskt och vad blir det för skillnad i kvalité?

Den stora skillnaden mellan den klena fantommatningen och AA-batteriet är att med ett extra batteri i mikrofonen så håller batterierna i Zoomen ooootrooooligt mycket längre. Utan så kan bra ni-mh batterier tömmas på 20-25 minuter. Med batteri i mikrofonen så pratar vi timmar.

Link to comment
Share on other sites

Det lutar mot att det blir en Zoom H4n, NTG-2 och en Rode D-power plug: Rode D-PowerPlug Cable Mounted Amp at zZounds

Har läst en del om H4n - NTG-2 kombon och Zoomen verkar har ganska klena preamps, samtidigt som att NTG-2:an inte är så känslig så man får kämpa för att få acceptabla nivåer. Tydligen så ska denna power plugen fungera som en preamp och boosta gainen med 20db så man får en hetare signal in i zoomen. Man sätter den mellan micen och inspelaren och den drivs utav Fantonmatningen från inspelaren. Så dem 48V från inspelaren når inte fram till micen men det spelar ingen roll då NTG-2:an har egen strömförsörjning.

 

Jag kommer att återkomma med test och reslutat när jag har fått hem alla grejerna!

 

Tack för all hjälp

Link to comment
Share on other sites

Nej den drivs utav zoomen, men läste lite om power pluggen. Den drar 3mA @ 48V, alltså en effekt på 0,144 Watt. Zoomen med sina 2 stycken 2000mAh, 1.5 V batterier har en total effekt på 6Wh. Man kan alltså driva power pluggen i ca 40 timmar med endast två stycken AA batterier. Dock så är nog effekten i voltomvandlingen i zoomen inget vidare så det försvinner nog en del timmar där + zoomens egna konsumption såklart.

Någon kunnig som kan konfirmera mina beräkningar?

Link to comment
Share on other sites

Är intresserad av att höra mer om resultatet av Rode D-PowerPlug, har just nu H4n och NTG-2 men får inte så starka signaler som man kunde önska. Lite bättre signal med batteri i miken+Phantom power från H4n - men batteritiden blir minimal på H4n så rekommenderas ej.

Link to comment
Share on other sites

Efter lite mer research så kommer jag nog att köra på denna setupen: H4n, NTG-2, Fethead phantom, 15000mAh 5V extern batteri.

Fetheaden fungerar på samma sätt som Powerpluggen, men släpper igenom phantommatningen till miken. Detta kommer att suga mycket batteri från H4n så tänkte köpa ett "USB-batteri" och köra Zoomen på usb ström istället för AA battierierna. Då får jag ca 12ggr så lång batteritid vilket borde räcka för en dags inspelning. Fetheaden kostar 660:-, batteriet kostar 270:-.

 

Batteriet: 5V/9V/12V USB Super Capacity Recharge Li-ion Battery | eBay

 

Fetheaden: FetHead - tritonaudio

 

Förresten, är det någon som har en H4n och kan säga vad ac-adaptern har för volt? Om det är 12 volt så batterierna mycket billigare istället för att köra 5v genom usb-ingången.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...