Gå till innehåll

Carrick

Medlemmar
  • Inlägg

    8
  • Blev medlem

Allt postat av Carrick

  1. Faktum är att mitt ursprungliga problem kvarstår. Jag vet inte hur jag ska lägga in tex. skyltscenen med Heaven och Seaden... Tänker mig något som det här: Är det för tydligt? Förstår man vad jag vill få fram? Notera att scenen är väldigt snabbt skriven och endast ett förslag.
  2. Nja, jag personligen har aldrig upplevt det, men har läst mycket om ämnet :) Det är absolut ett alternativ. Men jag tror nog det är mer effektfullt om man listar ut twisten med hjälp av de små ledtrådarna än att allting är övertydligt och tittaren sitter och spyr på filmen medan de väntar på att filmen avslöjas, för att därefter få en helt oväntad, kanske osammanhängande, twist. Min personliga åsikt. Ska kolla upp de filmerna. Tack!
  3. Kände faktiskt inte till att det var en klyscha, men mitt intresse för kortfilmer är nästintill obefintligt också... Hur som helst är manuset för en långfilm och jag anser grundidéerna vara rätt originella med en speciell huvudstory som till slut faktiskt inte ÄR huvudstoryn. (Richard Kelly är lite av en förebild inom ämnet) Det är precis det jag tänkt mig. Mästerverket The Prestige (Christopher Nolan) har en del fantastiska dialoger som får fram precis det där mystiska, kryptiska underliggande meddelandet som man förstår om man verkligen reflekterar. Tror att det är ungefär så du menar? Det är iaf något sånt jag har tänkt mig.
  4. Håller på och tänker på en idé till film jag har, men har stött på en del saker som lär vara problematiska när man skriver manuset... Det filmen bygger på är kortfattat att utöver en komplicerad och mystisk huvudstory ska det finnas flera tendenser på att allting i själva verket är en dröm. En sak jag tänkt på är när protagonisten går längs med en mörk landsväg och passerar en skylt, så ser man "Heaven 7km" skymta förbi. Huvudpersonen reagerar naturligtvis på detta och går tillbaka för att kolla, men då står det exempelvis "Seaden 7km". Allting indikerar på att det är en dröm, eftersom det faktum att om man i en dröm, ser något ovanligt och vänder blicken för att kolla på något annat för att sedan kolla på det ovanliga igen, så är det ovanliga utbytt mot något annat. Alltså ett sätt att undersöka om man är vaken eller drömmer. Grejen är då att detta endast ska vara en av flera mindre paranteser som gör att man kan lista ut denna twist om man är väldigt uppmärksam på alla dessa, men dock är min intention att det ska vara svårgissat och twisten komma som en chock. Därför vill jag inte ge liknande scener för mycket utrymme i manuset i och med att det kan förstöra spänningen (för även manus ska väl uppfattas som spännande?). Tar tacksamt emot förslag på hur jag kan lägga in det utan för mycket uppmärksamhet!
  5. Carrick

    Olika typer av filmmanus?

    Stort tack till alla svar. Börjar inse att min idé aldrig kommer bli av som ett "förstaprojekt". Kommer krävas alldeles för stor budget för det. Men men, har för avsikt att skriva det ändå. Sen får framtiden utvisa hur det blir med den! Hur som helst lär jag mig en hel del, och kan väl i värsta fall använda det till skolprojekt eller liknande...
  6. Carrick

    Olika typer av filmmanus?

    Tack för alla svar. Har börjat skriva nu och måste säga att det är riktigt kul! Men jag har ett par frågor som jag hoppas ni kan svara på. 1. Är det viktigt att introducera karaktärerna vid för- och efternamn? 2. Ska man namnge alla, även dom som inte påverkar historien? Till exempel taxichaufförer. 3. Hur gör man vid övergångar till nya scener? Ska man skriva ÖVERTONING nere i högra hörnet varje gång? 4. Hur visar man att en scen sker i framtiden/att det är en flashback? Till exempel är min första scen förenklat om en man som sitter vid ett träd och tänker på det hemska han gjort. I nästa scen får man se hur alla karaktärer kom till platsen där den förste mannen sitter i scen 1. Fråga om det är otydligt.
  7. Carrick

    Olika typer av filmmanus?

    Det ska alltså inte vara några former av kameravinklar med alls? Inte överhuvudtaget? Hur mycket ska man fokusera på att anpassa manuset efter budget? Är som sagt oerfaren så ni kan ju gissa hur många jag känner i dem riktigt stora bolagen...
  8. Hej, mitt första inlägg här på sidan efter ett tags smygande i vassen. Till att börja med så har jag ingen som helst erfarenhet av film- och manusskapande förutom de grundläggande guiderna som finns här och på andra sidor/forum. Hur som helst har jag en idé som jag tror på och mitt mål är att skriva ett så pass bra manus att det säljs till ett amerikanskt filmbolag. Detta är dock inte min primära målsättning, utan anledningen är att detta är en filmidé jag verkligen tror på och att jag kan se hur den skulle gå hem hos publiken. Och nej, jag avser inte att skapa den för den svenska marknaden. För att komma igång har jag börjat läsa färdiga manus av framgångsrika filmer som The Shawshank Redemption och Into The Wild. Dessa filmer skiljer sig rätt anmärkningsvärt i hur dem behandlar berättandet av kameravinklar. I Into The Wild beskrivs till exempel noggrant hur kameran ska röra sig innan/efter varje scen. Medan i The Shawshank Redemption är det snarare sällan det sker. Varför är det så? Vad rekommenderas till ens egen manus?
×
×
  • Skapa nytt...