Jump to content

Fixerat ljus..


Zhyron

Recommended Posts

Går det att fixera ljus på t.ex ett skrivbord, sen har man personer på var sidan och man ser bara deras kläder inte ansiktena. Om det går hur gör man det?

 

Gäller samma teknik om man vill ha någon att gå i mörkret och när de kommer närmre kan något träffas av ljuset och blänka till t.ex ett svärd.

 

Förutom att köpa på rusta vilka andra billiga(BRA!) alternativ finns det. Skulle det gå att köpa 500watts glödlampor och koppla ström till dom? (går elporgrammet, sladdar och dyl är inga problem) Var får man i så fall tag i sådana lampor.

Gissar på att man borde ha ordentliga stativ eftersom de nog blir rätt varma.

Tips.

 

Dela med er av allt som har med ljus att göra, behöver alla tips

Link to comment
Share on other sites

Det finns massor man kan göra med ljussättning...

 

 

Tyvärr så är ljussättning just en av dom svåraste sakerna man kan lära sig att berärska. Internet har dock en hel del som man kan ta lärdom av... här finns lite matnyttigt... http://www.exposure.co.uk/eejit/light/index.html

 

Vad det gäller att begränsa ljuset, så du inte belyser valda delar i ett rum eller en person...

 

Lampans possition är A och O. Bakom, framför, ovanför osv.

 

Reflekterande saker omkring gör också att du får det svårt att få fullständig kontroll. En lampa betér sig ju helt olika i ett ljust rum än ett rum med mörka väggar o tak.

 

Om man bortser från omgivningen så begränsar du ljusets spridning med så kallade "barndoors", "flaps" å ja... vad nu alla brukar tycka om att kalla det. "Vikväggar" som du fäller in framför ljuskäglan för att begränsa spridningen. Dessa sitter alltid fastmonterade på belysningen... om det överhuvud taget finns några.

 

Billigt ljus... ja... billigt ljus innebär kompromiss. Även om det GÅR att få ett bra ljus mycket mycket billigt. (nästan gratis) Typ rusta...

 

De är ju inte bra... men om man använder det rätt... så kan det BLI bra.

 

Nåväl... lycklig läsning. Och prova dig fram.

 

Det finns också en mycket besöksvärd länk på förstasidan här på Voodofilm.

Link to comment
Share on other sites

Vad med att någon går i mörkret med månljus bakom (eller något som liknar månljus) Man ska ju se konturen av skådespelaren men ljuset ska ju inte sprida sig alldeles för mycket. Är det möjligt att begränsa detta. Tex sätta något ivägen som ljuset inte kan böja sig runt eller nått (ingen aning vad det är jag snackar om O.O)

Link to comment
Share on other sites

Jag förstår vad du menar...

 

Det finns en standardljussättning som kallas trepunkts ljussättning.

 

Den bygger på att du har ett huvudljus snett framifrån, ett diffusljus som lyser lite svagare lite mer från sidan men på motsatt sida och ganska mycket svagare.

 

OCH en lampa som står bakom (där den inte syns)...

 

Och det är DEN som du skall använda dig av, medans de andra inte skall användas alls då du vill ha den där anonyma siluettbelysningen. Se'n om det kan kallas månljus eller inte... är det känslan av månens ljus så behövs det lite belysning från fler håll. Men utifrån den beskrivning du gav så är det den belysning jag beskrev som du vill åt.

Link to comment
Share on other sites

Skulle det vara möjligt att bara belysa bakifrån och sen filma med blått filter. Då dämpas väl ljuset så att bilden inte blir lika klar och ljuset får ett blått kyligt utseende?

 

Om man skulle belysa framifrån så skulle dom vara väldigt svaga för att inte få ansiktet att synas. Tänkte om man köpte de lamporna från rusta så är det väl ganska starka lampor, går det att dämpa på något sätt. Att sätta något framför känns lite riskabelt men kanske en svagare lampa i fattningen ifall det går. Har inte den blekaste hur ljussättning fungerar

Link to comment
Share on other sites

Titta på den länk som jag postade tidigare... den berättar en del om 3punkts ljussättning.

 

Att filma med blått filter är inte nödvändigt om du nu inte skall göra allt på 8, 16 eller 35mm film. Filtrera i efterbearbetningen (redigeringen), men kolla först med ett test bara så du vet att du uppskattar resultatet.

 

Och mycket riktigt ser det hela betydligt mycket "kallare" ut, det är just den effekten blått ljus har. Gult har varmt...

 

Om belysningen du köper från rusta är 300Watt eller mindre så kan du köpa dimmrar billigt på ÖB eller andra ställen. Dom dimmrarna brukar inte klara mer än 300w. Köper du en 500w så måste du placera den långt bort... eller sätta smörpaper för. (OBS!!!!!!! inte fööör nära)

 

Lampor blir varma och du vill inte att skiten börjar brinna/smälta.

Link to comment
Share on other sites

Just det där med att filma på dagen är jag lite osäker på hur bra det blir. Kanske någon som har exempel (!?).

 

Men om du skall ha siluetter och ansiktet inte skall synas så kan du nog glömma dagsljusidén. Då får du ju ansiktet belyst, å skall resten av omvärlden vara ljusare bakifrån, så räcker inga lampor från rusta inte. ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...