Jump to content

Några tips för att göra forumlivet enklare


Pace

Recommended Posts

Vad betyder inlägg, tråd, avatar, signatur etc?

 

Vi har sammanställt en [thread=13297]ordlista till forumspråket på Voodoo Film[/thread].

 

Hur skriver jag ett inlägg?

 

 • Om du vill starta en helt ny debatt: Klicka på ett forum, exempelvis Filmcafé, och klicka sedan på knappen "Posta nytt ämne".
 • Om du vill svara på vad någon annan har skrivit: Klicka på ett forum, exempelvis Filmcafé, klicka sedan på en tråd du är intresserad av, och klicka sedan "Svara" på inlägget du vill svara på.

 

Sök innan du ställer en fråga

Det kan finnas en möjlighet att det du just frågar efter har diskuterats tidigare. Använd då sökfunktionen! Ibland kan du behöva ändra böjningen av ordet för att hitta rätt (till exempel "filmkameror" eller "filmkamera"). Sök gärna i en sökmotor också, till exempel Google eller Bing.

 

Titta i FAQ:n innan du frågar

I varje forum finns det en klistrad tråd (det står Viktigt framför) som fungerar som FAQ. Det är en tråd med vanliga frågor som ställts under tiden forumet funnits. Kolla här innan du ställer en fråga, för det är oftast så att svaret finns här.

 

 • [thread=9383]FAQ om animation[/thread]
 • [thread=9520]FAQ om digitala effekter & compositing[/thread]
 • [thread=11100]FAQ om DVD-authoring[/thread]
 • [thread=1686]FAQ om filmmanus[/thread]
 • [thread=14078]FAQ om filmteknik[/thread]
 • [thread=9337]FAQ om foto & ljus[/thread]
 • [thread=11023]FAQ om ljudinspelning[/thread]
 • [thread=9414]FAQ om musik- & ljudläggning[/thread]
 • [thread=10070]FAQ om komprimering & streaming[/thread]
 • [thread=9456]FAQ om personregi & skådespel[/thread]
 • [thread=1636]FAQ om rekvisita & scenografi[/thread]
 • [thread=7761]FAQ om specialeffekter[/thread]
 • [thread=11014]FAQ om videokameror[/thread]
 • [thread=1687]FAQ om videoredigering[/thread]

 

Skriv i ett befintligt ämne - skapa inte ett nytt

Om det redan finns ett ämne som innehåller de frågor du har, fortsätt då att skriva i det ämnet. Starta inte ett nytt ämne, för då kommer den ändå att flyttas över till ett lämpligt ämne.

 

Posta i rätt forum

Har du en fråga som rör videokameror eller digitala kameror i allmänhet? Posta i videoteknik. Har du en fråga om hur man framkallar film, hur en filmkamera fungerar eller vilken upplösning 35 mm film har? Posta i filmteknik. Har du en allmän fråga om foto; vad är skärpedjup och hur tar jag makrobilder på bäst sätt? Posta i Foto & ljus. Get the picture?

 

Skriv tydliga rubriker, inte "hjälp mig!!!!!!"

När du startar en ny tråd, undvik rubriker som "manus" eller "behöver hjälp". Det säger föga om innehållet och du får med all sannolikhet färre svar än om du tydligt berättar vad du vill ha hjälp med.

 

Exempel på bra rubriker:

 • Hur skriver jag karaktärsnamn i manus?
 • Hur exporterar man en redigeringslista i Premiere CS5?
 • Fungerar greenscreen på alla färger?

Exempel på dåliga rubriker:

 • Hjälp, hur gör jag?
 • Vilket är bäst??????
 • Greenscreen

 

Redigera inlägget i stället för att skriva ett nytt

Om du behöver ändra ditt inlägg eller lägga till ny text, så skriv inte ett nytt. Redigera ditt gamla inlägg.

 

Posta inte bilder som inte är dina

Om du hittar en bild på nätet och publicerar den på detta forum (antingen genom att ladda upp som bifogad fil eller använda -taggen) så måste du själv ha tagit bilden eller rättigheter att visa den. Annars kan den tas bort.</p><p> </p><p> [size=3][b]Skriv inte inlägg på mer än ett ställe[/b][/size]</p><p> Skriv aldrig ett inlägg eller tråd på mer än ett ställe. Om du skrivit i fel forum eller liknande, [i]rapportera inlägget[/i] och skriv att den ska flyttas till ett annat forum.</p><p> </p><p> [size=3][b]Säg till om fel - rapportera inlägg[/b][/size]</p><p> Om du upptäcker något inlägg som är felplacerat, bryter mot reglerna, innehåller personangrepp eller är en så kallad dubbelpost, klicka på [img]http://forum.voodoofilm.org/images/buttons/report-40b-hover.png. Den betyder "Rapportera inlägget" och du kan fylla i ett meddelande som skickas till oss så att vi kan ta itu med det.

 

Behöver du hjälp med ett program?

Datorprogram kan vara besvärliga. Men innan du frågar om hjälp vill vi att du gör detta:

 

 1. Försök lösa problemet själv. Om du har ett problem, testa först olika tillvägagångssätt. Försök se nya infallsvinklar på problemet. Kanske löser det sig då?
 2. Har du sökt i programmets hjälpfunktion? Tryck på F1-knappen för att ta fram hjälpen. Leta upp det hjälpavsnitt som du behöver ha hjälp med, eller sök i hjälpen efter lämpliga ord. Har du fått en manual med ditt program så titta även i den. Har du ingen manual (du har kanske laddat ned en piratkopia) så kommer du inte att få mycket hjälp på Voodoo Film. Vi är starkt emot piratkopior och kommer inte att hjälpa dig.
 3. Har du sökt på Google? Sök på en sökmotor efter det problem du har. Du kommer att bli förvånad över hur många som redan haft problem före dig och lyckats lösa det. Se till att variera sökorden och ge inte upp i första taget. Det kan krävas lite arbete med att hitta rätt fraser och ord.
 4. Har du tittat i FAQ:n? Nästan varje forum har en FAQ. Det är en lista med vanliga frågor och deras svar. Vi har inte gjort den listan för att det är roligt, utan för att du faktiskt ska kunna hitta svaren enklare. Titta där innan du går vidare!
 5. Har du sökt i forumet? Sök även i Voodoo Films forum innan du ställer en fråga, för det kan vara så att det har diskuteras. Precis som i Google kan du behöva testa olika fraser och ord innan du hittar rätt.
 6. Krånglar det fortfarande? Ställ då din fråga i våra forum! Läs gärna igenom Max_H:s ämne om [thread=10472]hur du får bättre support[/thread] genom att berätta vilken programversion du har, kringutrustning och en detaljerad felbeskrivning ("det funkar inte" hjälper inte mycket).
 7. Respektera svaren. Kom ihåg att de som svarar dig gör det på sin egen fritid och för att de vill göra det. Berätta utförligt om ditt problem och säg gärna tack till den som lyckas lösa det. Annars kanske du inte får hjälp i framtiden om du är otrevlig eller kylig. Kom ihåg: behandla andra som du själv vill bli behandlad.

 

Läs reglerna

Vi har regler på forumet för allas trivsel, se till att vara uppdaterad med dessa! Det är samma regler som du godkände när du registrerade dig. Undrar du något speciellt har vi också skrivit en [thread=8609]förklaring till reglerna[/thread]. Kom ihåg: om du bryter mot reglerna för många gånger blir du avstängd.

 

Voodoo Film är inte bara ett forum

Du kommer nog att spendera mest tid i vårt forum. Men kom ihåg: Voodoo Film är mer än bara ett forum. Här finner du bland annat en filmordlista och filmskola (guider som lär dig göra film) och mycket mer. Se till att utforska! (Du vill väl inte verka dum för att du frågar i forumet om något som redan förklarats i en artikel?)

Link to comment
Share on other sites

 • Pace unpinned this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
 • Create New...