Gå till innehåll

High Definition Recording?


mysk

Recommended Posts

High Definition Recording (HD) är en högre upplöst inspelnings teknik/format än "standard def" (SD) recording. Till SD hör bl.a. DV som inspelningsformat.

 

Skillanaden upplösningsmässigt för HD mot SD är:

 

SD håller upplösningen 720x576 pixlar

HD håller upplösningen 1920x1080 ("1080") eller 1280x720 ("720") pixlar.

 

I sämsta fall har man alltså dubbelt så hög upplösning i HD som med SD. Vidare kan HD vara "progressiv" eller "interlaced". De vanligaste formaten är 1080i50 eller 720p50 (där det första har överlägst bäst stöd i redigeringen). Här pratar man alltså 1920x1080 med 50 interlaced frames per sekund, precis som vanlig PAL-SD. 720p50 handlar om 50 progressiva bilder per sekund. HD-formaten är till skillnad från SD alltid 16x9. SD är generellt 4x3 vad gäller bildaspekten.

 

Tittar man på HD-sidan idag finns ett antal större format att välja bland:

- HDV (lowest end, band)

- DVCPRO HD (midrange/flexibelt, band eller minneskort)

- HDCAM (mid/highend, band)

 

Det enda formatet som verkligen finns tillgängligt "för alla" är idag HDV, tyvärr. Det är ett enormt hårt komprimerat format - samma datamängd som vanlig DV men för en HD ruta.

 

DVCPRO HD är lite mer "DV fast för HD" då det tar mellan 2 och 4 ggr mer datamängd än HDV och är mycket snällare vid redigering.

 

HDCAM är i säg också ett ganska hårt komprimerat format men är troligen det som har bäst utrustning runt sig och således ger bäst slutresultat.

 

Ex. StarWars spelades in med typ HDCAM kameror, men då direkt till disk så man slapp bandets komprimering. Det är som natt och dag kvalitetsmässigt om man filmar för att ersätta film.

 

HD är inte livsviktigt om du vill ha bättre kvalité, en enorm mäng bra film görs med DV-kameror. Det mer om idé och utförande. Sedan när du kan DV-tekniken kan givetvis en HD-kamera ge en högre teknisk finnish till din produktion. Det kräver dock även mer av ditt redigerings-flöde.

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...