Jump to content

Skolprojektet


tomasz1985

Recommended Posts

Håller på att göra en musik video i skolan och vi filmade lite här om dagen ute på dag tid. Resultatet blev inte så värst bra eftersom bilderna såg för överexponerade (tror det heter så när det är för ljust) ut i redigeringen. Läraren vill att vi kör på A (i en fyrkant) läget med kameran vilket då gör att slutaren och bländaren inte går att använda manuellt. Läraren tyckte också att man skulle använda exposure ratten för att antingen göra bilden ljusare eller mörkare. Jag läste att exposure ratten gör bilden kornigare så det är ju inte så värst bra. Och vad är det för skillnad på bländaren och exposure ratten? Bilderna såg inte så mörka ut i kameran varför blev de så ljusa i redigeringen? Tacksam för svar.

Link to comment
Share on other sites

Om man verkligen vill lära sig att filma tycker jag att man ska strunta i alla atomatik lägen och i detta fallet också strunta i läraren. Visst är det enklare att låta kameran justera bilden efter sitt tycke, men den tar inte hänsyn till om bilden blir som du skrev kornigare eller att om man vill ha det lite mörkare eller ljusare för att uppnå det man vill få fram.

 

Bländaren använder man för att optiskt göra bilden ljusare eller mörkare, den styr alltså hur mkt ljus som släpps in i kameran.

Exposure ratten gör bilden mörkare eller ljusare digitalt och då blir kvaliten sämre.

 

Det är alltid svårt att veta exakt hur bilden kommer se ut när man är ute och filmar det är bra om man kan släpa med en monitor för att få en rättvisare återgivning av bilden. Vissa kameror har även ett så kallat Zebra mönster som man kan använda för att se om bilden är överexponerad.

Link to comment
Share on other sites

Tack för ditt svar!

Jo bländaren reglerar ljusinsläppet i mängd men hur fungerar slutaren på en DV-kamera? Vet att slutaren är till för hur länge ljuset släpps in i en stillbildskamera men på en DV-kamera släpps ju ljus in hela tiden eller hur?

 

Hittade zebra inställningen och det var till stor hjälp. Det här forumet är ju guld värt =)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...