Jump to content

Lite frågor om videokameror (framförallt om bild och ljuskänslighet)


27-åringen

Recommended Posts

Jag tänkte köpa en videokamera för att börja göra kortfilmer och är helt villrådig så det skulle vara jättebra om någon kunde hjälpa mig. Jag försöker ställa frågorna så tydligt som möjligt så att fler än jag får svar och ni slipper få forumet floodat med frågor.

 

Jag hade tänkt att köpa en kamera som jag främst ska göra kortfilmer med. Därför är det viktiga att den ska ha micingång, ljuskänslig optik (så att jag slipper använda en massa extraljus), bra och skarp bild, möjlighet att göra så många manuella inställningar som möjligt , möjlighet att montera på stativ och man ska kunna välja om man vill ha bildstabilisering ellerinte och usb. Det som är helt oviktigt är hur stor kameran ska vara och om den kan ta stillbilder.

 

Jag har kollat på flera kameror, och läst en del på nätet. När jag har kollat saker som ljuskänslighet och möljighet att ta bra bilder när det är dunkelt så är det, vad jag förstått två saker som spelar in. Först vilken storlek på sensorn det är och sen hur många lux den klarar. Det som jag undrar angående bilden är följande.

 

1. Hur ljuskänsliga blir 3CCDkamerorna? Jag har kollat på en stycken CCD-kameror

 

http://www.pixmania.com/se/se/90039/art/panasonic/videokamera-minidv-nv-gs1.html

 

som enligt produktfinnaren på http://www.scandinavianphoto.se/ har 1/6 i sensorstorlek. Är kombinationen av tre chip med var och en 1/6 i storlek någonting som förbättrar det hela eller räknar man bara som 1/6 i sensorstorlek? Hur långt klarar man sig på det och hur mycket bättre blir bilden än dom andra kamerorna?

 

2. De andra kamerorna som jag kollat på är följande:

 

http://www.pixmania.com/se/se/99231/art/samsung/videokamera-minidv-vp-d90.html?itag=3890

 

och

 

http://www.pixmania.com/se/se/87827/art/canon/videokamera-minidv-mvx350.html

 

där samsungkameran har större sensor men fler pixlar. betyder det större ljuskänslighet och bättre bild eller betyder det bara bättre bild?

 

3. hur mycket kan man lite på lux? till exempel samsungkameran ska klara av att filma i 7 lux, vilket jag tycker verkar vara lite mycket, när jag jämfört med andra kameror. finns det några tester som man gör för att avgöra detta, dvs, kan man lita på detta eller handlar det om antaganden?

 

Hur bra är 7 lux?

 

4. Finns det några andra grejer som räknas in i ljuskänslighet än det jag nämnt här som jag borde ta hänsyn till när jag väljer kamera?

 

5. Hur viktigt är det med märkesoptik? Jag läste hos cyberphoto.se att dom tyckte att dom använde Leicar som en kvalitetsmärkning. Är det många saker när det gäller bildkvalitet som handlar om kvalitetsoptik och liknande och man inte ser i de tekniska specifikationerna?

 

6. Hur vet man om ljudet på kameran (jag tänker använda extern mikrofon) är bra nog? På den ena kameran så är det PCM digital stereo och på den andra är det PCM stereo (12/16 bits). Finns det något man bör leta efter/undvika när man kollar på ljudspecifikationerna?

 

7. Har alla kameror man köper idag möjlighet att montera stativ?

 

8. Har någon några erfarenheter om att köpa grejer på pixmania.com? När jag sökte på prisjakt.nu så verkade dom toppa priserna när det gällde ganska många modeller.

 

Jag hade tänkt att använda någonstans mellan 6000 och 8000 på min kamera. Har någon testat någon eller flera av de tre kamerorna

 

http://www.pixmania.com/se/se/87827/art/canon/videokamera-minidv-mvx350.html

http://www.pixmania.com/se/se/99231/art/samsung/videokamera-minidv-vp-d90.html

http://www.pixmania.com/se/se/90039/art/panasonic/videokamera-minidv-nv-gs1.html

 

och har några råd eller vet ni någon annan kamera som ni tror skulle passa?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...