Jump to content

Hårdvaru accelererat?


Monochromic

Recommended Posts

Finns det nån hårdvaruaccelereringsstandard (långt ort) till redigeringsprogram på pc? Så att ett redigeringskort kan snabba upp redigeringen och renderingen? Ungefär som ASIO till musik? Vad är annars meningen med att köpa redigeringskort, är det bara att kunna ta in video analogt?

 

/Martin

Link to comment
Share on other sites

Ett videokort avlastar CPU:n från att köra upp till okomprimerad video. En normal CPU klarar att spela DV (3,5MB/sek) utan problem. Okomprimerad video är 20-35MB/sek och kräver hårdvaruavlastning för att ljud och bild skall köras i synk i rätt bildhastighet och utan drop frames.

 

När jag säger videokort menar jag inte ett grafikkort. Ett videokort levererar CCIR 601 PAL i 50Hz. Det gör inte grafikkort.

 

Ett videokort börjar på 10 000:- och slutar kring 120 000:-. För Mac är det billigaste videokortet DeckLink Pro som kostar 10 000:-. Det billigaste PC-kortet jag hittat är Targa som kostar 35 000:-. DeckLink har PC-drivrutiner men dessa ger bara After Effects previews i dagsläget.

 

Sedan finns det PCI-kort som avlastar en del RT-effekter i DV-strömmar. Men dessa är enligt min mening ganska oanvändbara och onödigt dyra eftersom man inte får ut mer kvalitét än DV (komprimerat 5:1). De kort jag beskrev är 1:1.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...