Jump to content

Bilden blir förstor... (SVCD)


magicmike

Recommended Posts

Hej.

 

Har ett litet smålustigt problem. O det är nog ingenting jag kan göra någonting åt, men det vore rätt skoj o veta varför det blir som så ?

 

Alltså, om jag bränner en VCD, kan vara en egen film, eller en nedladdad film, spelar ingen roll. När jag kör den i DVD-spelaren. Så blir den mycket större, än vad TV'n klarar av att visa. Det är precis som om den zoomar in mitten, så det som händer på kanterna syns inte. Så exempel om det är någon titel-text eller någonting, då kan första o sista bokstaven, försvinna.

Vad ligger felet ? Är det DVD-spelaren som är puckad, o inte hajjar storleken på själva rutan, eller är det TV'n som inte "förminskar" ner det så det passar ?

DVD'n är någon Pioneer från 2000, o Tv'n är en Samsung 28" Widescreen som jag köpte nu i höstas. (2003.).

Tilläggas ska väl att DVD-filmer fungerar klockrent.

 

O om jag gör något i SVCD, då blir det mera "zoom", dvs, mera utav kanterna försvinner, än om jag gör det som VCD. O jag har bett en kompis bränna på sin dator oxå, men det blev samma grej. Så jag gissar att det inte är "data-fel".

O det spelar ingen roll hur jag fipplar med TV-n. Den har ju massa förinställda såna där "lägen", som Panorama, 16:9, Zoom, 4:3, osv . Det blir ändå förstort.

 

Nåväl, vore kul o veta varför o vilket skit det är som inte gör rätt. Om jag ska satsa på ny tv eller dvd-spelare. =) (dessvärre så känns båda 'rätt' nya).

 

//M

Link to comment
Share on other sites

Hur mycket "zoomas" bilden egentligen? Vanligtvis försvinner bildens kanter när den visas på en teve (vad som kallas för tevens "surround" i dylika sammanhang). Därför bör man för exempelvis förtexter se till att hålla sig inom säkerhetsmarginalen och inte ha någon text i bildens ytterkanter. Premiere Pro exempelvis visar var gränserna går om man vill lägga in text.

 

Att det är skillnad på VCD och SVCD i denna fråga är emellertid ett mysterium för mig, så jag vet inte om detta hjälpte.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Har samma problem fast med bildspel. Har inte testat med film ännu men det kommer. Om jag bränner bilder (troligt att det blir samma resultat med film..?), i SVCD visar ändå min DVD-spelare (intill TV:n, ej i datorn) "VCD" i displayen, varför vet jag ej, den kan förmodligen inte läsa SVCD men det verkar som om kvalitén ändå blir bra, dvs SVCD. MEN bilden blir utsträckt, typ widescreen, något man troligen inte kommer ifrån när SVCD används vid hemmabränning av stillbilder. Bränns en film som laddas ner är det nog ett annat komprimeringsläge som gör att SVCD blir okej men ändå hamnar utanför bildrutan som du skriver.

 

Bränner jag däremot i DVD, blir allt perfekt, både bild som meny och kvalité. Jag tror inte din DVD-spelare eller TV är "puckade", utan det är säkert annat problem, kanske mer en inställningssak. Prova med att bränna i DVD, då kanske du släpper SVCD och därmed problemet, alla problem behöver ju inte lösas om man kan hitta en genväg....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...