Jump to content

Extern mick


Nicke1604319939
 Share

Recommended Posts

Hej!

 

Ska filma lite livemusik på lördag (för min egen skull) och vill koppla på en mick. Kameran har ingång för stereominikontakt. Är det ok att koppla en av mina studiomickar med XLR till kameran Finns sladdar/adapter för det? Dock får jag då hålla micken eller sätta den på stativ vilket inte är optimalt eftersom jag behöver vara ganska rörlig och springa omkring en del. Har ni erfarenheter av mickar som kan monteras på kameran (för högst en tusing) tar jag gärna emot tips. Har filmat en del med min Zoom Q3HD som fångar upp musik ganska ok med sina stereomickar, men bilden är under all kritik tyvärr. Så stereomickar är intressant också.

Efter lite snabbt googlande läser jag att det är vanligt med problem med ljudet vid användning av extern mick, brus, låg signal och annat. Nåt att tänka på angående det?

Link to comment
Share on other sites

Nej, du kan inte ta en XLR-adapter in i kameran, ljudnivån är för hög på XLR, så du behöver gå genom en mixer som sätter det till "mic level" och inte "line level". Live musik är svårt, då själva basen ofta får mikar att gå åt helvetet även om du sätter "nivån rätt" bara för musiken skakar för mycket, men det beror ju på vart du står och hur hög musiken är. Hursom behöver du sätta miken på manuellt läge då automatiskt säkert kommer hoppa upp runt som fan. Brus är oftast ett problem när man har svaga signaler, men med musik så kommer du få väldigt starkt ljud så brus borde inte vara så farligt (jämfört med om du t.ex. skulle filma något tyst).

 

Jag har kört med Röde Videomic pro, kostar runt 1500kr ny (kanske finns begagnad för 1000kr) annars har Röde för nypris en på ca 600kr och en 1000kr också. Tycker den gett helt OK ljud för priset, dvs. du får inte mycket bättre utan att gå upp flera nivåer.

Link to comment
Share on other sites

Jädra tur du skrev det. Ringde musikbutiken idag och frågade efter mick, det var han som tyckte att det räcker jag köper en XLR-stereominiadapterkabel och kör på nån av mina egna mickar (trots att de har Rödes videomickar i butiken).

Tror jag kör på min Zoom istället. Att köpa extern mick till min videokameran som ej har fäste känns bortkastat. I alla fall i dagsläget.

Tack för hjälpen Highlander.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...