Jump to content

Visual Studio


MR

Recommended Posts

Är nybörjare när det gäller videoredigering. Har iaf köpt en DVkamera med DV in/ut och likaledes analoga in/ugångar. Canon MV5i Fördelen med DVut är ju att man skall kunna redigera filmen och spara tillbaka på bandet. Men när jag gör en ändring (projekt) i Uleads program går det bara att spara som projektfil (vsp) och det är väl inget godtagbart filformat att ha i kameran? Eller? Har fått för mig att jag "måste" eller bör spara i .avi format tillbaka för bästa resultat. Men hur jag än provar är det omöjligt.

Annan fråga i samband: När jag bränner till imagefil så får jag en "convert"mapp med .mpg som är aningen mindre än den fil som jag tror ska brännas nämligen en .ixa-fil? Någon som vet? Skulle det vara möjligt att bränna i Nero .ixa filen? Hur är det med den här .dat filen som ju också blir? Hört att man ska bara döpa om den til .mpg för att öppna (om man kan spara till HD) Många frågor, kanhända någon vänlig själ kan ge mig tips och ev. någon bra guide e.d (gärna svensk) att begrunda och lära av om inte annat?

Link to comment
Share on other sites

När du spelar tillbaka det du redigerat till kameran ska det gå via programet. Man kan inte "föra över" filer, utan man spelar av det som ens redigeringsprogram spelar upp med hjälp av kameran...som en videobandspelare ungefär :)

Link to comment
Share on other sites

Hmm Så om jag spelar upp projektfilen i Ulead 7 så blir det vad som kommer att återföras till kameran? Är det flik "share" som gäller? Antar att det då inte är någon direkt kvalitetsförlust om man vill redigera mer och föra över igen till datorn från kameran?

Link to comment
Share on other sites

Jag kan inte Ulead för fem öre, men det borde rimligtvis finnas en funktion för att exportera till dv-kameran. ("Export to tape" heter det väl i Premiere?) Hitta den funktionen så är allt lugnt.

 

Menar du vidare att du vill redigera, spela in det på kameran, spela in igen på datorn, redigera mer, och spela in det på kameran igen? Låt bli den omvägen så fall. Efter varje redigering måste filmen komprimeras om till dv-avi, och det är inte en förlustfri kompression. Om allt du gör är att klippa (till skillnad från att applicera effekter, övertoningar etc.) så kan du slippa vidare omkompression om Ulead har möjlighet att exportera utan omkomprimering, men det vet jag inte om det går.

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Jo Jakob, lite av andemeningen i mitt inlägg. Spelar in matcher för en förening och mitt HD utrymme skulle gynnas om jag kunde spara redigerad tillbaka på kameran. Lite dumt kanske så har jag utgått från att den okomprimerad går tillbaka? Men om inte, tar jag tacksamt emot förslag till andra program. Tittade inte bara utan gick igenom alla menyerna. Hittade inget förrän jag använde dom också. Då hittade jag under "Project playback" just överföringen till kamera etc. Trodde den var för att spela upp projektet (vilket den också är) enbart. Men däremot står det inget om kompressionen.

 

Link to comment
Share on other sites

Jo, jag antog att det var hårddiskutrymmet som var problemet.

 

Hur som helst så är det så att dv-avi innebär att filmen är komprimerad från början. Om man redigerar sitt material och sedan vill eportera det som en fil så kan man i exempelvis Premiere välja huruvida materialet skall komprimeras om eller ej, fast det funkar naturligtvis bara på den del av materialet som man inte har mixtrat med.

 

Exportering till kameran fungerar dock annorlunda, som orange påpekade, och exakt vad som händer med materialet då vet jag faktiskt inte.

 

Mitt förslag är att du testar och ser efter hur det blir. Även om det sker en kvalitetsförsämring så är det inte säkert att det mänskliga ögat klarar av att upptäcka det.

 

Någon som är mer teknikkunnig än jag kan kanske ge ett bättre råd, men men...

 

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Tackar för dom svaren Orange och jbergman. Är kanske inte hjälpt av alla svaren, men defenitivt klokare, och det är ju det som är meningen?

 

Hur är det med dom andra frågorna om mappar, .mpg, .dat och .ixa? Är nog inte dom klyftigaste, men börjar man från noll blir det mesta svårt!

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...