Jump to content

Ny kamera för filminspelning = budgeten ligger på 70.000


SNDI

Recommended Posts

Hej!

 

Jag tillsammans med mina vänner ska spela in en kort film på ungefär 15 minuter lång. Vi vill alltså att den ska ha "film-look" och inte en dokumentär baserad bild. Men sitter i en situation nu där jag inte vill vara själv beslutsfattande och jag vet att duktiga människor finns här idag (därför vänder jag mig hit). Det handlar om att köpa en ny kamera och alla tillbehör till den. I budgeten som jag lägger fram är cirka 70.000 uppåt.

 

Nu undrar jag om det verkligen finns och köpa ett helt paket av en professionell kamera för de fonder som jag lägger fram?

 

Kom med förslag vad som bör köpas.

 

All medlen ska gå till att köpa in nya produkter.

 

Tack för svar

 

Mvh

Link to comment
Share on other sites

Fast i det här läget så har vi dragit ett beslut att vi ska köpa en kamera med full utrustning. Eftersom vi har tänkt att det materialet som köps kommer att gå vidare för nästa film budget. =/

Kan du länka till några exempel?

Link to comment
Share on other sites

Hej.

Ja, jag skulle också rekommendera en Sony NEX-FS100 eller en Panasonic AG-AF101. Det beror lite på vad du är ute efter för kamera, Sonyn genererar bättre bild som är något mer filmisk (eller ja har kortare skärpedjup/använder mer av 35mm optik) men är sämre på nästan alla andra punkter och behöver kompletteras med extra skärm, ND-Filter etc.

Panasonicen är mer komplett på alla punkter förutom sämre bildkvalité med längre skärpedjup och en större telefaktor på objektiv m.m. Skillnaden är inte så stor men den finns där och Sonyn har rätt markant mindre brus i mörka partier. Jag anser även att inspelningsformatet AvcHD är så pass uselt att man nästan måste inhandla en extern recorder till kameran vad man än skall ha den till. Hur som helst har kameran många bra funktioner i övrigt, bra skärm, smidigt format (jämfört med Sonyn), bra slowmotion-lägen, inbyggda ND-filter, bra ljudinspelningsmöjligheter (man kan länka en mic till två kanaler och på så sätt säkra en inspelning från höga toppar) .

 

Jag har själv Panasonicen och är förhållandevis nöjd. Sonyn var egentligen inget alternativ utan konkurrenten i mitt fall måste sägas vara en begagnad avskalad RED ONE, första generationen.

Kameran är inhandlad från: Lindqvist Radio & tv

 

Hur som helst, jag har en billig rigg som du nog skulle kunna pressa in i din budget. Den ser iaf ut som följer:

 

Kameraspecifikt (d.v.s. blir annorlunda om du inhandlar en annan kamera)

Novoflex – Micro 4/3 till Nikon adapter (använde även en adapter av märket Kiwi och Kipon, dessa bör undvikas för filmning). Inhandlad från: Digitalkamera videokamera systemkamera och fototillbehör! Vi utrustar fotografen

Märk väl att till denna adapter använder jag "begagnade" Nikkor gluggar. Möjligen skulle man kunna köpa nya Zeiss, men dessa kostar rätt så mycket, ja så pass mycket att din budget inte lär räcka så långt. Min rekommendation är att till dylika filmstylade kameror leta äldre men välvårdade objektiv på begagnatmarknaden, sätt in en annons i den lokala tidningen (om du nu har någon slags relation till en mindre lokal ort). Tjafs, ja jag vet men nya objektiv är inte alls bra för filmning om man inte köper Zeiss då och de kostar en hel del.

 

Övrigt:

Axelrigg från: http://www.dvcity.com

 

Bestående av:

Shouldermount: http://www.dvcity.com/dvshop/DSL-Rig-277-for-Canon-5D-7D-550-T2i-GH1-HV20-D90-D200-D70-DSLR-c.html

 

Followfocus: http://www.dvcity.com/dvshop/Dual-wheel-Follow-Focus-for-canon-xl1-red-arri-sony-lens-xl1-xl-h1-hvx200-dvx100-ex1-ex3.html

 

Kompendie (har modifierat fästet som var undermåligt lite själv via ett företag som tillverkar verktyg och dylikt i aluminium): http://www.dvcity.com/dvshop/PROAIM-MB-600-matte-box-Side-and-French-flags-for-15mm-rail-system-for-dv-hdv-dslr-camera.html

 

Och lite extra:

Snabbfäste: http://www.dvcity.com/dvshop/Quick-Release-plate-Adapter-for-mounting-dv-hdv-cameras-on-tri.html

Mounting platte (jag lämnade även in de två medföljande 15mm adaptrarna och lät göra skruvgängor i botten på dem så att jag kunde montera två plattor d.v.s. en på ovansidan och en på undersidan) för stativ: http://www.dvcity.com/dvshop/-CP-10R-Camera-mounting-plate-with-silver-alluminum-rods-for-ds.html

 

 

Lampor och lampstativ från: Linkdelight.com

 

Lampor: Studio 3x 800W Continuous Red Head Halogen Light Kit [220V] | Light Kit | Studio Lighting | Linkdelight.com

Stativ 1 (underbart stativ för den pengen, stort, stabilt och med fjädring m.m.): Studio Light Boom Support Holding Arm with Stand | Support Stands | Lighting Accessories | Studio Lighting | Linkdelight.com

Stativ 2 (bra stativ och bra fästen för typ en reflexskärm): Background System Portable Clamp Bracket w/ 280B Stands | Support Stands | Lighting Accessories | Studio Lighting | Linkdelight.com

Sedan köpte jag även lite tjofs som reflexskärmar m.m. för attd et var så billigt: Blazzeo 43" Inch 110cm 5-in-1 Light Multi Collapsible Reflector | Camera Flash & Accessories | Camera Accessories | Linkdelight.com

 

Bör tilläggas att Linkdelights produkter var bra kvalité förutom själva glödlamporna (köp lampor från LRTV eller liknande vet jag) och strömbrytarna (eller dimrarna, var dimrar på strömbrytaren) då alla i dag har slutat fungera men det går lika bra utan dem d.v.s. man kan ta bort dem, har dock köpt nya från Mediateknik - professional film, photo, video and lighting equipment. för några hundra styck.

 

 

 

Sedan har jag även köpt ljudboom från http://www.dvcity.com och lite annat plus att jag letat lite extra lampor begagnat samt stativ, just stativ är något som är extremt dyrt att köpa nytt. Ett bra stativ kostar upp mot din totala budget och även över den, ja jag har jobbat med stativ som kostar mer än en helt ny och bra bil. Jag skulle iaf rekommendera att du letar efter ett begagnat Sachtler eller Vinten stativ på blocket eller så. Ja skulle du trilla över ett o'connor så är inte det kattskit det heller.

 

Tänk på att om du handlar från Indien (dvcity) eller Kina (linkdelight) så räkna in tull och frakt då dessa kostnader ofta ligger nära kostnaderna för själva utrustningen.

 

 

Hoppas detta hjälpte, mvh /Pontus w

 

Film skjuten med min utrustning plus dvcitys största slider och en rökmaskin för film d.v.s. en cracker plus lite annat tjofs:

Link to comment
Share on other sites

P.S. Om möjligt, vänta med kameraköp t.o.m. efter den 3 november. Både USA baserade RED samt Canon har lovat häpnadsväckande releaser då. Vad det blir av detta vetta fan, om de släpper en videokamera så finns risken att priset är långt över din budget etc. Men det är dumt att inte vänta om du har möjlighet.

 

Återigen, mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Det är sant att med en FS100 eller AF101 som kostar 45-50.000 + zoomobjektiv för 10-15.000 så blir det inte så mycket pengar över, men alla lägger inte fem-siffriga pengar på tillbehör och det kanske inte ingick i den budgeten heller?

Link to comment
Share on other sites

Peus: Vad har du haft för problem med Kiwi-adaptern? - har funkat bra för mig. Är det positionen på skärmen på FS-100 du upplever som ett problem. Jag ser det snarare som en fördel. Skärmen är grymt skarp.

Det enda jag upplever att AF101 är vassare på är just HD-SDI och ND-filter. Samma ljudmöjligheter på båda. Sony har ju överlägset skönast färger. De har ju mer eller mindre satt broadcast-standarden.

 

 

I HD på Youtube

 

Jag skulle sammanfatta fördelarna -

Sony - bättre bild och mer anpassad som filmkamera med skruvfästen för att fästa rods på kameran.

Panasonic - mer videokamera med dess ergonomi, ND-filter och HD-SDI-utgång

 

Sen är jag helt överens med Peus ang. Nikon-gluggar. Jag har fyra fasta nikkor - 24mm F2, 35 mm F2, 50 mm F1.4 & 85 mm F2 samt en Samyang 14mm F2.8. Eftersom alla filmnördar kör Canon är gamla manuella Nikongluggar billigare.

Link to comment
Share on other sites

Shoomedia:

Kiwi och Kippon glappar (de jag har testat iaf), inte mycket men lite lite och så pass att man kan rucka linsen en aning och på så sätt få ett hopp i bilden när man t.ex. drar skärpa från en followfocus. Märks inte vid handhållen kamera men något ofantligt på långsamma tighta åkningar på en dolly eller om man har kameran fast på stativ etc. Iofs så glappar tre av mina fem gluggar så fort men drar skärpa på dem och skapar samma hopp i bilden men en undermålig adapter gör inte saken bättre och omöjliggör bra tagningar även med de bra gluggarna.

 

Ja jag upplever positionen på skärmen som helt idiotisk och är inte ensam men du menar att du gillar den, kanske funkar i vissa riggar, berätta gärna varför du gillar den?

 

 

 

Martin:

Om jag förstår dig rätt Martin så förordar du en Canon stillbildskamera före en Ag-Af101? Eller vad var kontentan o det du skrev?

 

 

Peace, mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Gör mycket intervjuer på egen hand då är skärmen grym där den sitter vilket gör att jag kan stå på båda sidorna om kameran och filma och på så sätt variera positionen på intervjupersonen samt ha full koll. Annars filmar jag mest med stativ eller steadi och då funkar den där. Kör man axelkamera förstår jag att det kan upplevas som problematiskt.

 

Har inte haft de problem med min Kiwi-adapter.

Link to comment
Share on other sites

Ahh, jo det kan jag tänka mig, vore antagligen bra i många situationer men uruselt om man har kameran högt, går ju inte att vinkla monitorn så att man ser underifrån. Hur som helst, dålig för axelriggar = dåligt rent generellt för mig då jag sätter stor vikt på just axelriggar och ja, Af101an levererar ju även i andra situationer om än inte optimalt.

 

Hmm, och du upplever inga sådana där ryck alls med din Kiwi eller någon av dina gluggar? Jag är egentligen van Zeiss och Cookes filmgluggar med PL fattning och då känns de flesta adaptera och dylikt djävligt rangligt men med tanke på att en Zeiss Ultra Prime kostar som tja fem Af101:or så var valet ganska lätt, synd är det dock.

 

Mvh /Pontus

Link to comment
Share on other sites

Hej alla!

 

Vill första tack alla för hjälp.

 

Vi har bestämt att det blir en Sony NEX-FS100. Tillbehör till själva kameran kommer förhoppningsvis att ordnas på ett annat sätt. Jag kommer dessutom senare att lägga upp ett tråd här för film inspelningen och hur tidsplanen ligger till för det som är intresserad att följa.

 

 

Tack så jätte mycket återigen för all hjälp.

 

Mvh

 

Detta är vad filmen kommer att handla om. Nu har jag inte tittat på stavningen för texten.

The wall.jpg

palestina.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...