Jump to content

Kamera och ljud, ljus


neverwinter

Recommended Posts

Hej! jag håller på att förbereda för min första kortfilm. Jag har ett par frågor som säkert har ställts många gånger tidigare, men timmen är sen och jag kunde inte hitta det. Jag ska försöka fatta mig kort (även om det medför en risk i att jag låter som en idiot).

 

Vad för kamera ska jag använda? jag tänker mig digitalt, men vill inte lägga alltför mycket. Gissar att man kanske skulle hyra en, men jag vill undvika det. Jag bor i gbg området. Vad för pengar bör man lägga på en/vad använder ni?

 

Nästa fråga är hur man spelar in ljudet/vilken utrustning jag använder. Jag hade tänkt spela in ljudet separat, men vad för inspelningsmasking rekommenderas? Antar att det måste finnas någon slags standard. Mikrofon får jag väl köpa på en musikaffär, så det oroar jag mig inte så mycket över, även om den är viktig givetvis. Klappa har jag redan beställt tack vare en annan tråd på detta forum :)

 

sista frågan - någon som har ett bra tips för hur man kommer över ljus, stativ, filter etc?

 

Jag är nybörjare som sagt, men vore väldigt tacksom över lite hjälp på traven!

Link to comment
Share on other sites

Jag rek INTE att du köper en mic i musikaffär, du bör ha en videomikrofon (som kan ta både riktat och i "3D" ljud, RÖDE är väldigt bra för sitt pris (från 995 kr)

 

Ja om du är nybörjare bör du filma digitalt (film kostar nämligen fler hundra till tusentals kr i minuten, med råfilm,framkallning och scaning),

 

DV-kamera är standard (finns en rad andra format). Du kan kolla med din filmpool om du kan låna kamera. Film i väst? eller Film i gbg? tror jag gäller för dig

Link to comment
Share on other sites

Själv använder jag lite olika grejer beroendes på situation, har bl.a en Fostex FR-2 Le http://www.fostexinternational.com/docs/pro_products/fr2le.shtml men skall jag inte ha för många micar kör jag gärna direkt in i kameran, min kamera klarar 2 separata ljudspår XLR vilket duger för det mesta för mina behov.

 

Vid större inspelningar har jag ett mixerbord med bl.a 8 st XLR in som alla spelas in som separata ljudspår på den inbyggda hårddisken i mixerbordet, väldigt smidigt måste jag säga och den var inte så förbaskad dyr heller, fick den för runt 6000 kr i somras om jag minns rätt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...