Jump to content

Upphovsrätt uppläsning av dikt


KAROLINABE

Recommended Posts

Hej!

Jag håller på med en kortfilm som examensprojekt och trillade över en dikt som passar väldigt fint med det ämne som jag jobbar med. Jag tänkte citera dikten i min examenstext och funderade nu även över möjligheten att citera den i min kortfilm. 

Sättet jag tänkte presentera den på är att en bandspelare sätter igång, där några rader ur dikten läses upp. Raderna kommer även stå som text i bilden samt hänvisning till författare och verk. Inspelningen spelas in av mig. På detta sätt, hänvisas den på samma sätt som i textsammanhanget.

Någon som har koll på upphovsrätten i detta fallet? Det är en ganska känd poet som gick bort förra året.

Mvh

Karolina

Link to comment
Share on other sites

Då du skriver examensfilm så undrar jag om du räknar med distribution. Föreligger ingen distribution så slipper du betala. Jag menar, om du enbart har visning i slutet sällskap (dina kurskamrater).

Om du ska distribuera så bör du fråga Författarförbundet om upphovsrätten. Där bör man ju veta vem som ärvt upphovsrätten. Vill det sig väl så är författarens dödsbo generösa. Då texten är minst sagt kort så bör de ju inse att det är administrativ dårpippi att be dig betala.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Om filmen ska distribueras behöver du ha en E&O-försäkring och i synnerhet om du refererar till eller har använt någon annans material. Ska man skaffa en sån korrekt så innebär det att en mediaspecialiserad advokatbyrå går igenom din film och markerar vad som skulle kunna vara problematiskt och sen bedömmer man hur högt filmen måste försäkras (försäkringskostnaden måste täcka rättegångskostnader vid en stämning). Så om du t ex har använt en känd amerikansk författares dikt och du förlorar en stämning så måste försäkringen täcka förlusten. På långfilm brukar försäkringen täcka 20 miljoner och kostnaden för en sån börjar på nånstans 70 000 kr och uppåt (långfilm).

Man kan få avslag på E&O-försäkringen och då blir det inget distributionsavtal påskrivet. Skäl till avslag kan vara att man lånat lite Harry Potter och hoppas att ingen märker nåt.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...