Jump to content

Extern Hårddisk för Rendering


Aparecium

Recommended Posts

Hejsan,

 

Jag ska börja redigera en dokumentärfilm, har precis köpt en ny dator men behöver även köpa en till hårddisk till renderingen. Dock är jag lite osäker över hur mycket utrymme jag behöver? Inget är filmat i RAW men det är många långa klipp och jag räknar med att filmen i slutändan blir runt en timme.

 

Tacksam för alla svar!

Link to comment
Share on other sites

Köp en intern hårddisk istället, om du har utrymme i datorn. De är betydligt snabbare. Sen kan du ha en extern för lagringen efteråt när du jobbat klart.

 

EDIT: Kom på att jag inte besvarade din fråga om hur mycket du behöver.. Jag hade nog köpt minst 2tb. Sen går det ju alltid köpa mer om man märker att det börjar tryta.

Link to comment
Share on other sites

Mycket hänger på hur mycket kraft din dator behöver för att klara RT-redigering från tidslinan. Videoformatet spelar en avgörande roll. Om du filmar i SD - t ex DV - så blir 1 timme i det formatet ca 13 GB för färdig film. Sedan gissar jag att du har mer än dubbelt så mycket källmaterial. Redigeringsprogrammet kräver också plats för scratch-filer - mellanlagringsfiler för beräkningarna. Filmar du i något HD-format t ex AVCHD så krävs flerdubbel kapacitet av både minne och dator.

 

Om du avstår från att spela upp filmbitar från tidslinan under redigeringen och har gott om tid så fungerar det nog med en extern disk. Vissa redigeringsprogram inte bara stoppar vid uppspelning från tidslinan om det går för långsamt utan klagar också på att disken inte klarar av användningen.

 

Att använda en extern disk i själva redigeringen kräver i regel att inte bara disken utan också överföringen är snabb. Bäst är att klämma in en intern disk i lådan.

 

Grundregeln är att undvika att ha några data liggande på systemdisken eller en disk som ligger på en separat partition på samma disk som systemet ligger på.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...