Jump to content

Adobe Encore


Hans

Recommended Posts

Med tanke på att jag kommer stöta på fler problem med detta program känns det rätt dumt att skapa en ny tråd för varje fråga. Så jag håller mig till denna tråd så länge...

 

Ny fråga alltså:

Vet att man kan lägga in "rörliga" knappar, dvs där man ser olika chapters som rörliga småbilder. Menyn ser grymt mkt bättre ut, men det är en sak jag stör mig på. Jag har inte lyckats välja vilken filmfil som skall visas i menyn. Jag har bara lyckats med att få rörlig bild av filmen man kommer till, då man trycker på knappen, och den spelas upp från början. Inte speciellt kul att ha om man har t.ex ett svart intro på sin huvudfilm.

 

Det jag undrar över är alltså om det går att välja en separat filmfil som kan spelas i chapterrutan. Ett eget ihopklipp av en del i filmen t.ex.

 

Hans

Link to comment
Share on other sites

[citat=Hans]Menyn ser grymt mkt bättre ut, men det är en sak jag stör mig på. Jag har inte lyckats välja vilken filmfil som skall visas i menyn. Jag har bara lyckats med att få rörlig bild av filmen man kommer till, då man trycker på knappen, och den spelas upp från början. Inte speciellt kul att ha om man har t.ex ett svart intro på sin huvudfilm.[/citat]

En del av lösningen finns i en funktion som heter Poster Frame. Då kan du välja varifrån filmen i knappen skall börja spelas upp ifrån. Kolla mer i hjälpen för mer detaljer hur du sätter en Poster Frame på Encore's tidslinje. Med Poster Frames kan man få tumnageln att spela upp slutet av filmen fastän man länkat knappen till kapitel No 1. En användbar funktion mao.

 

När det gäller svart intro i början på en film så är Encore "smart" nog att aldrig visa svarta rutor i knapparna med video på menyn. Encore tar den första "riktiga" bildrutan i filmen. Prova får du se!

 

 

[citat=Hans]Det jag undrar över är alltså om det går att välja en separat filmfil som kan spelas i chapterrutan. Ett eget ihopklipp av en del i filmen t.ex.[/citat]

Efterssom den rörliga knappen pekar på en tidslinje så verkar det svårt att sas fejka det hela, dvs att låta tumnageln spela upp tidslinje A med när man klickar på den få den att peka på tidslinje B. Men prova att skriv in frågan i Adobes Encore DVD-forum. Där finns det kanske någon/några stjärnor som har en lösning på det.

http://www.adobeforums.com/cgi-bin/webx?14@671.aJw7dzS43ko.0@.2cceca88

 

/Roger

Link to comment
Share on other sites

Ny Fråga:

Hur editerar man färgerna (& effekter) på befintliga knappar? Ser att man kan ta "edit in photoshop". Där kan kan jag lägga till en del effekter till "klick-färgen" (den som syns då markören är över knappen) såsom skugga, lite blurrigt osv. Men jag har inte lyckats att ändra färg på själv knappen, från gul till exempelvis svart. Även, hur exporterar jag tillbaks det till encore MED mina modifieringar? Väl tillbaks i Encore säger den att filerna ändrats och jag får bekräfta att jag vill ändra filerna, men alla mina effekter är som bortblåsta. Vad gör jag för fel?

 

Fick Poster frame att fungera förresten! (efter en del pill)

 

Hans

Link to comment
Share on other sites

[citat=Hans]Hur editerar man färgerna (& effekter) på befintliga knappar?[/citat]

Klicka någonstans på menyn, inte på nån knapp, och ändra Color Set på Properties Palette från Automatic till Menu Default. Gå sedan till Menu > Edit Menu Color Set... Där kan du ändra färgen som syns när du klickar på en knapp. Vill du ändra färgen på knappen som den ser ut när du inte klickar på den skall du göra det på Character paletten om det är text eller i Photoshop om det är en bild.

 

[citat=Hans]Ser att man kan ta "edit in photoshop". Där kan kan jag lägga till en del effekter till "klick-färgen" (den som syns då markören är över knappen) såsom skugga, lite blurrigt osv. Men jag har inte lyckats att ändra färg på själv knappen, från gul till exempelvis svart. Även, hur exporterar jag tillbaks det till encore MED mina modifieringar? Väl tillbaks i Encore säger den att filerna ändrats och jag får bekräfta att jag vill ändra filerna, men alla mina effekter är som bortblåsta. Vad gör jag för fel?[/citat]

Jag tror inte att DVD-specen tillåter att man har någon eller några effekter alls på higlighten, dvs det som syns när man klickar på knappen. Jag kan ha fel där men när jag provar att lägga till något på det lagret så ignorerar Encore det.

 

Att få över övriga ändringar man gjort i Photoshop tillbaks till encore är enkelt:

1. I Encore, välj menyn du vill editera och välj sedan Edit in Photoshop

2. När menyn sedan är färdigediterad så spar du det du gjort i Photoshop, (Ctrl+S).

3. Tryck sedan Alt+Tab och ta dig tillbaks till Encore.

 

Det är allt du behöver göra faktiskt. Encore säger aldrig att menyn ändrats, så det verkar lite konstigt. Vilken version av Photoshop använder du?

 

/Roger

Link to comment
Share on other sites

Återigen tack, fick det att fungera. Anledningen till att jag först inte kunde byta färg på själva knappen i photoshop var att det låg en orange effekt på den, tror det var "gradient". Då jag stängde av den gick det att byta färg utan problem. Synd att man inte kan utöka effekterna på hilighten, får hoppas att det kommer till framtida version...

 

Ny fråga:

Hur lång bör en meny vara innan den loopas? Pratas det om någon "max-tid" för hur länge en meny skall rulla? å vad är nackdelen med att ha en lång loop?

Man vill ju helst inte att den skall starta om för ofta...

 

Sen en kortis, för att lägga ett litet klipp innan menyn (ex. en liknande thx-reklam) måste bara vara att sätta den som first play va? eller är det något annat man ska tänka på också?

 

Tack för att du tar dig tid att svara!

Link to comment
Share on other sites

[citat=Hans]Hur lång bör en meny vara innan den loopas? Pratas det om någon "max-tid" för hur länge en meny skall rulla? å vad är nackdelen med att ha en lång loop? Man vill ju helst inte att den skall starta om för ofta...[/citat]

Jag håller mina rörliga menyer på ca 1 minut. Man skall ju inte bara titta på menyn så kortare tid är inte fel alls tycker jag. Minimum tycker jag ligger på 15 sek. Det hela beror ju på hur den ser ut och vad den skall "förmedla" så att säga. Om det under den minuten man bestämt sig för ändras från dag 1 till dag 2 på det som syns i tumnageln så bör den göras kortare, så att bara en del av dag 1 kommer med. Man får pilla lite och pröva sig fram. (Om nu filmen utspelar sig under flera dagar vill säga...)

 

[citat=Hans]Sen en kortis, för att lägga ett litet klipp innan menyn (ex. en liknande thx-reklam) måste bara vara att sätta den som first play va? eller är det något annat man ska tänka på också?[/citat]

Ja, den skall i sådant fall ligga som First Play. En sak till man kan göra är att markera den timeline som man satt som First Play och sedan på Properties Pallette trycka på knappen längst ned, Set...

 

Där kan du ställa in att man tex inte kan hoppa över den film man spelar i början på något sätt. Tänk bara på att inte ha din First Play för lång om du sätter alternativet till None. Det är irriterande att behöva vänta i tex 30 sekunder innan man överhuvudtaget kommer vidare till menyn. En First Play med alternativet None tycker jag skall vara max 10 sekunder och bör egentligen bara användas om det är nödvändigt. Om inte annat tröttnar man själv på att vänta innan man kan komma till menyn... Om den är längre bör man inte ändra till None utan låta tittaren ta sig förbi den.

 

Jag skall väl tillägga att det är så här jag tycker. Det finns andra som tycker helt olika. :)

 

/Roger

Link to comment
Share on other sites

Du är grym! Tack!

Har ett projekt jag skall sitta med imorgon (fre), skall göra en "reklam-dvd" åt ett svenskt band. D kommer en kille från bandet å "övervakar" :-) Har nog tillräckligt mkt kött på benen för att få ihop det nu. Hoppas jag inte stöter på något mer problem imorrn bara...

 

Men då skrivs d här :-)

 

Återigen tack för utförliga svar!

/Hans

Link to comment
Share on other sites

Tänkte på en ny grej. Går det att spela upp mp3 från en knapp utan att man flyttas från menyn? Alltså att man har kanske 3 knappar i en meny, å när man trycker på en knapp stannar man kvar i menyn, MEN mp3n spelar. Som det blir nu spelas mp3n upp i en svart separat ruta.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Hans]Tänkte på en ny grej. Går det att spela upp mp3 från en knapp utan att man flyttas från menyn? Alltså att man har kanske 3 knappar i en meny, å när man trycker på en knapp stannar man kvar i menyn, MEN mp3n spelar. Som det blir nu spelas mp3n upp i en svart separat ruta.[/citat]

Egentligen inte men det går att fuska sig till det. Den meny med tre knappar på går att duplicera så att du får en kopia av den. Då är det bara att låta knapp 1 på meny 1 gå till meny 2. För att det skall se snyggt ut, se till att knappen på meny 1 som går till meny 2 går till samma knapp på meny 2 som du länkar ifrån på meny 1.

 

På Properties paletten på meny 2 ser du till att Audio går till din mp3-fil.

 

Fördelen är att det går att uppnå det du vill uppnå, nackdelen är att DVD-spelarna inte riktigt hinner med och det kommer att ta lite tid innan du kommer till meny 2 och din mp3-låt, ca 1 - 2 sekunder. (När du förhandsgranskar i Encore kommer det dock att ske på en gång)

 

Om alla tre knappar skall gå till varsin mp3-låt så blir det mao totalt 6 menyer. Det kan bli lite omständigt att till slut hålla reda på vilken meny som är vilken efterssom dom ju måste se exakt likadana ut, så att ingen ser att man fuskat. Så gör du en ändring på meny 1 så måste du ändra i flera menyer så att inte knapparna tex flyttas en bit åt sidan när man kommer till meny 2.

 

Vill du att det skall gå fort kan du ju ta in tre bilder som varsin meny och istället länka knapp1, knapp 2 och knapp 3 till dom. Eller gör tre nya svarta menyer som man lägger in respektive låt-titel på. Den texten kan man ju göra om till en knapp som i sin tur länkar tillbaks till meny 1.

 

Jag utgick ifrån att det handlade om tre låtar efterssom du skrev tre knappar. Det var kanske bara ett exempel du skrev men principen blir detsamma om det är 1,2,3 eller flera låtar.

 

Hoppa satt jag fick till allt rätt och någorlunda förståeligt. Jag är seg i huvudet idag och postade fel i en annan tråd tidigare. *snark* ;)

 

För att duplicera en meny: Markera meny i Project window och tryck Ctrl+D

 

/Roger

Link to comment
Share on other sites

Visst fattar jag, å visst funkar det! :-)

 

Ny fråga direkt. Text kan man ju konvertera till knappar, men hilighten blir som standard orange. Finns det något smidigt sätt att ändra den? Kan ju editera i photoshop, men det får bli med paint bucket å den gör alldeles för mkt. Det finns ju inget "hilightlayer" att ändra färg på direkt som det gör med standardknapparna. Hoppas du förstår vad jag menar.

 

Orange var tack o lov rätt snyggt, men måste ju gå att ändra...

 

Roger, du gör så jag slipper leta timmar efter dessa frågor, Tack!. Det är inte så lätt att veta vad saker och ting heter på Engelska heller. Men tack för tipset om det officiella forumet, fanns en del intressanta trådar där.

 

/Hans

Link to comment
Share on other sites

[citat=Hans]Ny fråga direkt. Text kan man ju konvertera till knappar, men hilighten blir som standard orange. Finns det något smidigt sätt att ändra den? Kan ju editera i photoshop, men det får bli med paint bucket å den gör alldeles för mkt. Det finns ju inget "hilightlayer" att ändra färg på direkt som det gör med standardknapparna. Hoppas du förstår vad jag menar. [/citat]

Du kan göra det i direkt Encore. Jag skrev om det tidigare här: http://www.voodoofilm.org/forum/showthread.php?t=3641 Det är inte ett direkt svar på din fråga men det är så/där du ändrar dom färgerna.

 

[citat=Hans]Roger, du gör så jag slipper leta timmar efter dessa frågor, Tack!. Det är inte så lätt att veta vad saker och ting heter på Engelska heller. Men tack för tipset om det officiella forumet, fanns en del intressanta trådar där.[/citat]

Jo, det tar ett tag att sätta sig in i Encore. Adobes forum är som sagt mycket bra att "hänga på" för att få info. :)

 

/Roger

Link to comment
Share on other sites

Visst var det som du tidigare sagt, det borde jag listat ut...

 

I övrigt kom vi ganska långt med menyn idag. Det blir eventuellt en meny för 6 skiv-spår också. För att få en rörlig knappbild på huvudmenyn till skivmenyn så får jag nog lägga till en "rörlig knapp" på min bakgrunds-avi, som jag sedan gör om till en knapp, då jag lägger till hilightfunktionen i encore.

 

Som vanligt lär fler problem dyka upp, men jag får återkomma då!

 

Ha d fint

/Hans

Link to comment
Share on other sites

2 nya frågor:

 

1. När man kodar om allt till dvd-format är ju det som default "automatic", innebär detta att det kodas så bra som det går? Eller kan man pressa upp kvaliten ytterligare om man väljer något av kodningsalternativen manuellt.

 

2. På en tidigare meny jag gjort använde jag mig av vit text från encore. I datorn ser det bra ut, men på min tv så vibrerar alla bokstäver något, och det är rätt jobbigt att se på, det verkar som att tvn inte klarar av att visa vitt speciellt bra.

Vad kan man göra åt detta?

 

Hans

Link to comment
Share on other sites

[citat=Hans]1. När man kodar om allt till dvd-format är ju det som default "automatic", innebär detta att det kodas så bra som det går? Eller kan man pressa upp kvaliten ytterligare om man väljer något av kodningsalternativen manuellt.[/citat]

Ja, och självklart beroende på hur lång filmen är. Encore DVD innehåller Adobe Media Encoder och har samma inställningsmöjligheter som i tex Premiere Pro. Gå till File > Transcode > Edit Project Transcode Presets... för att öppna Adobe Media Encoder. Där kan du ställa in alla alternativ och skapa egna presets som du kan använda dig av när du gör DVD's.

 

Automatic gör iofs ett bra jobb dom flesta gånger men ibland så kan det löna sig att ändra lite. Hur/när och varför tar för lång tid att skriva ned, men sök på internet så hittar du tonvis med info när det gäller mpeg-kodning.

 

[citat=Hans]2. På en tidigare meny jag gjort använde jag mig av vit text från encore. I datorn ser det bra ut, men på min tv så vibrerar alla bokstäver något, och det är rätt jobbigt att se på, det verkar som att tvn inte klarar av att visa vitt speciellt bra. Vad kan man göra åt detta?[/citat]

Man använder inte 100% vitt (R=255 G=255 B=255) utan drar ner det vita åt det gråa hållet och använder rätt teckensnitt. Det vita skall aldrig gå över R=235 G=235 B=235 och bör hållas en bit under det för att få bäst resultat. Jag bruka hålla mina vita texter mellan ca R=200 G=200 B=200 och R=220 G=220 B=220 beroende på hur mörk bakgrunden är. Det ser tråkigt ut på datorskärmen men bra på tv-skärm.

 

En titt på den här sidan ger mer info: http://www.creativecow.net/articles/hodgetts_philip/titles/index.html

 

/Roger

Link to comment
Share on other sites

Min meny är nu klar!

Med tanke på den relativt korta tid som jag haft är jag nöjd med resultatet. Vill återigen ge ett stort TACK till Roger för svar på många frågor!

 

Lär återkomma för fler frågor & funderingar i framtiden :)

 

Ha d bra

Hans

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...