Jump to content

Mitförsta manus 45 sidor


tessan_81t

Recommended Posts

jag skrivit ett manus som det finns lite sanning bakom men inte hella biten jag gjort manus nu som sorts terapi då jag måste dåligt i om gångar för mån bra så skriver jag då tänkte jag att det är bättre skriva till nått som kan komma till nytta av.

 

jag har dyslexi men har inte hunnit rättat helt manuset så vore bra om ni ville bort se i från det när ni läser.

 

 

kom gärna med tips om det är något jag ska ändra på.

 

tack sam för alla tips och idéer.

Drakenstorg_2.pdf

Link to comment
Share on other sites

Hejsan!

 

Jag är väldigt glad att du är intresserad av att skriva filmmanus och jag tror att du kommer att finna det givande. Manus följer vissa strikta formatregler och tyvärr följer ditt manus inte dessa alls. Vilket gör det väldigt svårläst.

 

http://forum.voodoofilm.org/filmmanus/1686-faq-om-filmmanus-artiklar-tips-pa.html

 

När jag börjar läsa reagerar jag på "Alice 30 år som är normalbyggd VD för Drakens Torg". Var är en "normalbyggd VD"? Och hur vet vi att hon är VD för Drakens Torg? Vad är "Drakens torg"? Backa en bit och fundera över vad vi SER. Det vi ser är en propert klädd kvinna i trettioårs-åldern (vi kallar henne Alice för att underlätta förståelsen för texten) som står på en scen. Var är scenen? Utomhus? Inomhus? Finns där publik?

 

"Hon ska hålla ett invignings tall då det gammaldags Torget inomhus öppnar." I en filmmanus skiver man vad som händer nu, i nutid, just för ögonblicket. Inte vad som ska hända. Sedan, dyselexi eller inte, tyvärr är det väldigt oklart vad som menas med meningen och det går inte att bortse ifrån. Dyselexi har inget med din förmåga att berätta en historia att göra, så ge inte upp. Men vilket "gammaldags Torget" avses? "Inomhus"? Vad är det som händer? Ska Alice hålla ett invigningstal när ett inomhustorg öppnas?

 

Sen kommer första repliken. Varför skulle hon berätta att hennes son omkommit i en olycka för ett halvår sedan inför publik på en invigningsdag, som ju ska vara fest och gamman? Vad har alla människorna där med hennes privatliv att göra?

 

Mmmm, jag är ledsen men längre än så kommer jag inte. Ge inte upp! Har du en historia du brinner för och vill se den som film, så fortsätt att öva och öva. Det finns inte en manusförfattare som inte fått kämpa för att finna den rätta stilen.

1) Formatet. Använd t ex Celtx som är gratis för att skriva manus, så slipper du mycket av formatproblematiken.

2) Beskriv i snabba, målande penseldrag vad vi ser och hör i nutid. Inget annat.

3) Jobba på din meningsuppbyggnad och din stavning eller be någon annan korrekturläsa. Manuset ska kunna stå på egna ben, utan ursäkter och förklaringar. I sånna här sammanhang kan det funka till en viss grad, men när det börjar bli svårt att förstå vad som menas är det ett problem.

 

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

jo funderar lägga vissa delar på nästa del så inte blir för mycket på än gång få in något mer med funderar ta bort delar av bastun presis som du sa mer 18+ men ska sättamig finslipa på Manuset. kan berätta vissa delar av manus finns en sanning bakom också. då jag gjort manus till början för få bort min ångest det verkar funka där av jag vill göra det som en seri har gjort till manus om samma tjej men det är tiden före hon öppnar Drakens Torg.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...