Jump to content

Dramaturgi i tv-serie


Macho.Man

Recommended Posts

Det är mycke prat om hur dramaturgin i en film är uppbygd men hur ska man göra i en tv-serie där varje avsnitt är en fortsättning på föregående avsnitt (tot. 6 avsnitt)? Hur är det med anslag, presentation, fördjupning, konfliktupptrappning, upplösning och avtoning?

 

OBS! Komediserie.

Link to comment
Share on other sites

Föreslår att du ser Frasier och Vänner som är bra exempel på hur man lägger upp komedi. Visserligen är det en viss skillnad på komediserie och sit-com, vet inte vilket du avser med din fråga, men likheter finns också.

 

Man har A, B, C-linjer. Parallella handlingar som helst ska gå i varann för att det ska bli riktigt snyggt. T ex:

 

A-linje - Kalle har varit otrogen

B-linje - Bettan har ingen date

C-linje - Mårten har för många dater

 

Lite väl enkelt, men för tydlighetens skull...

 

Och så klipper man emellan. Brukar se ut så här ungefär: A, C, A, B, C, A, A, B, C osv. Varje linje (historia) med början mitt och slut. Trestegsmodellen. Presentation - upptrappning - upplösning. Du ser det i varenda avsnitt av Vänner och Frasier så studera dem tycker jag. Och studera BARA svenska komediserier eller försök till sit-com för att se hur du INTE ska göra.

 

Anledningen till tre linjer - eller fyra som i Seinfeld - är att det höjer tempot. Det blir roligt oftare helt enkelt. En annan serie du kan titta på är Fawlty Towers med John Cleese. Det var han som började med flera linjer på det här viset!

 

Ett tema är bra att ha också. Att de olika linjerna alltså behandlar samma tema ur olika synviklar. I den aspekten är faktiskt Sex and the City ett rent mästerverk manusmässigt.

 

Sen får man bestämma sig för om man ska ha en historia som löper genom alla avsnitten eller om de ska avslutas i varje. Man kan ha olika också. Att EN av historierna börjar i första och avslutas i sista avsnittet, men att delhistorier börjas och avslutas i samma.

 

Man brukar säga att karaktärsutveckling inte är så förekommande i sit-coms, men Vänner har ändrat på det. Men med bara sex avsnitt till förfogande blir det svårt att hinna utveckla, så kanske lär de sig inte så himla mycket?

 

Anslaget bör ju förstås vara komiskt + sätta karaktärerna och miljön.

 

Manusen till Frasier finns på deras officiella hemsida också, gå in och kolla! Sök på Frasier bara. Bästa sättet att lära sig är att titta på hur andra har gjort. Både de bra och de dåliga serierna kan lära dig mycket.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...