Jump to content

Filmskolor, Sverige VS Utomlands


tomasz1985

Recommended Posts

  • 2 months later...

Sverige är konstnärligt och pretentiöst. Utomlands har ett större produkttänk.

 

Utomlands finns mer pengar och mer kompetens, men det finns jobbiga fackförbund och den kreativa kontrollen brukar vara obefintlig.

 

Personligen bedömer jag den svenska marknaden som för liten för att göra riktigt intressanta saker. Publikunderlag och så, vi är inte så många i Sverige trots allt.

 

Vad jag anser mest intressant för mig är den eropeiska marknaden totalt, och hitta ett sätt som skapar bra film för en större marknad. Men att då göra bra film utan nationalprestige inblandat, för annars blir det lätt europudding.

 

Så jag skulle nog rekommendera att gå utomlands, t.ex england (london international film school) eller danmark. Det kostar, men har man råd så...

 

Tror dessutom att en bra utbildning utomlands erbjuder ett mycket bättre kontaktnät för framtiden, så är man duktig så är nog möjligheterna större.

 

/jon

Link to comment
Share on other sites

Alltså det beror på vad man menar med "bra". Pratar man kompetens så är DI i Stockholm en av de främsta i världen. Det finns väldigt få filmskolor som kan konkurrera med antalet priser som tilldelats elever och examensfilmer från DI, allt ifrån svenska Guldbaggar till festivalpriser till ja till och med Oscarnomineringar.

 

Jag tror inte att man skall koppla ihop konstnärligt med pretantiöst.

 

Sen så är det ju en annan sak att det inte finns några pengar i den svenska filmbranschen.. Men det är ju också en ekonomisk fråga.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...