Jump to content

hjälp i final cut


alex33

Recommended Posts

Hej Alex.

Final Cut Pro hanterar inte mp3 filer. Vet inte om det senaste versionen (v.7) gör det, men inte de tidigare versionerna. Om du vill att Final Cut ska hantera dina ljudfiler så ska du konvertera de till (den bästa ljudformatet som jag har hört) AIFF. Det är en format likt WAV. Då kommer du inte att ha några problem.

 

Filerna kan du, om inte du redan har en ljudkonverterare, konvertera i ITunes.

 

 

Neo.

Link to comment
Share on other sites

Det bör poängteras här att de flesta övergångar inte behöver rendering.T.ex. övergången fade in/out behöv aldrig renderas. Men, om man lägger en övergång på ett material som behöver rendering så behöver även övergången renderas. D.v.s. på de material som kräver rendering, så blir det också att övergången kräver det. MEN, kom ihåg att varje gång du ändrar något i det material som du har renderat, så kommer du att behöva rendera igen. Så det är inte att rekommendera att jobba med material som behöver renderas för att överhuvudtaget spela upp det. Det gör helt enkelt jobbet som mycket svårare.

 

Både för video och ljud gäller samma sak. Konvertera till ett format som gillas av programmet, redigera sedan.

Link to comment
Share on other sites

Man kan prata i all evighet om alla "problem" och lösningar som man möter i FCP, och andra redigeringsprogram för den delen. Det viktigaste är att fråga sig om man kommer att använda ett och samma program över en längre period. Är det värt att lära sig programmet från grunden.

 

Mitt svar skulle vara ja, självklart. Du verkar ändå ha börjat med detta nu och kanske vill jobba med FCP även i framtiden. Då är det VIKTIGT att du lär dig programmet från början, så att du får mindre huvudvärk när du redigerar.

 

Min absoluta rekommendation skulle vara att du hittar en träningsvideo (tutorial) där du lär dig grunderna i FCP. En bra start är http://www.lynda.com. Du kan också söka på nätet.

 

Slutligen, svaret på din fråga är, ja, det går att få fram ljudvågorna utan att behöva rendera materialet. Ljudvågorna går att gömma eller ta fram de. Se bifogad bild.

 

Neo

Picture 1.png

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...