Gå till innehåll

Recommended Posts

Postad

Vi är tre ungdomar som går i tredje ring på Medieprogrammet i Örebro. Vi har under en längre tid sysslat med ett projektarbete som går ut på att göra en dokumentärfilm. Denna dokumentär handlar om en före detta brottsling och om hans revansch i samhället.

Vi har stött på ett litet problem under tidens gång, vi har mycket nödvändig fakta som vi vill få med i filmen, men problemet är att nästan alla bilder är intervjubilder. Där kameran är stilla. Dessa bilder måste på något sätt ersättas. Har ni några tips hur man kan göra? Finns det någon ram man kan följa i sådana sammanhang.

 

/Samuel

Postad

Förstår inte riktigt hur du menar. Jag tolkar det som att du har enbart intervjubilder och behöver komplementera med bilder från tex exteriöra bilder som kan kopplas till intervjun.

 

Det är bara att ta kameran ut i den miljö som den intervjuade berättar om. Varva sedan bilderna med intervjubilderna. Låt klippen vara ganska långa så att betraktaren hinner tänka och skapa egna värderingar. Med för snabba klipp tror jag att berättelsen skulle kunna anses icke trovärdig eller tom löjlig. Studera gärna dokumentärer på TV. Det gäller att få till en allvarlig ton. Att visa ett klipp med en bil och skrattande barn i bakgrunden passar inte om personen berättar om sin första bilstöld. En närbild på en sönderslagen sidoruta och kraftig mejsel på förarsätet passar bättre. Använd fantasin och arrangera bilderna.

 

Mats Findell

Grängesberg

Postad

TRE ÅR PÅ MEDIAPROGRAMMET OCH NI HAR INTE LÄRT ER DET VIKTIGASTE FILMGREPPET, ATT BERÄTTA MED BILDEN????

 

Gör en subjektiv tolkning med sugestiva bilder av vad han berättar. Berättar han om döden, ha några snygga bilder från en kyrkogård eller mörka moln i horisonten, berättar han om någon spm dött, närbilder av en ros.. bilder från miljöer han berättar om (behöver ju inte vara just dom, utan symboliskt, bänken i parken, sytembolaget)

 

Närbilder på ansikte, händer, intresanta saker i rummet, ut genom fönstret.......

 

Bilder på högt stängsel (fängelse), polissirener, gravsten, spruta, träd som tappar löven. Tänk i bilder. Möjligheterna är oändliga, tänk på att växla mellan när och helbilder, halvbilder osv så att man inte blir förvirrad, eller så att det inte blir enformigt.

 

Försök ovandla det han berättar i bilder, överdriv inte och var inte FÖR tydlig. inte för mycket olika vilder, då blir det plottrigt, hellre några intressanta längre bilder (växla utsnitt)

 

Filma när han är ute och går med hunden, leker med sina barn (sänk ljudspåret med bilderna så att man hör berättarrösten tydligt...)

Postad

Ytterligare en sak: kom ihåg var fokus/uppmärksamheten skall ligga - förmodligen i ditt fall på den berättande rösten. Det innebär att bilden skall passa till vad som sägs men inte kräva så mycket koncentration av tittaren att innehållet i vad som sägs tappar fokus. Ulf Thorén på SVT var en mästare på det.

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...