Jump to content

JVC GY-HD111E eller Canon A1


frehåk

Recommended Posts

Svårt... bägge är bra.

 

- 720P vs 1080i.

- Utbytbar optik utan autofocus och bildstabilisering mot fast optik med bildstab. och autofocus. (Plus att JVC's "billiga" originaloptik inte är klockren vid full zoom)

- "Riktig" kamera med sökare och "uteseende" som en pro kamera, mot liten smidig kamera.

- Canon kan filma HDV och skicka ut DV. Det kan inte JVC.

- JVC kan filma SD med 50fps. Det kan inte Canon.

 

Har bara filmat med Canon XL H1 (dvs ej A1) men den är ju tekniskt sett i princip samma kamera (minus optiken). JVC:n har jag använt en hel del och gillar den (förutom att den drar grymt med ström - största accarna ett krav alt riktiga "stora" accar).

 

Testa om möjligt - jag skulle själv ha svårt att välja.

 

/Max

Link to comment
Share on other sites

Intressant läsning!

 

Hade från början tänkt köpa Canon A1 eftersom jag är van vid Xm2 och A1 är en naturlig uppgradering. Gillar A1 i alla avseenden utom displayen som är alldeles för liten. 2,7 tum i 16:9 läge men i 4:3 läge blir bilden säkert mindre än 2 tum eftersom den kapas i kanterna. Väldigt liten bild och svårt att se vad som filmas. Varför kunde de inte gjort en större skärm!!??

Nu lutar det år JVC HD111E eftersom det är en axelkamera, har stor och tydlig display, utbytbar optik och ett professionellare utseende och är mer gedigen.

 

"Canon kan filma HDV och skicka ut DV. Det kan inte JVC."

 

Innebär det att man kan filma i HD för att ha bra kvalité på filmen för framtida bruk men att man tillsvidare kan redigera materialet tillsammans med annat dv-material?

 

 

"JVC kan filma SD med 50fps. Det kan inte Canon."

 

50fps är inte video i 25fps? Kan inte riktigt detta, kan någon ge en "kortkurs" med vad som menas med 25p, 50p, 25i, 50i, 25fps, 50fps 1080i, 720i, 720p osv.

 

/F.

Link to comment
Share on other sites

Canon A1 (liksom alla 1080i kameror vad jag vet) kan nedkonvertera en 1080i signal till vanlig DV via fw-porten i realtid. Du kan alltså filma HDV men klippa DV om du inte behöver en HD-master eller om du ska blanda med annat DV material.

 

Alla "vanliga" DV kameror filmar med 50i - dvs 50 delbilder i sekunden. I europa har vi 25 bilder / sek men det är egentligen uppdelat i 50 delbilder. En gammal CRT-tv börjar med linjerna 1,3,5,7 osv för att sedan börja om med 2,4,6,8 etc. Motsatsen är "Progressive" som alltså är en bild som ritas upp 1,2,3,4 etc .

 

Ex 1080i står för en HD signal med 1080 linjers upplösning vertikalt med en interlaced radsprångs-uppdelning.

 

720P är 720 linjers vertikal upplösning med sk progressiva bilder.

 

"JVC kan filma SD med 50fps" betyder alltså: Jvc:n kan filma i Standard Definition (720 x 576) med 50progressiva bilder / sek.

Den nyare 250-kameran kan dessutom filma i 720P (1280 x 720) med 50 bilder / sek.

 

/Max

Link to comment
Share on other sites

Tja... många deinterlace:ar för att få "filmlook" - finns 100+ trådar om ämnet...

 

Testa med den kamera du har (?) och kör ut samma klipp två gånger efter varandra. Deinterlace:a det ena och titta på skillnaden (den syns inte på en dataskärm).

 

Jag föredrar för det mesta progressive.

 

/Max

Link to comment
Share on other sites

Ingen 1080i, stämmer. Om det är sämre...därom tvistar alla...

 

HDV 1080i är ju 1440 horisontellt x 1080 vertikalt men eftersom det är interlaced (dvs varannan linje uppritning) är inte det hela sanningen. Alla 1080i kamerorna kör ju egentligen 1440 Horisontellt x 540 Vertikalt 50 ggr i sekunden. Dessa 1440 pixlar stretchas också för att fylla en yta på 1920. Dessutom har Sony's 3CCD kameror inte ens 1440H upplösning utan "fuskar" fram 1440pixlar horisontellt (detta gäller inte Canons kameror som har 1440 H). Vill man sen har "progressive-looken" måste ju 1080i klippet deinterlace:as i alla fall och då tappar man ALLTID lite i upplösning.

 

JVC's 720P kamera kör 1280H x 720V i alla lägen. Mindre upplösning på pappret men det är tveksamt hur mycket det syns på skärmen/projjen. Dessutom slipper du ett steg i redigeringen om du nu vill ha "progressive looken". Plus att 720P är enklare att redigera på nästan alla sätt (mindre systemkrav, enklare vid SFX och chroma key etc).

 

/Max

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Funderar starkt på att köpa en JVC hd100! Progressiv lins, utbytbar optik och annat gör den till en drömkamera. Men att den inte har bildstabilisering eller autofokus är ett stort minus. Plus att den har ett fel i ccdn som kan ge bilden en "splitscreen" effekt. Har läst om detta, aldrig sett det själv...

 

Nån som vet föresten var man kan köpa de där extra stora idx batterierna och adaptern?

Link to comment
Share on other sites

Batterierna och hållaren finns hos alla som säljer kameran eftersom det är JVC som distribuerar den. (Scand Photo, LRTV, mfl).

 

Splitscreen effekten kan uppkomma på alla 100/101/110/111 kameror, och förekommer mest vid 12 - 18 db förstärkning (gain) i extrema ljusförhållanden. Alla tidiga kameror är firmwareuppdaterade (köper du en beggad - kalla att det är gjort) så felet uppkommer mer sällan, men det kan fortfarande uppkomma. Har filmat MYCKET med kameran men har aldrig fått det.

 

/Max

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

trodde det (för mig) skulle va en omöjlighet att hantera kameran då det som sagt e manuell fokusering som gäller. men det visade sig som alltid vara en vanesak.

man kommer in i det rätt snabbt.

samma sak som o zooma/fokusera samtidigt. vilket på a1an inte e möjligt.

 

//johan

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...