Jump to content

vidvinkelobjektiv till dv-kamera


dalagris

Recommended Posts

Jag och min vän på jakt efter vidvinkelobjektiv till våra dv-kameror (sony, dcr-trv50e respektive dcr-trv18e). Men som med all annan shopping så är det svårt att hitta rätt i djungeln, när man är relativt ny. Så jag har några frågor som jag skulle vara ytterst tacksam om nån som vet svarar på:

 

Är det någon skillnad på fisheye-lens och vidvinkel?

 

Vilka svenska affärer (på internet eller gärna i sthlm) säljer vidvinkel-objektiv (och gärna har dem inne, så att man kan jämföra/leka på plats)?

 

Vad jag har förstått så mäts objektiven i X. Är det så att synfältsgraden ökar ju lägre X är (dvs man ser mer med 0.5 X än 1X)?

 

Tack på förhand.

 

//wille

Link to comment
Share on other sites

Den affär jag tycker är bäst: www.scandinavianphoto.se. Kolla in den! (Ligger iofs inte i Stockholm, men har väldigt bra support, både över mail och telefon).

Det är skillnad på fisheye och vanligt vidvinkelobjektiv... När du använder fisheye får du en "goofy" look med rundade kanter. -Den du ofta ser i exempelvis skatefilmer. Fisheye har lägre x så att säga, som JoeyC säger. Tänk på att ju lägre x, desto mer goofy ser det ut, och ju rundare kanter blir det. Jag skulle nog inte rekomendera lägre 0,7x för seriöst filmande; OM du inte är beredd på att lägga ner större pengar! Jag själv köpte nyligen ett ganska billigt 0,5x vidvinkelobjektiv, mest för skojs skull, det ger inte precis nåt profsigt utseende... Kolla in märket 'Raynox' på Scandinavianpoto. De har många modeller i olika prisklasser.

 

So Long..

Link to comment
Share on other sites

Det är mycket riktigt skillnad på vidvinkel och fish-eye, men det är inte så att ett fish-eye är ett "ännu vidare" vidvinkelobjektiv.

 

Skillnaden mellan objektiv med olika brännvidd (alltså olika grad av vidvinklighet) är att de har olika grader av perspektiv. Om man zoomar in väldigt mycket (dvs har en lång brännvidd) kommer saker på olika avstånd se ut att vara nära varandra och bilden kommer kännas platt. Om man istället har kort brännvidd (vid vinkel) kommer perspektivet bli mer påtagligt, och till och med saker som är nära varandra kommer uppleves olika; det i förgrunden kommer bli "större", och det i bakgrunden "mindre". En perspektivförändring. Om ni drar er era mellanstadielektioner till minnes kanske ni kommer ihåg att när man ska rita en väg (till exempel), så kommer vägkantens raka linjer inte att vara parallella. De kommer således att stråla mot en gemensam punkt. Hur långt bort man väljer att lägga den punkten är hur mycket perspektiv man vill ha, eller, om man vill, hur vidvinklig bilden ska vara. Är punkten nära så är bilden vid, och de raka linjerna kommer vara högst icke-parallella. Är punkten långt bort kommer de raka linjerna att vara mer parallella.

 

Ett fish-eye-objektiv, däremot, förändrar inte bara perspektivet, utan förvränger också bilden med nån sorts sfärisk lins av nåt slag (jag har inte full koll på tekniken), med det resultatet att verklighetens raka linjer inte kommer att avbildas som raka linjer i din film. Vilket är fallet med ett vidvinkelobjektiv, oavsett hur vidvinkligt det är.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

en fisheye konverter behöver inte ge "rundade kanter" eller vingettering. Om du ska köpa fisheye så rekommenderar jag fabrikaten Raynox eller Century Optics.

 

Lycka till

 

Skulle även tro att kenko 0.43x passar till dina kameror. Den lilla saken kostar en femhundring och duger nog till det du vill göra nu.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...