Jump to content

Synligt Ljus


Monochromic

Recommended Posts

Hej, på film ser man ofta "synligt" ljus i form av ljus som strömmar in genom ett fönster eller flashlights med synlig stråle. Speilberg använder sig mycket av det i sina senare filmer, bl.a i Ai (inomhusscenerna i hemmet) och Catch me if you can (t.ex i skolsalen). Hur gör man det? Ofta när det är så, så ser man att ljuset i övrigt i rummet, reflektioner och så är lite mer synliga och framför allt mjukare än dom borde vara, vilket får mig att tro att det skulle kunna vara något sorts filter. Dom kan ju knappast fylla hela rummet med rök?

Link to comment
Share on other sites

Enda sättet man kan se ljusstrålar på är om de går rakt in i ögat (eller kameran när det är film). Ljuset måste alltså böjas av på något sätt. När man ser ljus som faller in genom ett fönster beror det på att ljuset reflekteras av partiklar i luften, t.ex. damm eller rök. Jag skulle tro att de använder en rökmaskin för att skapa en tunn rök i rummet. Ett filter kan det inte vara i alla fall.

Link to comment
Share on other sites

Det är rök man använder och låter ljusstrålarna gå så rakt mot kameran som möjligt.

Det man kan tänka på är att vanlig discorök inte funkar speciellt bra, den ser inte ut som dis utan just som discorök. Oftast använder man en cracker eller en haze som båda finfördelar röken så att rökslingor inte uppstår. Sådana rökmaskiner finns att hyra. Tänk på att stänga av ventilationen så att man minimerar rörelser i röken.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...