Jump to content

Så var det dags för andra rundan av The UNpopular Opinion: Terminator Salvation


Hosea56

Recommended Posts

Hans unpopular opinion rör ju inte direkt Terminator: Salvation, utan dess trailers. Han verkar tillfreds med det mesta i filmen... Varför denna titel till artikeln?

 

För övrigt håller inte storyn någe vidare. Wright-karaktären var galet ologisk. Kan inte för mitt liv förstå 1) hur man kan ta en levande människa och göra den till en terminator samt 2) att personen ifråga inte märkt det. Visst, han donerade sin kropp till nåt experiment, men hur tusan - och varför - utgår man från en levande människa när man gör en robot? Tar man av allt skinn och muskler från skelett och inälvor, och sedan klär man en metallstomme med samma skinn och muskler... och hjärna. What? How?

Krystad karaktär alltså (visst RoboCop har samma problem, men den filmen har en helt annan ton i grund och botten).

 

Dessutom tyckte jag det var synd att de förlade handlingen post-judgment day. Visst, man kanske inte kunde ta storyn någon annanstans, men det skapade en gigantisk förlust gentemot de tre tidigare filmerna. Dessa tre hade hotet om ett förestående undergång ständigt överhängande. En riktigt härligt skrämmande klangbotten. Denna kändes futtig i jämförelse. Storyn/känslan i trean var avsevärt bättre bara därför, imo.

 

Klarade mig gott utan alla dessa robotvarianter också. Kändes som att leksaksförsäljning var prio ett.

 

Bale spelade över a'la ni vet vem. Bloodgood kändes för snygg för karaktären/kontexten. Worthington spelade mest äkta (trots att hans karaktär var skum).

Link to comment
Share on other sites

Hans unpopular opinion rör ju inte direkt Terminator: Salvation, utan dess trailers. Han verkar tillfreds med det mesta i filmen... Varför denna titel till artikeln?

 

Han förklarar titeln till artikeln i början.

 

"THE UNPOPULAR OPINION is an ongoing column featuring different takes on films that either the writer HATED, but that the majority of film fans LOVED, or that the writer LOVED, but that most others LOATHED. We're hoping this column will promote constructive and geek fueled discussion. Enjoy"

 

Hans unpopular opinion rör ju inte direkt Terminator: Salvation, utan dess trailers. Han verkar tillfreds med det mesta i filmen... Varför denna titel till artikeln?

 

Han förklarar titeln till artikeln i början.

 

"THE UNPOPULAR OPINION is an ongoing column featuring different takes on films that either the writer HATED, but that the majority of film fans LOVED, or that the writer LOVED, but that most others LOATHED. We're hoping this column will promote constructive and geek fueled discussion. Enjoy"

 

Kan inte för mitt liv förstå 1) hur man kan ta en levande människa och göra den till en terminator samt 2) att personen ifråga inte märkt det. Visst, han donerade sin kropp till nåt experiment, men hur tusan - och varför - utgår man från en levande människa när man gör en robot? Tar man av allt skinn och muskler från skelett och inälvor, och sedan klär man en metallstomme med samma skinn och muskler... och hjärna.

 

Marcus blev avrättad i prologen i filmen. Du gav svar på din egen fråga. Det är en trots allt en SCIENCE FICTION film.

Marcus Wright var ett experiment som Cyderdyne utförde för att lyckas infiltrera rebellerna och mörda John Connor. Original idéen var att John Connor blev skadad så pass illa i slutet av filmen att det inte gick att rädda hans. I första utkastet så ser man alltså inte John förrän i slutet av filmen, när han dyker upp med ubåten för att rädda Kyle, Marcus m.m. Han figurerar hela tiden som en mysteriska röst på andra sidan radion. I alla fall, med hans sista andetag ber han därför Marcus att ta över manteln som "frälsaren" för rebellerna. Kate utför operationen som lyckas att föra över John ansikte på Marcus. Alla samlas sedan för att skåda väckningen av den nya frälsaren. Marcus sätter sig upp i sängen och tar snabbt en pistol från en av soldaterna runt sängen och dödar han alla. THE END

 

Fast dem gav upp den tanken när Drew McWeeny A.K.A Moriarity på aint it cool news recenserade manuset och fans totalt flippade. Så dem ändrade hela den grejern.

Link to comment
Share on other sites

Sorry, missade ingressen i artikeln. Du råkade förresten skriva citering/svar dubbelt upp. Eller hade du nån poäng med det?

 

Filmen har 6,8 på IMDb, så SÅ hatad är den inte av massan.

Älskar verkligen artikelförfattaren filmen? Känns snarare som att han tycker typ 6,8 eller mindre. Inte åtminstone 8-9.

 

Det om det.

 

Marcus blev avrättad i prologen i filmen. Du gav svar på din egen fråga.

Gjorde jag? Ok han var inte levande per se, men det var en anatomiskt frisk person (så när som på att han var död). Det var det jag menade. Förstår du var jag vill komma? Varför ta en faktisk människa och bygga in en massa metallskrot i honom? Känns bakvänt, ologiskt rent tekniskt (2003 dessutom, inte 2026).

 

Att det skedde medan han var död förklarar förstås att han inte märkte av när operationen utfördes, men nog tusan borde han känna, så småningom efter han vaknat, att han hade ett metallskelett/-inälvor? Hur kunde han vara så säker på att han var mänsklig?

 

Visst, det är science fiction, men plausibilitet gäller då också. Jag köper utan problem teleportören i Flugan, light speed i Star Wars, dinosaurierna i Jurassic Park, samt tidsresor och muskelförsedda, fabriksproducerade terminators. Inga problem.

Problemet med Wright är dock att karaktären känns varken logisk eller plausibel alls, som jag ser det. Detta kanske skulle fått mer och tydligare plats, trots allt - om än det specifika projektet känns väldigt krystat för att få en karaktär av Wrights art; en maskinmänniska som tror han är människa; nytt och intressant. Nå, jag hade missat att infon läckt, samt den specifika infon (detta var innan jag började skriva på Filmstar.se och fick galet bra koll på allt ;)). Var det meningen att alla skulle känna till den innan de gick och kollade på filmen?

 

Marcus Wright var ett experiment som Cyderdyne utförde för att lyckas infiltrera rebellerna och mörda John Connor.

 

Nja, kolla länken ovan (Varför skulle Cyberdyne vilja infiltrera rebeller och mörda Connor? Visste de att maskinerna skulle ta över och bestämde sig för att spela på deras lag?)

 

Ja originalidén var inte så bra, att de bytte skinn. Inte denna heller, att de bytte hjärta (rätt blodgrupp och allt sånt kan vi lägga åt sidan). Det blev i mitt tycke ganska fånigt med den övertydliga symboliken för mänsklighet - vårt hjärta. "Hit him at the weak spot" (typ), som Terminatorn tänkte/processade innan han dunkade honom i bröstkorgen. Maskinerna anser symbolen för vår mänsklighet vara vår största svaghet. Banalt.

Och sen fick Connor Wrights hjärta. Så fint offer, och vilken fin payoff för hjärt-symboliken. Banalt och sentimentalt.

 

Det kanske låter som att jag sågar filmen. Det gör jag inte. Den har några poänger, främst visuella och vad gäller framtidsscenariot i stort (nu när detta var "tvunget" att redogöras för). Den var dock en besvikelse, av nämnda anledningar. Svag, vag story. Manusförfattarnas slit syns på duken. Det ska det inte.

Link to comment
Share on other sites

Hoho, den här tråden var underhållande! :-)

 

För det första, om vi börjar med RoboCop, så finns det all orsak att cybernetisera en f.d. levande människa än att göra en robot, precis som är fullständigt uppenbart i filmen; en människa kan ta levande & genomtänka beslut, en robot gör bara som den är tillsagd, vilket betyder att den kan bugga ur nåt så in i helvete....vilket en även gör när den förvandlar en executive till schweizerost i början. Samma sak med Marcus.

Robotarna kan aldrig fungera seamless ibland människor & kan därför inte infiltrera dem.

Det kan en cybernetiserad & chippad f.d. människa göra perfekt eftersom han inte bara förstår människorna perfekt, han är (var) en.

På frågan om han inte borde känna nåt... Med all respekt, det var inte en särskilt slug fråga. Exempelvis, om vi börjar där; hur känns din lever idag? Mjälten? Det finns redan nu MÄNGDER av människor med stora delar av skelettet utbytt mot titan, & om en enda av dem skulle känna sin nya "reservdel", så skulle operationen bevisligen ha misslyckats kapitalt!

Jag har aldrig tänkt på frågan förut eftersom den har varit fullständigt uppenbar, men om du endå tar upp den; det finns två orsaker till att göra en så omfattande transition till bionisk människa. För det första, skulle han, vilket han blev, bli avslöjad & måste fly med informationen han hunnit samla in, så är han jävligt svår att varesig sänka eller hålla kvar. Sen är den psychologiska aspekten. Om han skulle få för sig att "I'm a man! I am no number!" så skulle maskinerna klappa honom lite nedlåtande på huvudet & säga "Haha, you're a serial number". Jag tro inte dom väntade sig att han skulle vända emot dem så snart han insåg sin nya natur :-)

...som precis alla planer involverande ofrivilliga, levande individer så finns dock alltid risken att de inte gör som de är förväntade, vilket var fallet med Marcus som helt enkelt gav sina nya artsfränder fingret & vände tillbax till mänskligheten. Om än bara i tanken.

Link to comment
Share on other sites

Glömde kommentera hjärtat...

Resten av honom är biologiskt, utan hjärta som kan cirkulera blodet i kroppen skulle all levande vävnad, inklusive hjärnan, dö inom sju sekunder. Visst, nekrotiseringen tar längre tid, beroende på typ av vävnad, men döden inträder LÅNGT innan dess.

Finns alltid nån gnällspik som kan tänkas gnälla på varför maskinerna inte gav honom ett mekaniskt hjärta istället. Ingen som någonsin jobbat med teknik skulle någonsin ställa en så dum fråga. För det första, ur biomekanisk synpunkt, varje ny mekanisk del kan drabbas av slitage & börja strula. Hans hjärta låg innanför bröstvärnet, & var därmed både skyddat från ytterliggande faror, samt kan läka sig självt.

För det andra, ur teknikers synpunkt; If it ain't broken, don't fix it. Att byta ut något bara för sakens skull, speciellt i en sån här fråga, är enbart korkat. SKa man byta ut något så ska det vara en av tre orskaker: Ett: Delen är trasig. Två: Delen är undermålig/utdaterad/passar inte ihop med nya delar. Tre: Uppgradering.

Hans hjärta var inte skadat, det var 100% kompatibelt med resten av kroppen, & slutligen kan inget mekaniskt hjärta i världen stå sig emot ett friskt biologiskt ett som både kan reparera sig självt automatiskt samt reglerar sig självt fristående utifrån kroppens behov.

Link to comment
Share on other sites

Ok, nu tror jag att du och jag kopplar ordet varför till olika saker. I storyns kontext, som manusförfattarna vill ha den, finns förstås motivationen att skapa en sån här maskinmänniska, vilket du redogör för förtjänstfullt. Detta varför är solklart. Mitt varför gäller främst den tekniska/medicinska aspekten kopplat till filmens universum. Hur går det till? Varför skriva in i T:Salvations manus att människor tar en avliden persons kropp och bygger in en massa metall och lysdioder, när det inom filmens kontext är totalt omöjligt (som jag ser det)?

Ska försöka förklara närmare.

 

Jag håller självklart med om RoboCop. Det finns dock stora skillnader mellan RoboCop och Terminator. RoboCop har som sagt en helt annan ton, en mer satirisk, frisläppt ton. Over-the-top rentav. I RoboCop finns relativt finkalibriga gevär som spränger saker som en Carl-Gustaf; blir man indränkt i syra dör man inte bums utan man raglar iväg som en sladdrig zombie och säger ”aah”; RoboCop kan känna av när och var ett brott begås. I denna films universum har jag inget problem med detta, liksom att RoboCop består av vävnad och metall i en finfin hybrid. Sure. Anything goes.

 

I Terminator ligger möjligheten att fusa vävnad och metall och få paketet att fungera en bra bit in i framtiden (en väldigt lång bit, så att säga, om vi ser till det exponentiella lärandet som maskinerna är kapabla till, särskilt när tröga människor inte längre är med och bromsar upp dem). Framtidsmaskinerna bygger robotar, bakar därefter på vävnad och skickar dom till vår tid. Kanonläckert! Har inget problem med det.

 

I framtiden kan allt hända. Den är en väldigt bra utgångspunkt för fantastiska saker, framförallt i en väldigt naturalistisk värld som Terminatorserien 1-3 utspelar sig i. De fantastiska sakerna i 1-3 bestod av saker som kom från hit från framtiden, inberäknat tidsmaskinen som tog dem hit (no prob, jag kan ta det språnget).

 

Du har nu i väldigt goda ordalag motiverat varför människor gjort en människorobot av Wrights typ, men det betyder väl inte att det är ens en aning plausibelt? Det är där skon klämmer för mig. Hur har människorna lyckats få en syntetisk metallstomme att samexistera med en kroppsorganism? Varför finns detta ens som deras agenda? Sett till filmernas väldigt naturalistiska nutidskontext (som detta projekt utspelar sig i, i prologen) är denna fråga berättigad, anser jag.

 

Poängen med alla organ är att hålla organismen levande, gemensamt, i symbios med alla andra organ. Levern finns inte för sin egen skull, inte matsmältningssystemet eller lungorna heller. Levern behöver lungorna, lungorna behöver levern; magsäcken behöver njurarna, njurarna behöver hjärtat; huden behöver urinblåsan; magsäcken behöver huden; bukspottskörteln behöver tunntarmen, ryggraden... osv. Ett ensamt hjärta håller liv i shit.

 

Om Marcus kom från framtiden (dvs var samma typ som T-800 fast lite mindre biffig i utseendet) har jag inga problem med det. Men nu kom manusförfattarna på att Cyberdyne minsann också kan göra sånt, i vår tid, i vår värld (ja, naturalistisk sådan). Man petar in en dödssjuk forskare för att motivera att det görs, och sen fixar dom biffen på nåt sätt… Få se, dom demonterar Wrights kropp (fläker upp skinnet, musklerna och senorna. Frigör och lyfter bort alla organ, plockar ut hans skelett och kastar det). Medan dom har all wrightvävnad i en tunna tar dom fram en metallhumanoid, petar in hjärtat i en kammare, liksom hjärnan, och klär hela härligheten med wrightvävnaden. Syr ihop utan att det blir ärr... Slemhinnorna i mun, näsa och därnere ersätts av... Ögonlocken blinkar över ett syntetiskt öga, eftersom att...

 

Wrights första tanke borde ha varit "tusan vad konstig tungan känns”, och därefter börja fundera och kolla efter närmare, och chockas grandiost när han upptäcker att snoppen inte funkar.

 

Jag kan inte se att detta händer, att det kan motiveras i den naturalistiska nutidsvärld vi känner från filmerna. Denna film ändrade spelreglerna. En dödssjuk jättemotiverad cyberdyneforskare hjälper inte. Jag ställer mig frågande till att hon ens ponerat detta projekt, ens efter ett gäng bärs.

 

Finns alltid nån gnällspik som kan tänkas gnälla på varför maskinerna inte gav honom ett mekaniskt hjärta istället. Ingen som någonsin jobbat med teknik skulle någonsin ställa en så dum fråga…

Ska vi vända på det, typ? Ska vi fråga en som någonsin jobbat med människokroppen om möjligheten för ett hjärta att ensamt hålla liv i en kropp? Vore den frågan lika dum kanske?

(Det räcker förstås med vilken unge som helst som läst den här.)

 

Har du över huvud taget sett de tre första filmerna??

Ja, flera varv. Vad menar du? Låg det verkligen i Cyberdynes intresse att Connor inte överlevde? När, var, hur?

Kanske fått det om bakfoten, men vad jag minns var det Cyberdynes upptäckt som ledde till Skynet, ett datasystem uppkopplat mot all datoriserad stridsmateriel därute. Dock slog sig Skynet fri från människornas kontroll, liksom Cyberdynes, i och med att det fick ett eget medvetande. Människorna blev ett hot som skulle förgöras, aka Judgment day. I det efterföljande kriget var Connor människornas ledare som till slut ledde dem till seger. Skynet/maskinerna skickade tillbaka terminators för att förgöra Connor som ofödd, tolvåring, tjugotvååring.

 

Ja? Nej? What say you? :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...