Jump to content

Sökes: Fiktion o dok blandat


bomaye

Recommended Posts

Jag är i förproduktionen av en film som bygger på delvis verkliga händelser med verkliga nu levande kända personer men med ytterligare uppdiktade karaktärer o händelseförlopp. (Har koll på juridiken)

Jag letar filmer som jag kan bli inspirerad av. Typ Lasermannen, norrmalmstorg, sista kontraktet även amerikanska som alla presidentens män, milk etc. Gärna där de använder riktigt dokumentärt material men även som Ali där de härmat befintliga dokumentära scener med en skådespelare. Enormt tacksam för alla tips!!!

Link to comment
Share on other sites

Tja. det påstås ju att TV-serien "Fiendens fiende" med Carl Hamilton (Peter Haber) är en väv av verklighet och fiktion. En intressant detalj är att kataktären "Samuel Ulfsson" i serien sitter på en post där det vid denna tid (1990) satt en person som hette Ulf Samuelsson i verkligheten.

 

Sedan skall ju Leif GWs filmer "I lagens namn" och "Mannen från Mallorca" avspeglar verkliga händelser, men med fiktiva karaktärer. "I lagens namn" handlar om den så kallade "Basebolligan" och "Mannen från Mallorca" påstås handla om Geijeraffären (även om GW naturligtvis förnekar detta, med tanke på vilka konsekvenser det skulle få för honom).

Link to comment
Share on other sites

Kom på ett litet tillägg till Guillou och hans Hamilton. Följande personer figurerar i Vendetta (och vissa, såsom Sorman, även i Fiendens fiende):

 

Samuel Ulfsson (Hamiltons chef, OP 5) - Ulf Samuelsson (kommendör 1. graden Chef OP 5) ,

Anders Stensson (utrikesminister) - Sten Andersson (dåvarande utrikesminister),

Peter Sorman (kabinettsekreterare) - Pierre Schori (dåvarande kabinettsekreterare).

Lars Kjellsson (statssekreterare) - Kjell Larsson ( dåvarande statssekreterare).

Link to comment
Share on other sites

Finns en bok som heter "Att dö lycklig" skriven av Dan Persson som är full av sådana namn också. Mona Wallin (Sahlin), Åke Cirkelö (Bo Ringholm), Västblom (Östros), Dåder (Nuder) samt Statsministern, som blev "Persson-ifierad" istället för personifierad. Juridiskt kommer han undan genom att skriva i inledningen att personerna i boken är påhittade och funktionerna (såsom statsministern) skall ses som allmänna funktioner utan koppling till någon innehavare av posten. I just den boken är han tvungen att byta namn på alla, särskilt eftersom karaktären "Cirkelö" blir mördad redan i kapitel 1.

 

Det handlar väl om att man inte vill bli stämd. Och allvarligt talat, jag tror inte någon hade börjat bråka för en karaktär som heter nästan samma sak och råkar ha samma jobb, det vore patetiskt.

Link to comment
Share on other sites

Det finns en obskyr tysk film, Der 3. Weltkrieg, som gör en alternativhistoria av kalla krigets slut med hjälp av arkivfilm tagen ur sitt sammanhang och ett ytterst minimum av extrainspelade scener. Sök på Youtube på "World War 3, The Movie".

Även om själva händelseförloppet är orealistiskt (för en kännare i alla fall :)) så är presentationen mästerlig - med berättarröst och skickligt val av arkivklipp så lyckas de presentera en helt ny historia av existerande historiskt material.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...