Jump to content

Hur ska jag skriva det här?


Daniel Hållquist

Recommended Posts

Hur ska jag göra med bytet av scenrubrik när Marit går i trappuppgången och sedan går in i sin lägenhet? Så här har jag skrivit. Rätt eller fel?

 

INT. EN TRAPPUPPGÅNG - NATT

 

Marit kilver ut ur en hiss. Hon bär på resväskan och portföljen och har ryggsäcken på ryggen och en nyckelknippa som dinglar i mungipan. Marit går fram till en dörr och ställer ned väskorna. Låser upp dörren till en nedsläckt lägenhet. Kastar in i nycklarna som landar någonstans inne i mörkret. Marit lyfter upp väskorna och ...

 

INT. MARITS LÄGENHET - NATT

 

... går genom hallen och in i det rum som utgör kärnan av vad som är lägenheten. Hon ställer ned väskorna och tänder en lampa. Lägenheten är liten, cirka trettio kvadratmeter, möblerad med säng, soffa, fåtölj, bord, bokhylla, och ett antal flyttlådor. Persiennerna är neddragna. Marit drar upp persiennerna. Lägger sig ned på soffan. Fortfarande med skorna på.

 

/Daniel

Link to comment
Share on other sites

Du kan också skriva:

 

INT. EN TRAPPUPPGÅNG/MARITS LÄGENHET - NATT

 

Jag har inte mina papper med de exakta "reglerna" framför mig just nu, men personligen anser jag att ovanstående duger fint. Men vad jag vet kan du köra som du gjort också.

Som sagt, har inte papprena och kan inte ALLA regler utantill. Men men.

Link to comment
Share on other sites

Mitt förslag:

 

INT. EN TRAPPUPPGÅNG - NATT

 

Marit kilver ut ur en hiss. Hon bär på resväskan och portföljen och har ryggsäcken på ryggen och en nyckelknippa som dinglar i mungipan. Marit går fram till en dörr och ställer ned väskorna. Låser upp dörren till en nedsläckt lägenhet. Kastar in i nycklarna som landar någonstans inne i mörkret. Marit lyfter upp väskorna och går in.

 

INT. MARITS LÄGENHET - NATT

 

Marit går genom hallen och in i det rum som utgör kärnan av vad som är lägenheten. Hon ställer ned väskorna och tänder en lampa. Lägenheten är liten, cirka trettio kvadratmeter, möblerad med säng, soffa, fåtölj, bord, bokhylla, och ett antal flyttlådor. Persiennerna är neddragna. Marit drar upp persiennerna. Lägger sig ned på soffan. Fortfarande med skorna på.

 

 

En enkel regel: Två olika platser är två olika scener.

 

Undvik också att låta scener löpa in i varandra genom att ha punkter i slutet respektive början. Det blir bara förvirrande när man måste läsa igenom första scenen för att veta vad som händer i andra. Det hänger ju ihop. Scenerna ska ju kunna filmas oberoende av varandra, och därför ska de kunna läsas oberoende av varandra.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...