Jump to content

Bara fotat tidigare och ska skjuta mitt första filmprojekt...Hjälp mig välja kamera?


crowboy

Recommended Posts

Hej alla,

tack för ett bra forum!

Jag ber om ursäkt på förhand om det här är en tjatig tråd, eller om svaret finns redan här i trådarna. Jag blev precis medlem och tänkte iaf presentera mitt problem. :)

 

Jag äger en canon 550d som jag har fotat en hel del med. Jag skulle även säga att jag behärskar den ganska bra och likaså är ganska så kompetent när det gäller efterarbete av digitala stillbilder.

Dock så har jag aldrig filmat, mer än för mitt höga nöjes skull. Så, här vänder jag mig till er.

 

Jag har ett kortfilmsprojekt som jag kommer att börja filma snart. Tanken är att det ska gå att ta vidare till nästa steg och förhoppningsvis ha ett visst kommersiellt syfte. Jag är med andra ord jävligt noga med att det ska se proffsigt, trots en ganska så begränsad budget.

 

Jag har tre alternativ, kommer ni på fler eller något som skulle vara överlägset bättre så får ni mer än gärna säga det.

 

Alternativ 1. Behålla min 550d och köpa på 3 stycken riktigt bra gluggar, enligt mig. Canon 50mm 1.4, Tokina 11-16 2.8 samt ett 100mm Macro.

 

Alternativ 2. Uppgradera till en 6D och sedan undersöka vad för gluggar jag kan ha råd med, eftersom det är 15 loppor bara på huset och min smärtgräns för allt ligger på runt 20.

 

Alternativ 3. Köpa en BMPCC och objektiv.

 

Så...jag vet inte om det är är en väldigt konstigt fråga. Jag ställer mellanformat mot fullformat mot en kompakt videokamera. Alla är dock bra kameror och det jag vill uppnå är alltså:

 

1. Det ska se dyrt ut :) (förenklat, men jag tror att vi alla vet vad jag menar)

2. Det ska kunna producera så högkvalitativ film att det duger/håller för ett kommersiellt syfte.

 

En relevant fråga skulle t.ex kunna vara, är det möjligt att med något av dessa ovanstående paket producera en film som håller samma kvalité som t.ex en svenskproducerad dramaserie på Svt eller som håller tillräckligt hög klass för utgivning? Skulle du kunna i teorin kunna filma en långfilm med något av ovanstående paket? Vad hade ni själva valt att filma med och varför?

Jag syftar alltså på själva kameran och optiken här. Ljud/ljus är en senare fråga.

 

Förlåt alla dumma frågor, men som ni förstå så är jag inte alls van vid att producera film/video eller är bekväm med tekniken bakom.

 

Tack för att ni tar er tid :)

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar! :)

Tack Tolin. Jo, jag tänkte mig det också. Men ja, jag vet många som nästan bara fnyst åt tanken på att filma någonting "seriöst" med 550. Är det dom som är snobbiga då eller? Nu har jag inte jobbat med fullformat, men finns det någonting i den slutliga produkten som påverkas mer än att sensorn ger större ljuskänslighet och antagligen gör att man t.ex kan jobba med långsammare gluggar med bra resultat samt att skärpedjupet är lättare att leka med i en stor sensor?

 

Oller: HAHA...det kan jag tänka mig. Jag skulle dock inte sälla mig till en av dom, då jag mer än gärna sträcker upp en hand och tillkännager mig som någon som inte alls kan någonting om film mer än det som går att applicera från det jag kan om stillbildsfoto, och det är säkert skitlite :P

 

Men... Ja, BMCC producerar iaf sjukt snygga resultat av det jag sett. Har fått lite dregel-varning över den, så.

Men ja, vad menar du med stor sensor? En DSLR i stil med 550d och aps-c...räknas det verkligen som en stor sensor i video-sammanhang?

Råkar du veta hur den förhåller sig storleksmässigt från BM's båda kameror? Tänkte då främst med t.ex skärpedjupet på en sådan, vilket brukar vara argumentet för att skjuta i fullformat, förutom ljuset då.

Link to comment
Share on other sites

Tack för svar! :)

Tack Tolin. Jo, jag tänkte mig det också. Men ja, jag vet många som nästan bara fnyst åt tanken på att filma någonting "seriöst" med 550. Är det dom som är snobbiga då eller?

Nu har jag själv visserligen inte skjutit något på 550D på bra många år, men den funkade för 5 år sedan och jag skulle inte ha något problem att använda den idag heller.

https://www.youtube.com/watch?v=c5ct9DzmK0o (Bortse från redigeringen som var bortom min kontroll)

 

Poängen är att det i slutändan handlar om vad du gör med kameran.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...