Jump to content

Pe4r

Members
 • Posts

  33
 • Joined

Pe4r's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

10

Reputation

 1. Igår såg jag ut serien Rederiet för andra gången, eller kanske 3:e. Bra serie, jag tycker att man har mycket att lära där om hur man formar en synopsis, en ide till en serie och man lär sig att man måste tänka brett och inte vara rädd att för detsamma. Efter sista avsnitt fick man se den 11 minuter långa live showen där skådespelarna blev intervjuade om vad dom tyckte om att jobba med Rederiet o.s.v. Under den långa tiden som jag sett Rederiet har jag försökt förstå mig på hur man formar detta manus och hur man lyckas sy ihop så många händelser till ett och samma manus, jo ska jag erkänna så hände det lite väl mycket men det är väl denna heta krydda som lät serien leva så länge. Samtidigt som jag sett serien så har jag funderat mycket på hur jag skulle kunna forma en synopsis till ett manus, livet på sjön är kanske inte gångbart, risk att det blir en kopia som det är lätt att det bli för mig men jag vill nog behålla Rederiet i bakhuvudet och tänka på hur dom gjort. Då kom jag igårkväll på en synopsis som kan vara gångbar och som man kanske kan jobba vidare på, men för att det ska bli en levande historia, eller vad vi nu ska kalla det måste det ske mycket och vara många olika små och stora händelser eller historier som vävs samman i ett och samma manus. Iden som jag då har, det är en historia kring en by, ett samhälle ute på landet d.v.s. motsatsen till storstan, handlingen kan utgå från den lokala kyrkan, eller församlingen som går under Svenska Kyrkan, men samtidigt så ska det finnas en historia om en bonde - som kanske erbjuds bli kyrkoherde - eller frikyrkopastor på deltid. Han kanske lämnar sin plats som kyrkoherde och väljer att gå över till frikyrkans verksamhet istället. Sedan måste man också få följa allt annat som händer och sker i byn eller på orten, man får följa många olika personer och i deras arbeten och i privatliv. En historia om livet på en liten ort där många olika yrkeskategorier representeras. Första idén var som sagt en bonde som också jobbade inom kyrkan men det stannar inte där utan jag måste då sy ihop detta med många andra karaktärer och personligheter. -Och där måste man också beskriva varje karaktär också vilket är ett stort arbete i sig. Jag skrev nånstans förut att jag ville använda mig av Filmcafé för att välja ut "tänkbara" skådespelare och på så sätt skaffa mig ett ansikte på dom alla och hur man kan skapa deras karaktärer. Kanske en intressant historia, synopsis men det saknas mycket för att den ska bli komplett men ska försöka att skriva på den lite varje dag, kanske jag går tillbaka till Folkhögskola snart och då kan detta vara ett intressant hemarbete där man kanske kan bli stöttat av en duktig svensklärare samtidigt. Hoppas på bra konstruktiv kritik, samtidigt som jag ska försöka läsa på om hur man skapar en historia, ni länkade en bra sida i en av mina andra trådar här.
 2. Jag vill verkligen ta till mig hur man på ett korrekt sätt skriver ett bra manus, för att följa den eventuella standard som andra använder.
 3. Ja varför flyttar man ut på landet och startar ett jordbruk för alla pengarna, eller flyttar man ut och tar över en stor gård och låter den yngre generationen driva gården vidare då en broder vill sälja och dra sig tillbaka.
 4. Satt och spela lite simulatorspel och kom och tänka på mina ideér på manus och en gammal idé ploppade upp och det kändes som det var dags att börja bli kreativ och skriva om det. Den här gången handlar det också om särskolan dock ligger inte allt fokus på den. Per är ung kille på 32 år säger vi - spelad av mig själv, bor och arbetar hemma på familjens eller hans egen fars lantgård som Per en dag kanske kommer överta. Per gick 9 års grundskola och efter det har han gått hemma och arbetat runt famijegården, han orkade inte lösa vidare p.g.a. skoltrötthet och eftersom familjen hade ekonomi för att låta honom gå hemma och arbeta så fungerade det utmärkt men Per har en diagnos och haft lite att göra med myndigheterna och dom börjar rycka och slita i honom så som sociala myndigheter brukar göra vilket gör att han får problem. Filmen - eller kanske serien utspelar sig i Norrland, på en lantgård och däromkring. En lantgård med god ekonomi och lagomt mycket arbete. Lägger väldigt snart upp en början på manus, ni får gärna gå in och läsa, ge tips och råd på hur jag ska skriva för att det ska se bra ut och hur jag ska forma det för att fånga intresse hos läsare eller tittare. Filmen - eller serien skulle kunna göras kanske med låg budget. ------------ Skrivit lite på mitt manus, det är lite som ett första utkast. Något som jag gärna bearbetar då jag kommt en bit. Det känns som att det blir mycket diskussioner men inte så mycket annat. Jag tror jag måste bli bättre på att beskriva vad som händer runtomkring och hur platserna som de olika scenerna utspelar sig på skall vara men skall jobba på det. Skriver alltid på det sätt som syns i medföljande dokument dock tog jag bort kontaktuppgifter för att vara lite anonym så här på ett öppet forum. Drängarvingen_forum.doc
 5. Nu har jag kommit igång med skrivandet, den här gången började jag skriva på en manusidé innan jag ens lade ut den här på forumet. Jag har sett Rederiet, ni vet den gamla serien som idag ligger på Öppet Arkiv, nu är jag inne i den andra omgången och sett ungefär 50 avsnitt, fick lite ideér då jag såg denna serie, men tänker inte kopiera den mer än att huvudrollsinnehavarna är en familj i 3 generationer där fokus ligger i 2:a och 3:e generation. Det är en man på 70 friska år och hans fru, som planerar dra sig tillbaka från arbetet med sitt stora egna företag som planeras att säljas, sedan tänker dom flytta ut på landet och starta ett jordbruk som han tänker låta sina bröstarvingar sköta om medans han själv fokuserar på det lite mer lugna arbetet på kontoret och diverse traktorkörning. Håkan som denna man heter lever tillsammans med sin fru Birgitta och deras 2 döttrar och son som alla bor hemma - och kommer att följa med vid flytten från storstan. Det finns en grundidé, ett företag säljs för en större summa pengar och dessa pengar går till att bygga upp ett familjejordbruk som hela familjen kommer att vara delaktig i. En affärsidé finns - med flera olika grenar och som ska byggas basen för familjens inkomst. Men allt får inte bara gå bra, det måste dyka upp en del konflikter, problem och annat som ger krydda åt denna film. Vad har ni för kritik att ge på detta? Har jag redan avslöjat för mycket? Dock kommer inte hela familjen finnas med från början, vilket kan vara en fördel.
 6. Den här tråden kan plockas bort av Admin, insåg att jag startat fler trådar med samma grundidé. Förresten ska jag fortsätta på de manus som redan skrivits tidigare. Tack!
 7. Jag har tänkt på det i många år, börja skriva på ett manus, man skriver 10 sidor sen blir det inget mer, 5 månader senare samma visa med nya dokument o.s.v. Men varför inte börja skriva igen, kanske brainstorma på detta forum och få lite positiv och negativ kritik på sina ideér. Vad sägs om att lägga ut ens tankar och ideér här och testa dom lite se vad ni har för synpunkter då. Det är som tidigare sagt, Aidensfield - i en svensk version men självklart en egen fristående berättelse, ju mer olikheter med "Aidensfield" desto bättre men Aidensfield finns alltid i minnet och det ska likna detta. En serie om en landsortspolis, i 60talets Sverige, hur såg det ut då, vad hade man för polisbilar o.s.v. Vore intressant om man kom igång och kunde skriva 10 minuter per dag eller 10 minuter per gång. Ska försöka skriva på datorn då, men lägger upp mina tankegångar här i denna forumtråd och ser vad det leder till. Jag vet hur ett bra manus börjar, första sidan och hur man lägger upp handlingen, eller replikerna då, runt omkring dem måste man komma ihåg vad som händer runtomkring, hur ser platsen ut o.s.v. nånting man säkert får återkomma till och arbeta med även i efterhand. Vad tror ni?
 8. Hej och tack för svar och ursäkta dröjsmål. Alltså jag satt där hemma i Sala och spånade och gjorde lite på mitt eget sätt, min brainstormning ledde till att jag gjorde ett manus på hur jag skulle vilja att det såg ut - tyvärr skrev jag ut vad folk skulle besvara mig. Jag har nyss fått ett mail av Öviks Kommun att dom tar varken ansvar eller vill möta mig och diskutera och föra en dialog över mitt missnöje över min tid i särskolan. Så jag har sagt det till dom nu att jag kommer härmed att göra en självbiografi i filmform där jag svartmålar öviks särskola och dess brister då ingen vill ta ansvar. Ja dom vill ju ha en dom eller anmälan på sig som gått igenom innan dom ger sig till känna. Så är det att agera myndighet idag. Tillbaka till trådens riktiga ämne - arbetet med filmen. Det ska ju bli nån typ av självbiografi, men frågan är om man ska klassa den som dokumentär eller om den faller direkt under självbiografi för den tar ju upp en för mig stor story som påverkat mitt liv stort, att nu gör jag detta sen går jag vidare i livet ungefär. Antingen blir det lite Hasselhoff med en talkshow i en soffa eller så blir det en berättarröst, kanske t.o.m. min egen röst duger gott att berätta om det jag gått igenom. Men sen vill jag också arrangera några scener, sådana som starka minnen och olika uttalanden som gjorts som ingår i min "story". Sånt kan man flika in med och det kan ge en stor känsla av att folk verkligen förstår vad det handlar om. Kanske göra scener där man berättar före och efter vad som menas och vad handlingen är. Men sen då, slutprodukten, ska man försöka få SVT UR att visa eller ska man själv försöka göra kopior och kanske sälja, kom just på Tradera som kunde vara ett alternativ och så skapar man en egen webbplats där man kan ha försäljning av den slutliga produkten. Mycket att tänka på men jag kommer inom en snar framtid få kontakt med Film i Sörmland och höra lite vad dom kan göra, dom kan nog inte göra mycket men dom hade visst kontakter och kunde hjälpa mig hitta rätt i denna djungel, kanske få tag på nån på lokal nivå som vill sätta sig in i mitt projekt och som vill hjälpa mig att få göra nått av detta. Det går att göra detta på många olika sätt, storyn är lång och komplicerad men jag vill verkligen få ut den på en "DVD-skiva" som man kanske t.o.m. kan sälja.
 9. Hej, jag är en ung man på 30 år som ramlat mellan stolarna, lever idag på bidrag och går hemma, saknar utbildning och därmed arbete. Har lämnat min hemort i Norr och försöker slå mig till ro lite längre söderut. Går idag hemma, väntar på att komma in i sjukförsäkringen och eftersom jag fallit så fel med mitt liv så tänkte jag faktiskt göra en filmdokumentär om min story, en typ av filmbiografi. SYNOPSIS Titel: Örnsköldsviks Särskola - En Socialförvaltning? Syfte: Sverige är ett starkt land, men med många brister, dessa brister måste vi lösa, Svenska skolan är exempel som det finns många brister i, t.ex. särskolan, och det är oftast eleverna som blir mest erfarna av de bristfälliga undervisningsplanerna som antingen inte finns eller inte följs som dom skall. Med denna filmbiografi kan jag visa upp vad jag själv gått igenom och belysa denna problematik för andra. Denna film kan också kanske ge chans till en upprättelse och ett svar / en ursäkt, kanske t.o.m. att jag som skapare får ersättning för det jag gått igenom tack vare denna filmbiografi. Budskap: Särskolans vara eller icke vara, ska den finnas? Vilka platsar in där och vilka är det som inte ska gå där. Målgrupp: Personer som jobbar inom skola, kommun, landsting men även inom vård och omsorg. Lärare Politiker m.fl. Längd 60 minuter eller mer. Vi följer Per Tjärnström, idag 30 år som lever på bidrag, anser sig leva i utanförskap och ständigt blir felaktigt behandlad av samhället. Då Per efterfrågar stöd av myndigheterna får han NEJ som svar och antingen far han mer illa av detta, eller så får kyrkorna rycka in och ta myndigheternas ansvar. Detta enligt Per är följden av 4 års gymnasiesär där han blev helt felaktigt bemött, istället för utbildning blev han utredd och blev påtvingad god man, istället för utbildning med fokus på praktik som kunde leda till arbete så skulle han ägna en stor del av sin skoltid till att lära sig städa, laga mat men också till praktiska yrkesämne Park & Fastighet men men någon teoretisk utbildning i kärnämne MA / SV / EN o.s.v. var inte allt aktuellt, för vem är intresserad av att se Pers betyg i framtiden? Denna filmbiografi skulle kunna leda till att Per får ett svar av kommun och skola och kanske blir erbjuden kompensation för denna behandling han fick utstå under 4 års tid. Handling: Filmen skall börja med några bilder eller rullande film från berörd skola i Örnsköldsvik där man får se tydliga bilder på skolan alternativ rörlig långsam film där man långsamt visar skolan ur olika synvinklar. Nästa scen är Per själv (jag) sittandes i ett rum liknande ett bibliotek alternativt ett rum med väggar tapetserade med biblioteksböcker. Per sitter i en äldre skinnfottölj med ett stearinljus av lite större bredare modell och läser en bok i Geografi, tittar upp ur boken och berättar om sina erfarenheter av skolan. Detta skall följas av arrangerade scener där man får se hur det exakt gick till (iallafall enligt Per själv) mellan åren 1999 och 2015. Alla betydande minnesbilder skall visas upp. Då denna film börjar producerat kommer jag Per att bo i Nyköping och hoppas verkligen att jag får kontakt med nån typ av organisation som jobbar med film, gärna lokalt, kan vara ett studieförbund eller vad som helst, typ "Film i Västernorrland" fast den motsvarighet som finns i Nyköping. Har just knåpat ihop en början på manuset, men tror jag ska bearbeta det kraftigt redan från första början. http://www.fildirekt.se/dl/1432538323.pdf EDIT: Bytte ut originalfilen så inte några personer hängs ut. Jag tror att om man varvar berättande med olika scener så kan det bli en bra blandning, istället för ett ständigt berättande. EDIT: Jag sitter här och skriver och funderar lite på om man inte ska göra det lite till en Talkshow, om ni minns Hasselhoff i svensk TV. Jag sitter i en soffa/fottölj,berättar och tar hjälp av olika filmsekvenser/scener och bjuder in personer till intervju och diskussion.
 10. Jesper jag skickar dig PM, vore väldigt kul o få hjälp att jobba vidare med detta. Kanske hamnar i skolbänken nästa höst och då kanske man ska börja skriva lite och börja bearbeta sånt här men även andra ideér som man har. Dessiée du ser att det är ostrukturerat, så lever jag idag men vill gärna bli bättre på att skriva, kanske lite dålig på att ta kritik men kan alltid bli bättre och lyssna in andras råd och tips. Har inte skrivit mycket mer men vid tillfälle ska jag ta mig tid för det.
 11. Särskolestämplad - en film tagen direkt ur verkligheten, hur ser svensk särskola ut? Vilka chanser har man att komma ut i samhället efter att ha gått särskolan? Per, 30 år idag, går 4 år i gymnasiesärskolan, leder till utanförskap och att han blir tvungen att flytta och börja om, är i beroendeställning och måste få stöd av samhället då självförtroendet är i botten. Det där nätverket som ger tryggheten försvinner, vännerna försvinner och familjen förväntar sig att samhället ska stötta upp. Per blir först lovad en individanpassad utbildning i gymnasiesärskolan, sen får höra att man fått sin chans och det blev för svårt - i grundskolan, nu ska han helt plötsligt strunta i skolframgång och fina betyg, visar sig att han hamnat i en skola som är mer som mänsklig förvaring och som leder till bidragsberoende snarare än att få chans att lyckas i livet, men till slut klarar han inte ens av att arbeta. Per går in i väggen då skolan ständigt motarbetar honom, att se eleverna lyckas finns inget intresse av, bättre tvinga på sina elever städhjälp, god man och ständigt utreda elevernas livssituation och vill Per hoppa av blir hat "hotad" omyndigförklaring och därmed kan bli tvingad tillbaka till denna mänskliga förvaring. En början, kunde skrivas bättre, ska försöka få ihop en bra början av manus, men har inte särskilt mycket uthållighet men provar mig fram. I slutet av filmen får Per upprättelse och allt löser sig och Per får finna frid i sitt liv och får styrkan tillbaka att göra allt han vill göra.
 12. Jag tror det kommer att bli en liten bilolycka i en bilkorsning om jag tänker på vad jag skrev i manus förut, nu då jag tänker en gång till så kanske det kommer bli en sån där typisk ungdomsfilm som görs och visas på sommaren om ungdomar som är sommarlediga och roar sig, kanske jobbar lite hemma på lantbruket som familjen driver (nämnde jag det?) Men jo visst, antingen blir det mycket småkonflikter eller så blir det en större händelse i det hela.
 13. Nej det får inte dra ut helt, vissa stänger ju av rentutav om det inte blir nån spänning i det hela.
 14. Det där har jag märkt också, vissa scener eller händelser - det räcker med att dom filmas 2 sekunder, dom hinner ändå sätta sig på hjärnan ändå.
 15. Jag förstod det, det är det som är mest aktuellt som ska med, för att föra storyn framåt.
×
×
 • Create New...