Jump to content

varför visar fcp4 mitt 16:9 klipp i vanlig 4:3 bild?


palle

Recommended Posts

som rubriken frågar, jag har en canon xm-2 som jag filmar med, använder mej av inställningen 16:9. För bara 2veckor sedan var ja i en skatelokal å filmade, då me 16:9 å när ja la in de i fcp så bled de automatiskt i 16:9 format. Men nu när ja gör exakt likadant så blir bilden i 4:3 format, eller i kameran gör den om bilden till 16:9(då blir bilden mer utdragen å man får inte me lika mycket) å sen i datorn så pressar fcp ihop filmklippet så de ser ut som riktigt 16:9. Fattar nån va ja menar? Men nu när ja lägger in 16:9 klipp så görs de itne om å de ser bara flummigt å fult ut! Behöver hjälp eftersom en filminspelning ska äga rum till helgen. Tacksam för ett snabbt svar!!!

Link to comment
Share on other sites

Alltså jag har ingen erfarenhet av FCP eftersom jag aldrig användt det själv :P

 

Men jag har Premiere Pro och det är inte sååå himla stora skillnader vad jag förstått, men i premiere så väljer man format åp hela projektet när man skapar ett nytt projekt.. Det kanske finns liknande i FCP att projektet är 4:3 eller 16:9 (borde det ju var) så titta bland projektinställningarna :)

Link to comment
Share on other sites

Om man filmar i widescreen i kameran trycker den väl bara ihop bilden? istället för att lägga svart -över- bilden.. Jag har för mig att vi testade det och det såg rätt skumt ut.. Iaf.. Lägg på widescreen i datorn!

Link to comment
Share on other sites

alltså, på en budget kamera som t.ex NVGS3 så lägger den bara svarta ränder uppe å nere på bilden men själv bilden e ändå i 4:3 format, med en kamera som t.ex xm-2 så, i sökaren gör kameran bilden till 16:9 format, med detta kan man i ett enkalare redigeringsprogram lägga en 16:9 effekt på så att bilden ser ok ut. Med ett prg som fcp så gör programmet om klippet automatiskt(oftast, detta e ju mitt prob) så att de ser snyggt ut. Hoppas du hängde me... hoppas ja itne sa nåt fel heller!

Link to comment
Share on other sites

Hej palle, Jag har filmat med en xm-2 och för att få äkta 16:9 format på en sån kamer så måste man ha (vilket gäller det flesta kamrerna) ett vidvinkels objektiv. Annars blir det bara 4:3 med två svarta streck. Så jag skulle gissa på att du inte filmat i 16:9, där av så kanske du får det problem du har med fcp. Vet inte om detta hjälper dig men hoppas jag kastat lite ljus på problemet.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...