Gå till innehåll

Copyright på 'gosedjur'...?


Max_H

Recommended Posts

Om man använder ett 'gosedjur' (som inte är ett Disney/Bart Simpson/etc) och gör ex en dockteater/dockfilm som man i slutänden tjänar pengar på?

 

När blir det 'stöld' (eller vad det nu kan tänkas vara)? Det går ju ex att utgå från flera gamla leksaksdjur och 'bygga' ett nytt. Då blir det formskydd och annat...

 

Iofs skulle man kunna köra med lösnäbb à la Arne Anka...

 

/Max

Länk till kommentar
Share on other sites

Det skulle nog anses vara ett varumärkesintrång. Allt handlar om igenkänningsfaktorn. Och vilken roll gosedjuret har i produktionen. Om det är ett gosedjur som har en tecknad motsvarighet. Så blir det ju ännu tydligare. Om man använder lisebergskaninen så blir det samma sak. Däremot om du hittar farfars gamla nalle som ingen vet vem som är tillverkare och finns i 37 olika kopierade varianter så är det nog inga problem. Det handlar ju om att det bolag som känner att de blivit utsatta för intrång gör en stämning.

 

Undantaget är ju om det är en konstfilm, filmen är en del av ett konstnärligt verk. Osv. Att bli stämd för att använda en produkt man redan köpt kan ju vara en intressant del av ett konstnärligt verk.

 

/KN

Länk till kommentar
Share on other sites

Kanske ta kontakt med någon som kan sy ett gosedjur åt dig? Det finns tydligen många som sysslar med det som hobby, speciellt virkade så kallade amigurumi som går fort att gör och inte kräver så mycket material så det bör inte bli så dyrt. Kanske har du en kompis som kan virka? En mormor kanske?

Länk till kommentar
Share on other sites

Detta var mera av typen 'Lattjo-Lajban' projekt - det blev ett gäng olika djur som får förvandlas till 2-3.

 

Inget av dom ser ut som Nalle Puh i alla fall. (fast då då är väl de mer standardiserade Brother Bear-nallarna mera riskfullt...)

 

/Max

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...