Gå till innehåll

zebran

E-postadresser som inväntar bekräftelse
  • Inlägg

    37
  • Blev medlem

Inlägg postad av zebran

  1. Det är väldigt svårt att sätta ihop en topplista, men den skulle likna denna kompromiss:

     

    1. A woman under the influence

     

    2. Faces

     

    3. Apocalypse Now Redux

     

    4. Taxi Driver

     

    5. In the Bedroom

  2. Att avfärda Donnie Darko som en ytlig film är att göra det lite väl lätt för sig själv. Att den är mainstream Hollywood-film till formen betyder inte att den saknar djup, tvärtom. Denna trygga och klassiska miljö används som grund för en tankeväckande och intressant analys av det mänskliga sinnet.

     

    Och tidsresandet som lätt avfärdas som ett billigt knep för att göra filmen mer intressant, är väl snarare en metafor för Donnies stapplande steg in i vuxenvärlden och hans sökan efter identitet.

    Så vitt jag vet har ingen annan film lyckats skildrat tonåringar så realistiskt och förstående som denna.

     

    Richard Kelly lyfter fram åskådarens egna värderingar och tankar om livet istället för att tvinga på oss hans egna, vilket gör Donnie Darko till en högst personlig upplevelse.

     

    Och vilken musik dessutom.

  3. Nu var det evigheter sedan jag skrev här men attityden har förbättras så jag tar tillfället i akt att göra en egen summering av det gångna året.

     

    Årets bästa film: Länge såg Sofia Coppolas underbara ”Lost in Translation” ut att bli årets film, men så kom ”The eternal sunshine of the spotless mind”, filmen där Charlie Kaufman äntligen får in den fullträff han förtjänat.

    Även om jag hade höga förväntningar tog den mig med storm, Jim Carrey gör sitt livs roll och allt lyckas; foto, humorn och regin. En skrämmande, underhållande och helt underbar resa genom det mänskliga sinnet.

     

    Årets bästa kortfilm: Bland alla medelmåttiga kortfilmer på årets kortfilmsfestival i Uppsala hittade jag ett guldkorn; ”Ryan”. En animerad dokumentär om den legendariska animatören Ryan Larkins. Ett tragiskt människoöde och en färgsprakande och kreativt animerad liten film.

     

    Årets bästa dokumentär: Vid årets upplaga av Göteborgs Filmfestival lyckades jag se Errol Morris nya dokumentär ”The fog of war” som senare belönades med en Oscar. Filmen var en intressant skildring av Amerikas före detta försvarsminister Robert McNamaras liv. Filmen lyckas vara avskalad och objektiv i alla politiska frågor och försöker inte dramatisera utan låter intervjun med McNamara vara filmens nav.

     

    Årets största överraskning: På årets filmfestival i Göteborg kom jag också över en annan pärla; ”Detroit”. En lagom pretentiös tysk filmskolfilm inspirerad av filmer som ”Taxi Driver” och ”Fight Club”, om en asocial man i trettioårsåldern som reser genom ett modernt, kyligt tyskland. En härlig ton av sinnesförvirring låg över denna film som damp ner från ingenstans, helt utan förväntningar. En väldigt stark debutfilm med ett väldigt snyggt foto.

  4. Manuset (Falling) påminner lite om ett manus jag skrev för ca ett år sedan men jag har inte lyckats filma det än (på grund utav lite olika svårigheter).

     

    Lycka till om du skall filma det. :)

  5. Dels tycker jag att dialogen på något sett är bättre i första delen och så känns det som att andra delen går lite trögare. Och så blev man lite väl förvånad när Robert visar sig vara psyko, för sök att visa det lite smått tidare så tror jag det blir bättre.

  6. jag tror det är en benämning kritikerna använde på filmer som hade nån "ond" kille i huvudrollen, andra saker var att de var mycket mörka gränder och regn, andvänds mest i gangster filmer och sånt, sen var det en massa mer saker som utmärkte film noir men kommer inte ihåg allt, har läst om det nån gång.

×
×
  • Skapa nytt...